Forsøk fra studenter: Fikk data om fremmede med AI og smartbriller

Kan Metas smartbriller kobles med ansiktsgjenkjenning? Ja, og det virker skremmende godt.

Hva skjer om du kobler Metas smartbriller med tredjeparts ansiktsgjenkjenning? Mye, viser prosjektet til to Harvard-studenter. 📸: Godofredo A. Vásquez / AP / NTB
Hva skjer om du kobler Metas smartbriller med tredjeparts ansiktsgjenkjenning? Mye, viser prosjektet til to Harvard-studenter. 📸: Godofredo A. Vásquez / AP / NTB Vis mer

De fleste av oss har vært i en situasjon der vi møter en person vi burde huske, men er sjanseløse på å koble med navn og anledning.

Umiddelbart er det mulig å tenke at det ville vært flott med en teknisk løsning som kunne hjelpe oss med å koble navn og ansikt, uten å måtte spørre dem.

Kunne for eksempel smartbriller og ansiktsgjenkjenning klart jobben?

To studenter ved Harvard har demonstrert hvorfor dette kan være en dårlig idé. De har selv delt en filmsnutt av prosjektet I-XRAY på X (tidligere Twitter).

For med dette verktøyet kan brukere gå fram til vilt fremmede og presentere seg som om de er kjente, og gjøre det på en troverdig måte.

Scanner, søker, svarer

I filmen forklarer de to studentene AnhPhu Nguyen and Caine Ardayfio hvordan de har satt opp løsningen.

De har brukt Metas Ray-Ban-briller i oppsettet sitt, og disse tar bilder så snart AI-en fanger opp et ansikt innenfor synsfeltet.

– Bildene blir strømmet til Instagram, og et dataprogram følger med på denne. Vi bruker en AI-løsning til å oppdage når vi ser på et ansikt, og denne setter i gang med å lete etter flere bilder av denne personen på internett, forklarer de i filmen.

– Til slutt leter vi etter informasjon i offentlige data, som artikler og databaser. På denne måten finner vi adresse, telefonnummer og navn til familiemedlemmer. Så mates denne informasjonen til en app vi har laget, fortsetter de.

Dystopisk nåtid, ikke framtid

Studentene opplyser til The Register at de har bygd serverløsningen i Python, bruker ansiktsgjenkjenning fra Pimeye og at appen er laget i JavaScript. De har også delt et dokument om prosjektet, der de går mer detaljert gjennom metoden de har brukt.

I dokumentet er de også tydelige på at løsningen ikke vil bli offentlig tilgjengelig, verken som ferdig pakke eller ved at de deler koden.

– Formålet med å lage dette verktøyet er ikke misbruk, skriver de der.

De sier til The Verge at målet er å få mer bevissthet rundt at slike verktøy ikke er del av en dystopisk framtid – alt dette er mulig med dagens teknologi.

Så hva tenker Meta om dette?

Saken er også omtalt hos 404 Media. De har vært i kontakt med Meta, som både eier Instagram, men også smartbrillene som er brukt i prosjektet.

– Den ansiktsgjenkjenningstekonologien fra Pimeye kan bli brukt med hvilket som helst kamera, sant? Med andre ord, så er vel ikke dette noe som bare blir muliggjort av Meta Ray-Bans? Det er et viktig poeng å få med i saken, sier en talsperson fra Meta til 404 Media.

Vedkommende ønsker ikke å kommentere saken noe mer, utover at brukerne selv har ansvaret for å følge lover og regler.

Studentene påpeker også i intervjuet med The Register at løsningen ville kunne vært løst med andre kameraer enn det som er i Meta Ray-Ban-briller.