– Føkk meg, og gratulerer til deg, Windows 11: Du vinner!

– Jeg har en uggen følelse av at jeg bare kjøper meg en ny PC for å kunne installere Windows 11, skriver Ole Petter i ukas nyhetsbrev.

Her fra da jeg fikk meg ny PC på jobben, som jeg forøvrig heller ikke får installert Windows 11 på, fordi jobben min ikke støtter det. 📸: Jørgen Jacobsen
Her fra da jeg fikk meg ny PC på jobben, som jeg forøvrig heller ikke får installert Windows 11 på, fordi jobben min ikke støtter det. 📸: Jørgen Jacobsen Vis mer

Hei, jeg heter Ole Petter, elsker datamaskiner, jobber med teknologibransjen, og har aldri brukt Windows 11 – operativsystemet som kom for tre år sida.

I mitt liv er dette helt absurd, og grunnen er både absurd og til å bli forbanna av: Jeg får ikke installert det. Ikke på min åtte år gamle Komplett-PC, ikke på min sju år gamle Surface-laptop – som Microsoft selv lagde og solgte meg. Maskiner som altså var bare fem og fire år gamle da Windows 11 kom ut.

Hvorfor jeg ikke får installert Windows 11 på noen av maskinene mine, spør du? Det er noen krav de ikke møter, som Microsoft har funnet det for godt å sette, og som man ikke trenger være spesielt konspiratorisk anlagt til å spekulere i om strengt tatt er nødvendige. Nå som Microsoft selger både maskinvare og programvare, er det neppe en ulempe for dem å få fornya maskinparken på de tusen hjemmekontorer. 💸

Nå har i tillegg Microsoft sagt at de slutter å støtte Windows 10 neste år.

Så føkk meg, og gratulerer til deg, Windows: Du vinner. Nå kjøper jeg meg ny datamaskin.

Det vil si: Jeg prøver, i alle fall. Men å kjøpe PC i 2024 er langt fra så lystbetont som det var da jeg var yngre.

  • For det første har nå hele kode24-klubben fortalt meg at jeg må bygge den sjælv, noe jeg nekter. Som førte til at halve kode24-klubben tilbydde seg å bygge den for meg, som jeg også nekter – selv om det selvfølgelig var trivelig.
  • For det andre har jeg falt fullstendig av maskinvarevogna. Jeg skjønner ingenting av hverken prosessorer eller grafikkort, lenger.
  • For det tredje har datamaskiner blitt dyrt. Jeg fikk følgende beskjed fra Digital Impuls da jeg skisserte mine behov og budsjett: "Kul tanke, umulig å gjennomføre".
  • For det fjerde har jeg en uggen følelse av at jeg bare kjøper meg en ny PC for å kunne installere Windows 11. Noe jeg ikke helt veit hvorfor jeg har så lyst til, og som jeg veit at er helt galskap at jeg må.

Så jada, neida. Det er nok av folk der ute med langt større problemer om dagen. 🙏

Men, jeg er enig med trådstarteren på kode24-klubben som nylig lurte på hvorfor ikke flere snakker om dette. Så da har jeg snakka litt om dette, jeg også – inkludert på podcasten, som er tilbake denne uka.

Ukas beste saker på kode24:

🍓 80% av utviklere trives ikke på jobb – nå lurer alle på hvorfor

Ett Stack Overflow-tall overrasker mange, men ikke Reddit: – Vi blir behandla som kyr.

🥋 Junior- vs. senior-lønn 2024: Så mye tjener utviklere med titler

Seniorer tjener 355.000 kroner mer enn juniorene – spørsmålet er hvor mye tittelen har å si.

🐶 Får seg ikke jobb med fagbrev: «De har aldri hørt om at det er mulig»

Mathias Henriksen er en av mange nyutdannede utviklere uten jobb, men har et ekstra problem: Mange i bransjen kjenner ikke til at det er mulig å ta fagbrev som utvikler.

🦁 Nekter å ansette røykere: «Bidrar ikke til et sunt arbeidsmiljø»

Selskapet Lime Technologies ber søkere love at de ikke røyker, og det skal være helt lov, melder E24.

🐎 Amund bygget AI-fuglekasse: «Påtagelig vanskelig å debugge med fugler!»

Kjører "on-prem" på hjemmelaget server som står i boden ved siden av julepynten.

📚 Datatilsynet om AI-trening på dine tweets: «Overraska over utviklingen»

Datatilsynet reagerer på at X trener Grok med dine tweets, uten å spørre først.

God helg!

Podcasten er som nevnt tilbake denne uka, og veit du hva annet som er tilbake denne uka?

JEG! JEG ER TILBAKE! 💥

Det har du kanskje merka, og jeg merker sjælv, også, for jeg fikk vondt i skuldra etter tre timer på kontoret, og har sovna på sofaen tre av fem dager denne uka.

Men som man må tulle med i alle samtaler rundt kaffemaskina i disse dager, så er det jo fint å være tilbake igjen også, da. Klart det er det. Skal bli godt å komme i gang, igjen. Brette opp arma, liksom.

Arma? Erma? Hva er det man bretter opp egentlig; armene eller ermene? Det er vel ermene, sikkert. Gir mer mening.

Okidoki, god helg, da! Eller god sommer videre, om du er såpass heldig!

💘 Ole Petter