Var du på norsk internett på begynnelsen av 2010-tallet, fikk du nesten garantert med deg nettsida artige.no.
De norske memene herfra, som «baot-isen», spredde seg på Facebook i rekordfart i 2011, 2012 og 2013 – men hvem som stod bak, var inntil nylig et lite mysterium.
Helt til NRK publiserte sin artikkelserie rundt gamle norske nettsider, blant annet om nettopp artige.no.
Nå viser det seg at utvikleren heter Matteus Kalis, og vi tok en prat med han i ukas episode av kode24-timen:
Ville lære seg PHP
Matteus Kalis kommer fra Polen, men flytta med moren sin til Flisa i Norge som 14-åring. Senere studerte han ved NTNU, og starta selskapet sitt Kalis Media – og det er her historien om artige.no starter.
– Det kom på en måte av seg selv. Jeg trengte et prosjekt for å lære meg skikkelig PHP, for jeg jobba med Joomla, og ville lage plugins, forteller Kalis i kode24-timen.
Resultatet ble flere nettsider, blant annet morsomme.no, med fokus på å dele morsomme bilder.
– Tanken bak artige.no var å lage den veldig minimalistisk. Og hovedideen var like-knappen fra Facebook, fortsetter han.
Denne tommel opp-knappen kunne man legge på nettsidene sine, med potensielt voldsom effekt: Alle som trykket på den fikk artige.no-posten delt på sin egen profil, og dermed kunne innholdet gå viralt.
Noe det også gjorde.
«Det var kommentarer på polsk, variabelnavn på norsk og kode på engelsk.»
Caching i TXT-filer
Innholdet fikk Kalis fra brukerne sine, til en Gmail-adresse. Selv om Gmail da var kjent for stor lagringsplass, kom det så mye at han måtte slette hele innboksen hver dag.
På det meste kom det nemlig inn 1.600 bilder hver dag, som skulle sorteres ned til 70 daglige poster. Han fikk hjelp av en kompis, og noen moderatorer, men anslår å ha brukt to-tre timer daglig på det travleste.
Så var det å få bildene ut på artige.no, koda i PHP 5.2. Kalis tok seg en titt på koden før praten med kode24-timen, og fant en relativt kaotisk kodebase.
– Det var kommentarer på polsk, variabelnavn på norsk og kode på engelsk, ler Kalis.
– Og noen kule, interessante løsninger. Jeg ville bare spørre databasen én gang per side, og brukte en slags gerilja-caching. For eksempel lagra jeg hvor mange bilder artige.no hadde totalt, for paginering, i en .TXT-fil, fortsetter han.
Kasta ut av Domeneshop
Først lagra han bildene gjennom nettsida Imgur.
– Etter de første to-tre ukene ble IP-adressa til artige.no banna, forteller Kalis.
Trafikken var for høy.
– Så brukte jeg den serveren jeg hadde, et vanlig webhotell hos Domeneshop. Etter tre dager sa de «nei takk til deg, du bruker for mye trafikk», fortsetter han.
Redningen ble en dedikert server hos et firma i Bodø. Og gjennom en liten bannerannonse fra Google Ads under bildene, fikk han penger til både drift og lønn.
For med opptil 80.000 unike besøkende fra Norge hver dag, ble det litt penger til både sparing og lønn for jobben han gjorde ved siden av studiene.
– Med overskuddet betalte jeg ned studielånet på et par år, sier Kalis.
– Men jeg ble ikke rik.
🎧 Hvis du lurer på hvorfor det heter artige.no i flertall, eller hvorfor Kalis fortsatt sverger til PHP når han lager nettsider for norske kunder, hører du hele intervjuet med han fra 16 minutter ut i ukas episode av kode24-timen!