Forbød først militær bruk – nå skal OpenAI utvikle våpensystem

OpenAI har inngått sin første forsvarskontrakt med Anduril.

Det siste året har OpenAi gått fra forbud mot militær bruk, til å skulle bidra i våpensystemer for US Marines. 📸: Jeff Chiu / Aaron Favila / AP / NTB
Det siste året har OpenAi gått fra forbud mot militær bruk, til å skulle bidra i våpensystemer for US Marines. 📸: Jeff Chiu / Aaron Favila / AP / NTB Vis mer

Anduril er nok et ukjent selskapsnavn for mange i Norge, men onsdag kunne de annonsere et nytt samarbeid:

Selskapet jobber med forsvarsteknologi, og skal levere en antidrone-løsning for det amerikanske forsvaret. Dette skal de gjøre sammen med OpenAI.

Dermed er det definitivt slutt på OpenAIs klare avvisning av å bruke teknologien i krigssammenheng.

Skal trene våpensystemer

Anduril skriver selv om hva teknologien skal brukes til. Den skal brukes i våpensystemer for US Marines, som skal oppdage, vurdere og håndtere mulige trusler fra lufta.

OpenAI skal bidra med modeller, som skal generere dataene som trengs i løpet av kort tid, redusere byrden på soldatene som bruker verktøyene, og bidra til bedre forståelse for situasjonen.

Anduril skal bidra med sine data om dronetrusler og operasjoner, slik at OpenAIs modeller skal kunne trene spesifikt på dette.

– OpenAI bygger AI for å kunne hjelpe så mange mennesker som mulig. Vi støtter den ledende innsatsen USA gjør for å sikre at teknologi bidrar til å bevare demokratiske verdier, sier OpenAI-topp Sam Altman.

Fjerna forbudet mot krigsbruk

OpenAI hadde tidligere et premiss i brukervilkårene at det var forbudt å bruke deres modeller til blant annet militære formål eller krig.

10. januar i år endret de vilkårene, noe som ble omtalt hos blant annet The Intercept. Teksten ble endret, slik at den forbød bruk som kunne skade deg eller andre. Det eksplisitte forbudet mot militær- eller krigsbruk forsvant.

En talsperson for OpenAI avviste da å si om «forbudet mot å skade» også dekket all militær bruk. Talspersonen erkjente også at OpenAI ønsket å se på muligheter til å bidra til nasjonal sikkerhetsbruk, «i tråd med deres oppdrag».

OpenAI har det siste året ivret for å få jobbe mer profittdrevet, framfor å være fokusert på idealisme. Dette har ført til sterke reaksjoner, og søksmål fra Elon Musk.

Kan også handle om posisjonering

The Verge påpeker at avtalen ikke bare vil bety penger i kassa for OpenAI. Det handler også om politisk status og posisjonering, hevder de.

De påpeker at Palmer Luckey, medgrunnlegger av Anduril, også har støttet Donald Trump som president i lang tid. Han har også bånd til Elon Musk.

«Hvorfor kan dette ha noen som helst betydning?», kan du kanskje tenke.

The Verge viser til at en høyreorientert tenketank kalt «America First Policy Institute» samarbeider tett med Trump i forberedelsene til å ta over makta i USA i januar. De har anbefalt Trump å bruke AI som et nytt, storstilt satsingsprosjekt for det militære, og der er det penger å tjene.