Full C mot Rust-krangel i Linux, utvikler trekker seg

En Microsoft-utvikler har fått nok av krangling om man skal bruke C eller Rust i Linux-kjernen, og forlater prosjektet.

De som er tilhengere av mer Rust i Linux-kjernen møter motstand fra en del andre Linux-vedlikeholdere som mener man bør holde seg til C. 📸: <a href="https://unsplash.com/@lukash?utm_content=creditCopyText&amp;utm_medium=referral&amp;utm_source=unsplash">Lukas</a> / <a href="https://unsplash.com/photos/a-computer-screen-with-a-program-running-on-it-NLSXFjl_nhc?utm_content=creditCopyText&amp;utm_medium=referral&amp;utm_source=unsplash">Unsplash</a>
De som er tilhengere av mer Rust i Linux-kjernen møter motstand fra en del andre Linux-vedlikeholdere som mener man bør holde seg til C. 📸: Lukas / Unsplash Vis mer

Mesteparten av Linux-kjernen har vært skrevet i C, men i flere år har mange – blant annet Google – jobbet for å bytte ut C med det mer minnesikre språket Rust.

Og i 2022 kunne endelig Linux-skaperen Linus Torvalds bekrefte at Rust vil bli tatt i bruk i Linux.

Det har imidlertid vist seg at ikke alle er like glad i avgjørelsen om å tillate Rust i Linux, som har skapt masse debatt og bråk.

Dette har fått en av dem som vedlikeholder Rust for Linux til å trekke seg fra prosjektet, skriver Phoronix.

– Jeg trekker meg fra prosjektet. Etter nesten fire år merker jeg at jeg mangler den energien og entusiasmen jeg en gang hadde til å håndtere noe av det ikke-tekniske tullet, så det er best å overlate det til de som fortsatt har det i seg, skriver Wedson Almeida Filho i mailing-listen for Linux-kjernen.

«Jeg tror virkelig at fremtiden for kjerner ligger i minnesikre språk.»

Kalte Rust en religion

Filho jobber som utvikler i Microsoft og har ifølge Phoronix hatt svært mange bidrag til Rust for Linux-kodebasen de siste årene. Han har blant annet laget en eksperimentell EXT2 filsystem-driver i Rust.

Nå har han altså fått nok av å måtte forholde seg til det han mener er diskusjoner som ikke handler om teknologi. Filho takker teamet bak Rust for Linux, og skriver at det har vært en fryd å diskutere tekniske ting, og ha jobbet med så mange talenter.

For å illustrere hvorfor han trekker seg, viser han til en video på YouTube der han må svare på et spørsmål fra en i publikum som hevder at Filho prøver å "overbevise alle om å bytte til religionen Rust".

– Realiteten er at det ikke kommer til å skje, siden vi har 50+ filsystemer i Linux. De vil ikke plutselig bli konvertert til Rust. Før det skjer, så vil vi fortsette å refaktorere C-kode, fordi vi vil gjøre C-koden bedre! sier mannen i publikum, som ifølge LWN.net skal være Googles Ted Ts'o, en av seniorutviklerne som har jobbet med Linux-kjernen.

– Du vil ikke til å tvinge alle oss til å lære Rust! fortsetter han. Du kan se klippet her:

Filho svarte:

– Jeg prøver ikke å tvinge deg eller noen andre!

Tror på prosjektet

Selv om nå Filho forlater Rust for Linux-prosjektet, er det fortsatt mange andre som jobber med å ta i bruk Rust i stedet for C i Linux.

Filho ønsker disse lykke til, og sier:

– Jeg tror virkelig at fremtiden for kjerner ligger i minnesikre språk. Jeg er ingen visjonær, men hvis Linux ikke tar dette til seg, er jeg redd for at en annen kjerne vil gjøre det samme mot Linux som Linux gjorde mot Unix.

Saken har skapt masse debatt på Reddit, der noen til og med går så langt som å antyde at enkelte C/C++-utviklere har gjort det til sitt livsverk å sabotere Rust.