Frykter ikke for AI-framtiden: Når en dør lukkes, åpnes en annen

Sanna Hartmann Sellæg har tro på at mulighetene vil komme for unge utviklere, til tross for en tøff periode for bransjen. – Kanskje bare litt senere enn man skulle ønske.

Sanna Hartmann Sellæg bruker sommeren hos SpareBank 1 Utvikling. Her jobber hun med blant annet Eik Hvattum Røgeberg, som også er sommerstudent. 📸: Privat
Sanna Hartmann Sellæg bruker sommeren hos SpareBank 1 Utvikling. Her jobber hun med blant annet Eik Hvattum Røgeberg, som også er sommerstudent. 📸: Privat Vis mer

I serien Sommerkoderen snakker kode24 med studenter i sommerjobb; ofte kalt sommerstudenter.

Denne gangen:

👩 Sanna Hartmann Sellæg, 23 år

📚 Studerer datateknologi i Trondheim. Har fullført tre av fem år.

☕ Jeg jobber i SpareBank 1 Utvikling i Oslo.

Hei! 👋 Kan du aller først fortelle litt om studiet ditt?

Jeg studerer datateknologi ved NTNU, og det var egentlig litt tilfeldig at jeg havnet der. Først begynte jeg på økonomi i Bergen, men allerede etter første forelesning innså jeg at det var helt feil. Derfor tok jeg en 180-graders vending og søkte meg over til Elektronisk systemdesign og innovasjon ved NTNU. Sammenlignet med økonomi var det et utrolig krevende studium, og jeg fikk et "akademisk sjokk".

De eldre studentene på studiet pleide å si til oss: «Hadde det vært lett, hadde vi kalt det data.» Jeg tenkte at jeg gjerne ville ha det litt lettere, så jeg byttet over til datateknologi.

Nå er jeg utrolig fornøyd med studiene mine. Selv om det kanskje ikke har vært så lett som jeg håpet, er fagene veldig spennende. Samtidig merker jeg når jeg jobber med studenter fra for eksempel Oslo Met, at datateknologi på NTNU er ganske utdatert og veldig teoretisk tungt. Derfor er jeg veldig takknemlig for at jeg får opparbeidet meg prosjekterfaring i sommer. Jeg føler jeg allerede har lært mer programmering etter tre uker her, sammenlignet med tre år på NTNU.

Til høsten begynner jeg i fjerde klasse, og har valgt spesialisering i databaser og søk. Jeg gleder meg veldig til å gå mer i dybden på de fagområdene jeg er ekstra interessert i.

Sellæg er glad for å være blant de heldige som fikk jobb som utvikler i sommer. Hun føler læringsutbyttet er stort, og håper at kollegaene også har lært mye av forklaringene de har gitt henne. 📸: Privat
Sellæg er glad for å være blant de heldige som fikk jobb som utvikler i sommer. Hun føler læringsutbyttet er stort, og håper at kollegaene også har lært mye av forklaringene de har gitt henne. 📸: Privat Vis mer

Hva skal du gjøre i sommer? 💪

Jeg er en av 16 sommerstudenter hos Sparebank 1 Utvikling. Teamet mitt består av fem personer: fire utviklere og en designer. Vi har fått i oppgave å forbedre onboardingen av privatkunder over tid. Målet vårt er å utvikle en løsning som motiverer kundene til å fullføre oppgaver de kanskje ikke gjorde da de først registrerte seg. Dette kan inkludere handlinger som å flytte avtalegiro, bestille bankkort eller utføre andre funksjoner som banken tilbyr.

Vi er involvert i hele prosessen, fra å forme oppgaven og designe løsningen, til å teste og implementere den. Denne helhetlige tilnærmingen gir oss en sterk eierskapsfølelse til prosjektet, og vi ser frem til å presentere løsningen i august. Teknologiene vi skal bruke inkluderer TypeScript, React, Kotlin og Spring Boot. Vi sitter tett sammen og kommuniserer kontinuerlig, slik at ting går smidig. Hver mandag setter vi oss mål og jobber for å nå dem innen fredag.

Sellæg er en av 16 sommerstudenter hos SpareBank 1 Utvikling i sommer. 📸: SpareBank 1 Utvikling
Sellæg er en av 16 sommerstudenter hos SpareBank 1 Utvikling i sommer. 📸: SpareBank 1 Utvikling Vis mer

Hva er drømmejobben når du skal få deg en fast jobb? 🤔

Hvis det er hyggelig å være på jobb, kan jeg nesten gjøre hva som helst. Likevel er det klart at noen arbeidsoppgaver virker mer motiverende enn andre. Jeg får mye energi av å møte nye mennesker, og tror for eksempel at jeg kunne trives godt med å være mye i kontakt med kunder. Samtidig synes jeg utvikling er veldig spennende.

Gjennom min tid hos Sparebank 1 har jeg sett at å arbeide inhouse har mange fordeler. Som fast ansatt får man mange goder, for eksempel en fagdag hver torsdag som er dedikert til faglig utvikling. Mange her har egne hobbyprosjekter de arbeider med på denne dagen. I tillegg kan man bytte team slik at man konstant blir utfordret og fortsetter å utvikle seg. Videre føler man seg mye tryggere, og jeg slapp for eksempel å bekymre meg da mange sommerstudenter fikk kontraktene sine terminert.

Når jeg er ferdig med å studere, har jeg veldig lyst til å komme i et miljø hvor folk er sosiale og det er flere unge. Videre håper jeg på å være omgitt av flinke folk som kan lære meg masse. Hvis man blir god på noe, blir det meste interessant uansett. Forrige sommer jobbet jeg som journalist og syntes det var utrolig gøy. På lengre sikt tror jeg det kunne vært givende å ha en lederrolle hvor jeg kan motivere og samle ansatte.

– Når jeg er ferdig med å studere, har jeg veldig lyst til å komme i et miljø hvor folk er sosiale og det er flere unge, sier Sellæg. 📸: Privat
– Når jeg er ferdig med å studere, har jeg veldig lyst til å komme i et miljø hvor folk er sosiale og det er flere unge, sier Sellæg. 📸: Privat Vis mer

Hvordan ser du på arbeidsmarkedet akkurat nå? 👀

Det er klart at vi har gått inn i en tøffere periode. Men markedet er syklisk, så selv om det kjennes litt ut som uflaks at det er slik når jeg begynner å nærme meg slutten av studiene, vil det alltid endre seg og flere muligheter vil åpne seg. Kanskje bare litt senere enn man skulle ønske.

Jeg merket at mange var veldig stresset da vi søkte sommerjobber i år, og folk signerte mye senere enn året før. Når det blir mer konkurranse om plassene, er det jo naturlig at man blir bekymret, og folk begynte også å få litt spisse albuer. Det synes jeg var veldig synd.

En skummel trend jeg er bekymret for, er at folk signerer dobbelt for å “hedge” seg dersom man skulle bli terminert. Da tar man en læringsmulighet fra noen andre, og det er også ugunstig for selskapet å miste en ansatt rett før oppstart. Samtidig forstår jeg at studenter ser seg nødt til å gjøre dette på grunn av hvordan noen bedrifter oppfører seg nå.

Fremover tror jeg mange vil søke inhouse for å få litt tryggere rammer, og ikke bli terminert etter å ha havnet på benken når man begynner å jobbe.

Hva tror du AI kommer til å bety for bransjen og arbeidsmarkedet framover? 🤖

For øyeblikket ser jeg på AI som et nyttig verktøy som gir økt effektivitet. AI kan automatisere rutineoppgaver, analysere store datamengder raskt og gi innsikt som ellers ville vært tidkrevende å oppnå. På lengre sikt er jeg ikke bekymret for å bli "erstattet" av AI.

AI vil sannsynligvis transformere utviklerrollen, men ikke eliminere den. Det vi først og fremst lærer på studiet, er å lære ting raskt og bli tilpasningsdyktige. Når en dør lukkes, åpnes en annen. Med nye teknologier åpnes også nye arbeidsplasser der vi kan passe inn.

Jeg håper også at AI kan gjøre utvikling tilgjengelig for alle. Hvis noen ønsker å starte et selskap, men ikke har egenkapitalen til å ansette en utvikler, skal de ikke måtte ta opp lån, ta opp fag på Sonans, studere i minst tre år, og så oppdage at teknologien de har lært er utdatert. Nå kan de mye lettere klare det selv ved hjelp av AI-verktøy. Forhåpentligvis kan dette fremme innovasjon og skape enda flere arbeidsplasser.

Samtidig er det viktig å ikke bli altfor avhengig av teknologi. Selv om kalkulatorer er nyttige, bør vi fortsatt kunne regne ut 5+5 i hodet.

Sellæg tror ikke AI skal ta jobben til norske utviklere. Men arbeidsdagen vil nok bli endret, mener hun. 📸: SpareBank 1 Utvikling
Sellæg tror ikke AI skal ta jobben til norske utviklere. Men arbeidsdagen vil nok bli endret, mener hun. 📸: SpareBank 1 Utvikling Vis mer

Har du noen oppfordringer eller utfordringer til bransjen du skal ut i?

Jeg ser det har vært nevnt mye om terminering av kontrakter og dårlig behandling av sommerstudenter og nyutdannede, og jeg er veldig enig i forslagene om å flytte søknadsfrister.

Etter bare noen uker i bransjen er det vanskelig å komme med revolusjonerende oppfordringer, men jeg vil trekke frem viktigheten av diversifiserte team. I et team bestående av mennesker med lik faglig bakgrunn og samme type erfaringer, kan det være utfordrende å tenke nytt og utvikle seg. Å ha et mangfold av perspektiver og bakgrunner i teamene kan føre til mer innovative løsninger og bedre resultater.

En av årsakene til at jeg har hatt så høyt læringsutbytte denne sommeren er at jeg har fått jobbe med folk fra andre skoler og som er kommet lenger i studieløpet enn meg. Forhåpentligvis har de også lært mye av å måtte forklare meg alt de kan.

Jeg ser at mange selskaper allerede er flinke til dette, og jeg håper at de fortsetter å prioritere mangfold og inkludering. Det er kjedelig å ikke bli utfordret på sine synspunkt og fremgangsmetoder. Dette er ikke bare viktig for å styrke teamenes kreativitet og problemløsningsevne, men også for å skape en mer rettferdig og inkluderende arbeidsplass hvor alle føler seg velkomne og verdsatt.