Ga konsulenter mellom oppdrag noe å gjøre – tre år senere er appen klar

Redpill Linpros nye båtlogg-app Loggbok er laget i god open source-ånd, der alle i selskapet har bidratt med kode når de har hatt tid mellom oppdrag.

Seniorutvikler Philip Østli og CEO Preben Hassing i Redpill Linpro. 📸: Redpill Linpro
Seniorutvikler Philip Østli og CEO Preben Hassing i Redpill Linpro. 📸: Redpill Linpro Vis mer

Hva skal konsulenter som er mellom oppdrag gjøre? Det lurte også Redpill Linpro på.

Etter å ha lagt hodene i bløt, ble svaret å sette igang et løpende apputviklingsprosjekt der målet var å ikke bare teste ut teknologier utviklerne hadde lyst til å jobbe med – men også å faktisk en dag lansere et produkt.

Og nå, tre år etter at internprosjektet startet, er produktet klart: En gratis båtlogg-app, "Loggbok", der båtfolk kan registrere og lagre havner, ankringspunkter, informasjon om båtvedlikehold og andre ting.

– Nesten alle utviklerne i Redpill Linpro har bidratt til å få laget appen, anslagsvis rundt 15-20 utviklere, forteller Philip Østli, seniorutvikler i Redpill Linpro.

Preben Hassing, CEO i Redpill Linpro Development Service, forteller til kode24 at selskapet er over gjennomsnittlig interessert i åpen kildekode, og derfor har brukt prinsipper fra hvordan åpen kildekodeprosjekter fungerer under utviklingen av Loggbok-appen.

Ikke mye ledig tid

– Dere sier dere har brukt ledig tid mellom oppdrag for å få laget appen. Betyr det at dere har mange konsulenter uten oppdrag nå om dagen?

– Nei, vi har ikke mye ledighet. Vi har brukt tre år på appen, og trodde vi skulle få den ferdig til båtsesongen i fjor, sier Hassing.

Han forteller at det er viktig at utviklere bruker tid mellom prosjekter til å skaffe seg praktisk erfaring. Noen ganger setter man seg kanskje ned for å se YouTube-videoer eller ta sertifiseringer, men selskapet ønsket også å finne et prosjekt som var meningsfylt og som de hadde tro på at kunne gå "live" en dag.

Båtlogg-appen er laget i React Native, og er i første omgang klar for Android. 📸: Redpill Linpro
Båtlogg-appen er laget i React Native, og er i første omgang klar for Android. 📸: Redpill Linpro Vis mer

Prosjektet måtte legges opp slik at det er lett for utviklere å hoppe inn og ut av prosjektet i ledige stunder – enten man har én dag eller to uker til overs.

Dermed kom idéen om båtlogg-appen "Loggbok".

– Målet vårt var å lage en app som kunne være nyttig for å huske turer og havner, og enkelt finne tilbake til perlene senere. For noen er det bare moro å følge med, mens andre synes det er nyttig å ha oversikt over havner og ankringspunkter når en er tilbake i samme farvann. Målgruppen er fritidsbåtentusiastene, hvor havna ofte er like viktig som reisen, sier Hassing.

Må være lett å sette seg inn i

God prosjektstyring har vært viktig for å få til Loggbok-prosjektet.

– Grunnen til at vi har klart å komme i mål, er at vi har tenkt open source og laget en god plan på hva vi ønsker å oppnå. Det er gøy å se at så mange mennesker kan jobbe sammen over så lang tid, sier Hassing.

Philip Østli legger til at de bruker et oppgavesystem, og at de har delt inn prosjektet i oppgaver som skal være små nok til at man kan finne noe å bidra med i ledige stunder.

– Det skal være lett å sette seg inn i kodebasen, sier Østli.

«Nå sist måtte vi bytte ut hele komponentbiblioteket.»

Som nevnt har det tatt tre år å utvikle appen, og utviklingen ville nok gått mye raskere om det hadde vært et heltidsprosjekt for en kunde. Men ettersom noe av poenget med prosjektet er at utviklerne skal få eksperimentere med og teste ut nye teknologier – gjerne teknologier kunder spør om – så har det vært mye endringer i kodebasen underveis, blir vi fortalt.

Østli forteller at appen egentlig har vært nesten ferdig tidligere, men så har utviklingen stoppet opp i perioder der alle har hatt mye å gjøre. Når man da senere har kommet tilbake til prosjektet har man funnet ut at en del av teknologien var "gammeldags".

– Nå sist måtte vi bytte ut hele komponentbiblioteket, ler Østli.

Bygget i React Native

– Hvilke teknologier har dere utviklet appen i?

– Vi har valgt React Native, som er kryssplattform. Foreløpig har vi kun fullført Android-appen, men nå er det lett å få ut iOS-versjonen siden vi kan bruke samme kodebase, sier Østli.

På backenden har de valgt å bruke Kotlin, siden dette er relevant for mange av utviklerne deres å kunne. Brukergrensesnittet lages med komponentbiblioteket Gluestack fra GeekyAnts. Alt sammen driftes i Redpill Linpros egen skyløsning som er basert på Red Hat OpenShift.

– Litt av hovedmålet er å kunne bruke nye teknologier, sier Østli.

– Vi har brukt det som kanskje er det våre kunder etterspør mye av, og ting vi er gode på. Men det kommer stadig store og nye endringer, så dette er en måte å forbli gode på, legger Hassing til.

Bruker AI til å lage dokumentasjon

RedPill Linpro bruker kunstig intelligens (AI) en del ute hos kundene, og AI har også vært brukt en del i båtlogg-prosjektet.

– Det er et veldig kraftig hjelpemiddel, blant annet for å kunne feilsøke, sier Østli.

I tillegg til å få debuggingshjelp fra AI-en, har AI blitt brukt som et verktøy for å strukturere dokumentasjonen til prosjektet.

– Siden folk kommer inn og ut av prosjektet, er det viktig å ha god dokumentasjon. Få det til å bli ryddig og lesbart, sier Hassing, og legger til at også logoen til appen er laget med AI.

– Dere er åpen kildekode-tilhengere og sier dere har laget appen i åpen kildekode-ånd. Men er kildekoden åpen?

– Foreløpig er den bare intern, men planen er å få åpnet koden slik at alle kan bidra, sier Østli.