Tirsdag skrev kode24 om erfaringene til fire studenter som trodde de hadde fått sommerjobb hos Omegapoint, for deretter å få beskjed om at sommerjobben ble avlyst. Det samme skal ha skjedd med såkalte "graduate"-stillinger fra høsten 2025.
Fenomenet med å ansette studenter lang tid i forveien, og så si de opp ved mangel på oppdrag, er et tema som har gjentatt seg flere ganger det siste året.
Så hva sier advokatene til Tekna og NITO om saken?
Uklart ansvar for arbeidsgiver
Tone Bjellaanes er advokat hos NITO. Hun er tydelig på hva hun tenker om at kontrakter om sommerjobber termineres, og at tilbud trekkes tilbake.
– Vi mener at arbeidsgivere har risikoen for at det finnes jobb til studenter eller kandidater som de tilbyr jobb.
Tekna-advokat Synne Bjørvik Staalen byr også på klar tale:
– Utgangspunktet er at dette er rettslig bindende kontrakter, men det er ikke helt avklart hvilke forpliktelser arbeidsgiver har i slike tilfeller, sier hun.
– Ved å inngå bindende kontrakter så tidlig har arbeidsgiver uansett satt studentene i en vanskelig situasjon, og mange har takket nei til andre stillinger som de ikke kan få igjen, fortsetter Staalen.
Studenter mista jobben rett etter tilbudet
Mener det er selskapenes risiko
Enkelte av selskapene har tidligere fortalt kode24 om hvorfor de ansetter sommerstudenter så lang tid i forveien.
– Det er fordi det fortsatt er kamp om de beste hodene, sa Trond Eilertsen til kode24 i starten av september.
Han er administrerende direktør i Computas, som var blant de første selskapene i år til å søke etter sommerstudenter for 2025.
Bjellaanes i NITO er klar på at arbeidsgivere er må ta ansvaret for personer de tilbyr jobb.
– Når arbeidsgivere gjør dette, vel vitende om at markedet er i endring eller kan endre seg, må arbeidsgiver ha risikoen for at de kan oppfylle avtalen fra sin side, sier hun.
Staalen sier at erfaringen til Tekna er at avlysning av sommerjobber for studenter har skjedd i alftfor stor grad.
– Vi er litt forundret over at praksisen fortsetter, sier hun.
Nå søker de sommervikarer igjen – tross protester
Anbefaler «kompensasjonsklasul»
Både Staalen og Bjellaanes har råd til studentene som skal signere en kontrakt i disse dager, eller venter seg et tilbud om sommerjobb. Særlig i lys av at flere blir tilbudt kontrakter som kan bli terminert.
– Studentene bør derfor være våkne når de inngår slike kontrakter. Kanskje kan man få inn en klausul om at de har rett på kompensasjon om kontrakten blir avsluttet før tiltredelse? nevner Staalen.
Bjellaanes sier studentene skal kunne stole på at avtaler blir holdt. Hun sier at jo klarere en avtale er om hva og hvilke perioder den gjelder, desto bedre.
Hun nevner også at det kan være lurt av studenter å ta en avsjekk på hvordan økonomien er i selskapet, før de godtar et tilbud. Også hun har tidligere tatt til orde for å få inn en klausul om kompensasjon i kontraktene.
– Studentene bør heller ikke bare finne seg i å få avlysning på den måten, sier Bjellaanes.
Hun anbefaler, ikke uventet, at studentene å være fagorganisert, slik at de kan få juridisk bistand hvis problemet oppstår.
– I tilfeller der arbeidsgiver trekker tilbudet lenge før avtalt oppstart er kanskje det beste rådet likevel å revurdere om man ønsker å jobbe hos den aktuelle arbeidsgiveren, og eventuelt heller å se seg om etter en annen jobb.