Vil du jobbe med det samme om 10 år som du gjør i dag? Dette spørsmålet alene kan være grunnlaget for nettsteder som kode24.
Alle er ivrige etter å lære det neste innen sitt fagfelt. Innovasjon er kjernen i det vi driver med. Det har vært slik siden IT-bransjens første dag, og det vil ikke endre seg med det første.
Organisasjoner lager årlige rapporter for å finne ut hvor mye innovasjon de bør introdusere i tjenestene sine, teknologiradarer oppdateres, og ansatte oppfordres til å utvikle ferdighetene sine.
Men mange av oss sitter fast i rollene vi allerede har. De fleste fokuserer på teknologiene som inngår i deres nåværende arbeidsoppgaver. Det er hjemmet deres.
Jeg ønsket å forlate "hjemmet", og slik startet min reise inn i skyen. Som Tolstoj sier: “Alle gode historier handler om enten en mann som legger ut på reise, eller en fremmed som kommer til byen.”
Men å forlate hjemmet er én ting. Å vite hvor man skal, er noe annet.
«Derfor valgte jeg det enkleste målet først: Å bli sertifisert som AWS Cloud Practitioner.»
Fra frontend til sky
Jeg hadde jobbet som frontend-utvikler på fulltid en stund, og jeg visste at jeg burde utfordre meg selv med ny teknologi. Men jeg visste ikke hva jeg skulle begynne med.
Samtidig bestemte organisasjonen jeg jobber i seg for å gå fra lokale løsninger til AWS sin skyteknologi. Jeg valgte å ta denne organisasjonsendringen som en personlig utfordring. Planen var enkel: Hvis Fremtind lærer AWS, skal jeg også gjøre det.
Å vokse sammen med organisasjonen er smart. Hvis en bedrift investerer i IoT, vil de ansette folk med IoT-erfaring – og du kan lære av disse. I stedet for å gå, kan du ta bussen til neste stopp på reisen din.
Første dag visste jeg svært lite om skyteknologi. Jeg visste at det gjorde det mulig å skalere ressursene når etterspørselen øker, og at applikasjoner ble mer tilgjengelige fordi datasentre er plassert flere steder. Men jeg hadde ikke innsikt i hvordan applikasjoner faktisk kjører i skyen.
Derfor startet jeg fra begynnelsen – med babyskritt. Viktigst av alt: Jeg trengte små mestringsopplevelser underveis.
Derfor valgte jeg det enkleste målet først: Å bli sertifisert som AWS Cloud Practitioner.

USA-exit: «Kanskje wake up-callet vi trengte»
Etappe #1: AWS Cloud Practitioner
Å bli sertifisert som AWS Cloud Practitioner betyr at du forstår hvilke skytjenester som løser hvilke IT-problemer. I tillegg får du en smakebit på hvordan verktøyene fungerer.
Hele konseptet minner faktisk litt om algoritmer og datastrukturer: Hvis du for eksempel skal implementere en «angre»-funksjon i en teksteditor, vet du at du bør bruke en stack. Det lærte vi på skolen. Det samme gjelder AWS-eksamen: Har du en global webapplikasjon, bør du bruke CloudFront Edge Locations for å levere innhold fra flere steder i verden.
Å lære AWS binder deg heller ikke til Amazon. Som nevnt: De fleste AWS-tjenester løser generelle IT-problemer.
Forstår du hvordan det virker i AWS, er det lett å forstå det i Azure, GCP eller en europeisk skyleverandør. Problemet er det samme – kun navnene og leverandørene er forskjellige. AWS har CloudFront Edge Locations, Azure kaller det for Front Door.
Enkelt og greit.
«Til slutt besto jeg eksamen. Men det føltes ikke som nok.»
Etappe #2: AWS Certified Developer Associate
Første sertifiseringen ga meg mer innsikt og motivasjon. Neste mål var å bli AWS Certified Developer Associate. Dette ga meg mer praktisk erfaring.
Men jeg innså raskt et klassisk dilemma: AWS anbefaler at du har minst ett års praktisk erfaring før du tar denne sertifiseringen. Samtidig er det vanskelig å få en jobb med AWS-erfaring uten å ha sertifiseringen. Typisk høna og egget-problem.
Løsningen min var pragmatisk: Jeg studerte teorien og laget små praktiske eksempler. Altså en blanding av teori og praksis.
Til slutt besto jeg eksamen.
Men det føltes ikke som nok. Jeg måtte videre – til det tredje stoppet på reisen.

Fra monolitt til sky: Dette ble nøkkelen til suksess
Etappe #3: Egen app
For min tredje etappe hadde jeg disse kravene:
- Jeg måtte løse et ekte problem, så jeg ville bli engasjert.
- Løsningen måtte involvere flere skytjenester, slik at jeg ville få bredere erfaring.
- Noen måtte faktisk ha nytte av løsningen – for å få ekte tilbakemeldinger.
- Løsningen burde kunne skaleres med nye funksjoner i fremtiden.
Resultatet ble EQMA (Earthquake Monitoring App). EQMA henter jordskjelvdata jevnlig fra en gitt URL, parser dem og lagrer dataene i en database. Når brukere besøker webapplikasjonen, får de oversikt over de siste jordskjelvene – med en effektiv og brukervennlig presentasjon.

EQMA engasjerer meg personlig, fordi jeg flyttet fra Tyrkia til Norge i 2009 – og Tyrkia, samt naboland, er utsatt for jordskjelv. Dessverre har tusenvis mistet livet og hjemmene sine.
Når jeg søker etter “siste jordskjelv” på tyrkisk, er første treff Kandilli Observatoriet – en nettside fra 2006. Det er lett å misforstå informasjonen der. Jeg har ofte forvekslet dybde med styrke, og det har skapt unødvendig stress.

Dataene fra Kandilli er verdifulle, men måten de presenteres på er utdatert. Derfor bygde jeg EQMA for å presentere samme data mer effektivt og forståelig.

Å jobbe med et slikt overvåkningsverktøy har vært lærerikt.
Men reisen stopper ikke der.
Etappe #4: Å lære bort
En av de beste måtene å lære på, er å lære bort. Derfor laget jeg et gratis videokurs som viser hele implementeringen av EQMA.
Du finner det her.
For under ett år siden visste jeg knapt hva "serverless" betydde – nå har jeg bygget en komplett skyløsning og laget et gratis YouTube-kurs om det.
Alt startet med et ønske om å lære AWS fra bunnen av, og endte i nye muligheter. Som frontend-utvikler ønsket jeg å utvide horisonten min, og jeg fant stor glede i å bygge en applikasjon som løser et ekte problem – for meg selv og for andre.
Nå vil jeg dele det jeg har lært og inspirere flere utviklere til å ta steget inn i skyen – ikke bare med teori, men med ekte kode, ekte utfordringer og ekte mestring.
