Full krig: WordPress.com-sjef kaller WP Engine kreft og kommer med trusler

WordPress-hostingtjenesten WP Engine krever at Automattic/WordPress.com-sjefen trekker tilbake påstander og angivelige trusler mot selskapet.

Automattic-sjef Matt Mullenweg snakker på WordCamp Europe 2024. 📸: Claudio Schwarz (CC BY-SA 2.0)
Automattic-sjef Matt Mullenweg snakker på WordCamp Europe 2024. 📸: Claudio Schwarz (CC BY-SA 2.0) Vis mer

Sjefen for Automattic, som står bak WordPress.com, gikk for noen dager siden til angrep på WP Engine – et selskap som i likhet med WordPress.com leverer en hostet versjon av åpen kildekode-prosjektet WordPress.

Ifølge TechCrunch skal Mullenweg ha sagt WP Engine er kreft for WordPress. Uttalelsene skal ha kommet blant annet under et foredrag Mullenweg holdt på WordCamp US-konferansen den 20. september.

Nå slår WP Engine tilbake. I såkalt "cease and desist"-brev krever WP Engine og selskapets advokater at Matt Mullenweg trekker tilbake det de mener er feilaktige og skadelige påstander mot selskapet.

Ifølge brevet (PDF) skal Mullenweg ha kommet med trusler mot WP Engine, og sagt at hvis de ikke inngår en avtale med dem om å betale Automattic en stor pengesum så vil han ta i bruk en "kjernefysisk brent jord-taktikk" mot WP Engine – både i og utenfor WordPress-miljøet.

Skapte WordPress

Matt Mullenweg var en av to personer som i sin tid skapte WordPress, en CMS-løsning som rundt 40 prosent av verdens nettsider er bygget på.

WordPress.org er hjemmet til åpen kildekodeprosjektet, og WordPress-navnet og -logoen er et varemerke som eies av WordPress Foundation. Ifølge deres retningslinjer kan ikke navn og logo brukes kommersielt, uten spesiell tillatelse.

Det er imidlertid svært mange selskaper som har skapt en business rundt WordPress-prosjektet. I 2005 startet Mullenweg selv opp Automattic for å lage en kommersiell, hostet versjon av WordPress, nemlig WordPress.com.

Det andre store selskapet som leverer en hostet WordPress-løsning er WP Engine – som også Automattic har investert i, ifølge TechCrunch.

– WP Engine gir ikke nok tilbake

Men nå mener altså Mullenweg at WP Engine profiterer for mye på WordPress-prosjektet uten å gi noe tilbake. Samtidig som de også ifølge han har fjernet funksjonalitet fra WordPress.

Mullenweg mener den største eieren i WP Engine, investeringsselskapet Silver Lake, ikke bryr seg om folks open source-idealer, men bare vil ha avkastning på investeringene sine.

– Så nå ber jeg alle i WordPress-miljøet om å stemme med lommeboken. Hvem gir du pengene dine til: Noen som kommer til å gi næring til økosystemet, eller noen som vil presse ut den siste bit av verdi av det helt til det visner hen? spør Mullenweg i en bloggpost han leste opp på WordCamp-konferansen.

Vil ha penger for varemerkebruk

I brevet fra WP Engine skriver WP Engine at Mullenweg før WordCamp-arrangementet i USA forrige uke skal ha kommet med trusler:

– Automattics administrerende direktør, Matthew Mullenweg, truet med at hvis WP Engine ikke gikk med på å betale Automattic — hans kommersielle selskap — en svært stor sum penger før hans hovedtale den 20. september på WordCamp US-konferansen, ville han sette i gang en selverklært "kjernefysisk brent jord-tilnærming" mot WP Engine i WordPress-samfunnet og utover, står det i brevet.

Det skal ha vært snakk om at WP Engine må betale prosenter av sin omsetning, tilsvarende flere titalls millioner dollar. I tillegg til løpende lisenskostnader for bruk av varemerker som "WordPress".

I brevet hevdes det også at når WP Engine ikke ville gå med på kravene, så skal Mullenweg ha begynt å komme med feilaktige og nedsettende påstander mot WP Engine overfor WP Engines ansatte, kunder og andre.

WP Engine på sin side mener de har lov til å bruke WordPress-varemerket i henhold til amerikansk såkalt "fair use"-lovgivning, og at bruken er i tråd med plattformens retningslinjer.

Automattic svarer med sitt eget brev

Den siste tvisten i denne saken er at Automattic nå i dag har sendt sitt eget "cease and desist"-brev til WP Engine.

I brevet redegjøres det for hvordan Automattic mener WP Engine bruker WordPress og WooCommerce-varemerkene på en måte de ikke har lov til.

– WP Engines forretningsmodell er basert på omfattende og uautorisert bruk av disse varemerkene på måter som forleder forbrukere til å tro at WP Engine er synonymt med WordPress. Det er det ikke, skriver Automattic.

Vi regner med at siste ord ikke er sagt i denne saken.