Forfatter fikk slag – nå skal en AI-kopi lese opp lydboka

Da forfatteren Anders Jacobsson fikk slag, kunne han ikke lenger lese inn sin siste bok.

Barnebokkarakteren Sune, skapt av Anders Jacobsson og Sören Olsson, feirer 40 år i år. Det er blitt en rekke bøker, TV-serie og filmer. Elis Gerdt spilte Sune i tre filmer, her med Tomas von Brömssen i rollen som morfaren. 📸: Björn Larsson Rosvall / TT / NTB
Barnebokkarakteren Sune, skapt av Anders Jacobsson og Sören Olsson, feirer 40 år i år. Det er blitt en rekke bøker, TV-serie og filmer. Elis Gerdt spilte Sune i tre filmer, her med Tomas von Brömssen i rollen som morfaren. 📸: Björn Larsson Rosvall / TT / NTB Vis mer

Den svenske forfatteren Anders Jacobsson fikk slag og kunne ikke lese inn den nye «Sune»-tittelen som lydbok. Da tok forlaget grep.

Det er 40 år siden den første barneboken i «Sune»-serien, populære også i Norge, utkom. Den var skrevet av Jacobsson og fetteren Sören Olsson som illustratør.

Jubileet feires med en ny utgivelse. Men 61 år gamle Anders Jacobsson ble rammet av slag i fjor, noe som gjør det umulig for ham å lese inn boka selv.

Åpen for å ta over for AI igjen

I stedet for å gi oppdraget til en skuespiller, valgte han og lydboktjenesten Storytel å lage en AI-kopi av Jacobssons egen stemme.

– Min stemme har siden starten i radio for 40 år siden vært forbundet med «Sune», sier barnebokforfatteren i en uttalelse.

Han utelukker ikke at han kan vende tilbake som oppleser, ettersom han er i rehabilitering.

Andre AI-stemmen hos Storytel

Skuespilleren Stefan Sauk skal ha vært den første kjente innleseren som tillot Storytel å bruke en AI-kopi av stemmen sin. Han er ifølge Aftonbladet ikke redd for å bli erstattet av AI-kopien.

– Det er min stemme som leser, men det er ikke min tolkning av teksten. Den er det ikke mulig å gjenskape, sa Sauk til nyhetsbyrået TT i februar.

Samtidig er det nettopp dette som er bekymringen til skuespillere i Hollywood, der flere spillstudioer nå påvirkes av en streik.

Skuespillere streiker for å få beskyttelse mot at det blir laget AI-kopier av blant annet stemmene deres.

Utviklingen avhenger av publikum

Ifølge forlagets innholdssjef Helena Gustafsson jobber man ikke for tiden med å klone ytterligere stemmer i Sverige.

Hun beskriver AI som «en fantastisk mulighet» i tilfellet med den nye «Sune»-boken.

– AI utvikles svært raskt, og vi følger utviklingen nøye. Men om det blir vanligere, handler om hvordan det tas imot av publikum, sier hun.