FN-topp om å hindre hatefullt innhold: «Ikke sensur»

Mens tech-ledere er kritiske til faktasjekker, maner FN om tiltak.

Å regulere hatefullt innhold er ikke det samme som sensur, mener FNs menneskerettssjef Volker Türk. 📸: Hadi Mizban / AP / NTB
Å regulere hatefullt innhold er ikke det samme som sensur, mener FNs menneskerettssjef Volker Türk. 📸: Hadi Mizban / AP / NTB Vis mer

FNs menneskerettssjef Volker Türk avviser at regulering av hatefullt innhold på internett er det samme som sensur.

– Å tillate hatspråk og annet skadelig innhold på internett har ekte konsekvenser. Å regulere slikt innhold er ikke det samme som sensur, sier han ifølge NTB.

Uttalelsene kommer kort tid etter at Meta kunngjorde at de vil stanse med faktasjekking på Facebook og Instagram.

Zuckerberg enig med Musk

Meta-sjef Mark Zuckerberg mener at faktasjekksystemet plattformene har hatt til nå har ført til at for mye innhold er blitt sensurert.

Milliardæren har også uttrykt bekymring over at utenforstående faktasjekkere er partiske, noe Tesla-sjef Elon Musk er enig i.

På samme tid som Zuckerberg annonserte at Meta slutter med uavhengige faktasjekkere, ble det kjentat moderator-teamet flyttes fra California til Texas. Ifølge The Verge gjøres dette for å hindre tvil om upartiskhet.

Advarer om følger i virkeligheta

Türk har delt et innlegg om temaet på LinkedIn i dag. Der utbroderer han at når det snakkes om sensur i forsøk på å lage trygge, digitale plattformer, så fører det til at noen grupper blir hindret i å ytre seg.

– Det gjelder særlig stemmene som allerede er marginalisert. Det å tillate hatefulle ytringer kan også få konsekvenser i den virkelige verden, fortsetter Türk.

Han anmoder videre om at det fortsatt må tas ansvar for forvaltningen av digitale plattformer, og at det blir gjort tiltak slik at dette skjer i tråd med menneskerettighetene.