Frykter kompetanse­gap: «Innskudd av juniorer er helt essensielt»

Alle taper på at nyutdannede ikke får jobb, mener Ukas koder Dag Brede Ihle.

Dag Brede Ihle er seniorkonsulent i Aceno. 📸: Privat
Dag Brede Ihle er seniorkonsulent i Aceno. 📸: Privat Vis mer

Hvorfor ble du utvikler? 👶

Veien min til utvikler er vel noe utypisk.

Interessen for data og det digitale startet veldig tidlig, men selve kodeinteressen var ikke før studiene. Det gjorde at jeg kjente godt på imposter-syndromet da jeg som student karret til meg en deltidsjobb som utvikler. Når jeg tenker meg om var det kanskje mer imposter syndrome uten “syndrome” på det tidspunktet.

Etter kort tid knakk jeg koden (dobbelt ordspill der altså) og det var ikke lenger noen tvil om hva jeg ville fordype meg i.

Dette er en shoutout til de hos Infront som ga meg en sjanse og tillit til å hjelpe dem å løse problemstillinger hvor jeg hadde svært få forutsetninger annet enn innstilling.

«Det var litt som å plutselig få en superkraft.»

Jeg ble helt opphengt i å få til de minste justeringene og funksjonaliteten vi skulle lage i mobilapplikasjonen deres og klarte ikke å legge det i fra meg. Det var litt som å plutselig få en superkraft og en verden åpnet seg hvor man kunne få til hva som helst.

Derifra gikk veien videre som konsulent. Etter å ha prøvd meg litt forskjellige steder, jobber jeg nå som seniorkonsulent i Aceno hvor jeg stortrives både faglig og sosialt.

Hva jobber du med? 💪

Jeg jobber nå i en tech-lead rolle med en svært variert hverdag hos Storebrand.

Vi utvikler en applikasjon med en lang og innholdsrik historie. De tre siste årene har vi faktisk vunnet NKB sin undersøkelse for beste løsning for administrasjon av pensjon for arbeidsgivere. Det må jo være lov å skryte av.

Vi har vært gjennom en enorm transformasjon de siste årene hvor vi har gått fra en monolitt laget i Struts til å kjøre Spring Boot-baserte mikrotjenester i skyen. Mikrotjenester er jo også på godt og vondt, men i denne sammenhengen mest godt.

Jeg omtaler jo meg selv som en fullstack-utvikler, men det blir som oftest mest backend. Jeg pleier å si at jeg er mer drevet av hvilke problemstillinger jeg jobber med å løse enn hvor i stacken og hvilke teknologier man tar i bruk for å løse den.

Dag Brede trives best på kontoret. 📸: Privat
Dag Brede trives best på kontoret. 📸: Privat Vis mer

Selv er jeg en Kotlin-tilhenger, da jeg har en god erfaring med det fra tidligere, men vi har alle applikasjonene våre i Java. Heldigvis er vi i det minste på versjon 21 . Frontend er laget i Angular hvor jeg også bidrar ved behov.

Jeg jobber også mye med sikkerhet og tilgangsstyring hvor vi skal støtte opp under krav til GDPR og innsyn i sensitive data. Dette en svært sentral del av løsningene vi lager for bedriftsmarkedet. Her jobbes det med “sikkerhet i praksis” hvor vi må sørge for at rette personer kan se rett og begrenset innhold til en hver tid basert på forskjellige krav.

Akkurat nå jobber jeg med å tilpasse en chatbot-implementasjon til å støtte innlogget live-chat i portalen vår.

Hvordan ser uka ut for deg? 📆

Jeg tror jeg ble litt allergisk mot hjemmekontor under covid-perioden, så det blir kontoret hver dag. Jeg står opp klokka 6 hver eneste dag slik at jeg har tid til å trene før jeg starter dagen.

Dagene mine blir ofte hektiske med mye kontekst-bytting, så dette må jeg jobbe aktivt med å motarbeide de negative effektene av. Jeg har begynt å blokke ut hver onsdag i kalenderen slik at jeg kan fokusere 100% på koding en dag i uken. Jeg er jo glad i snakke og ha meninger, så jeg påtar meg skylden for at det blir mye kontekst bytting også.

«Jeg tror jeg ble litt allergisk mot hjemmekontor under covid-perioden.»

Vi kjører standup to ganger i uken da de fleste av oss har god fartstid i prosjektet. Arbeidsoppgavene mine blir ofte en god mix av konkrete implementasjoner som kan bestå av feature requests, bugfixer eller forbedringer i arkitekturen og en del møtevirksomhet for å holde skuta på rett kjøl.

Det blir også en del jobbing med å støtte teamet med de de trenger av meg til enhver tid med kontinuerlig vurdering av prioriteringer fra forretning og tekniske hold. Vi har et høyt tempo og fordeler oppgaver i mellom oss innad i teamet basert på kapasitet og andre faktorer som oppstår underveis slik at vi fordeler kunnskap i mellom oss.

Vi forvalter en vesentlig del løsninger og tjenester i tillegg til ønsker og behov, så prioriteringene er beinharde slik at vi alltid skaper mest mulig verdi til en hver tid!

Dag Brede Ihle vil helst gjøre alt på en gang. Neste mål er å bytte fra ski til splitboard. 📸: Privat
Dag Brede Ihle vil helst gjøre alt på en gang. Neste mål er å bytte fra ski til splitboard. 📸: Privat Vis mer

Hva er det neste du har lyst til å lære deg eller bli bedre på? 🧠

Jeg vil vel omtale meg selv som en jack of all trades, master of none. Jeg skulle gjerne gjort den om til jack of all trades, master of *something*. Så fokusere på en ting av gangen er noe jeg definitivt må jobbe med.

Jeg har som mål å bli god nok på snowboard til å gå fra randonee-ski til splitboard til vinteren, men problemet er at jeg vil også vil lære meg å kite på snø og vann, ta avansert diver-kurs, lavere handicap i golf, bedre treffsikkerhet på fuglejakt, lære meg å lage native apps, reise mer og skaffe meg hund.

Så jeg ser jo at jeg har feilet rimelig hardt på det allerede.

Hva er den mest utfordrende situasjonen du har stått i? 👀

Umiddelbart dukker tanken opp om da jeg slettet en tabell i prod i mitt første år som konsulent slik at applikasjonen gikk rett ned i produksjon.

Den iskalde følelsen som bare stryker seg nedover ryggraden når man innser hva man har gjort.

Ironien er at jeg er egentlig glad for å ha vært igjennom slikt, fordi det er vel den beste måten å lære på. Man får selv oppleve hvor viktig det er å gi folk tillit til å prøve og feile for å utvikle seg.

«Innskudd av juniorer med “blanke ark” er noe jeg tror er helt essensielt i vår bransje.»

Hva ser du på som bransjens største utfordring akkurat nå? 🔭

Det snakkes jo mye om tunge tider i IT bransjen om dagen hvor motargumentet er at det går i bølger og vil ta seg opp igjen. Det er jo en forenkling av problemet.

Alle disse lovende utviklerne som sliter med å få seg jobb og tar mindre relevante jobber får jo ikke tilbake den kompetansen de ville utviklet i den tapte tiden selv om markedet bedrer seg etterhvert.

På den måten får man jo et kompetanse-gap mellom årgangene her som ikke vil komme bransjen som en helhet eller de som er avhengig av vår komptenanse til gode.

Meg selv er jo et godt eksempel på dette siden jeg kom meg inn i veldig relevant jobb allerede etter et par år i studier, det hadde nok vært mye vanskeligere den dag i dag.

Innskudd av juniorer med “blanke ark” er noe jeg tror er helt essensielt i vår bransje da utvikling av teknologien går veldig fort og vi som har jobbet noen år er sårt avhengig av å bli utfordret.

Hva er ditt beste tips til andre utviklere? 🤖

Utfordre etablerte sannheter og ikke vær redd for å feile. Det verste som kan skje er som oftest ikke så veldig ille.

Selv om det kan oppleves som å være hjernekirurg når man fikler med en 20 år gammel kodebase er konsekvensen av feil oftest ikke like alvorlig.