Er du en som elsker at det hele tiden kommer nye rammeverk, eller nye måter å bruke rammeverkene på? Eller tenker du "Å nei! Da må vi migrere alt vi har gjort de siste årene over til noe helt nytt"?
Uansett hvilken leir du tilhører, så er det lite som tyder på at den evige rammeverk-runddansen kommer til å stoppe opp med det første.
- Denne uken kom RC 2 av Next.js 15 – den neste store Next-versjonen som vil bli lansert på Next.js Conf torsdag neste uke.
- Den er basert på React 19, som også er rett rundt hjørnet.
- Det er ikke mer enn noen uker siden betaen av Astro 5.0 ble tilgjengelig.
- Og som ikke det var nok, så har vi nettopp fått et helt nytt rammeverk, One – fra folkene som har laget Tamagui.
Nye One vil gjøre det enda enklere å lage både web og app
Trenger vi alle disse rammeverkene? Antagelig – fordi det er ingen tvil om at du kan spare masse tid på å bruke et bra rammeverk. Du kommer raskere igang, og du blir raskere ferdig.
Men kan det være slik at tiden du sparer i starten, i praksis er tid du må bruke senere når du må refaktorere kode og kanskje migrere over til et annet rammeverk?
«Kan det være slik at tiden du sparer i starten, i praksis er tid du må bruke senere?»
Spørsmålet om hvorvidt rammeverk bare er å bytte hastighet nå mot hastighet senere ble nylig tatt opp i podcasten Kortslutning av utviklerne Mikael Brevik og Stian Veum Møllersen, og delt av en utvikler i kode24-klubben:
– Tenker at all tiden jeg har brukt på å migrere fra en versjon til en annen av diverse rammeverk kanskje bekrefter dette, skriver Vegar i kode24-klubben – med latteremoji. 🤣
I podcasten argumentes det for at kanskje dagens rammeverk er mer fleksible enn de var "i gamle dager", og lar deg bruke rammeverket bare der det er hensiktsmessig. Så kanskje det ikke er slik lenger.
Det er uansett viktig å ha et bevisst forhold til hvilke rammeverk du velger, ettersom du gjerne er "stuck med dem" i mange år fremover.
Elkjøp vraka Angular: «Morsomste jeg har gjort!»
Et annet poeng er det med innelåsing, ikke bare til rammeverket, men til en bestemt leverandør: Mange utviklere er bekymret for om det å bruke løsninger som Next.js gjør dem for avhengig av selskaper som Vercel – noe som faktisk fikk produktsjef i Vercel til å publisere en video om hvordan du hoster Next.js på dine egne servere.
Altså et selskap som lager en instruksjonsvideo om hvordan du ikke trenger dem – det kan i hvert fall jeg like. Det gjør at man blir litt tryggere på at man ikke er helt innelåst.
Kanskje du også bør unngå å bruke "boilerplates" som dikterer hele stacken. Sørge for at rammeverket du velger er såpass fleksibelt at du kan bytte ut deler av løsningen – uten at rammeverket blir til et rakleverk.
Men som Christin Gorman skrev i et blogginnlegg nylig: God software blir man aldri ferdig med, derfor bør det heller ikke utvikles som et "prosjekt".
Så da må vi kanskje bare belage oss på å med jevne mellomrom måtte skrive om all koden vår?
Ukas beste saker på kode24:
🍑 Starter norsk Laravel-community: «Mye gamle fordommer!»
Bildet av en Laravel-T-skjorte i kode24 ble starten på Laravel Norge – et nytt community for det populære PHP-rammeverket.
👱 Studenter mista sommerjobb hos Omegapoint rett etter tilbudet
– Jeg takket nei til andre, da jeg allerede hadde takket ja til Omegapoint, sier studenten Emrik Sjølie Moe. Men så ombestemte de seg.
🥭 Loop Academy vil få juniorer ut i jobb: «Vi tar bare inn de aller beste»
Bootcamper og juniorprogrammer har slitt, med det stanser ikke Loop Academy – som mener de har løsningen.
📕 Tvinges på kontoret for produktivitet – så slutter de mest produktive
Mannlige ledere som frykter for produktiviteten innfører oftere kontortvang. Men da slutter også de mest produktive, melder forskere.
💄 – Forundret over at praksisen fortsetter, sier advokater om brutte kontrakter
Dette bør studenter gjøre for å sikre seg, når det også i år kan bli terminering av kontrakter.
🌺 TIDAL-utvikleren sletta data for 1 million brukere: «Nervepirrende!»
Ukas Koder, Konstantin Loginov, oppdaget ikke tabben før han hadde reist på ferie til Spania.
🍺 NorSIS advarer mot offentlige ladepunkter: «Disse bør du unngå!»
Det som kan framstå som en praktisk løsning, kan uten forholdsregler utsette deg for risiko.
🍨 WordPress kaprer populær plugin: – Ingen som vinner på dette
WordPress.org har med makt overtatt WP Engine-pluginen ACF, som brukes av svært mange nettsider. Ola Alsaker i Appex rister på hodet.
God helg
Apropos rammeverk: I blogginnlegget sitt nevnte Christin Gorman også lavkode-løsninger ("low code"), og hvordan disse gjør at man binder seg til akkurat den plattformen og hvilke muligheter plattformen har.
Liker du høye skuldre og stress? Da bør du ikke følge Christins råd
Det får meg til å tenke at en lavkodeplattform jo også er et slags rammeverk, på samme måte som Next.js eller Svelte. Det er bare at enda flere valg er tatt for deg. Eller sagt på en litt annen måte: Enda flere valg er tatt fra deg.
Så kanskje spørsmålet du bør stille deg ved valg av rammeverk (og eventuelt en no-code/low-code-løsning) er: Hvor mange valg har utviklerne av rammeverket tatt fra deg?
Jeg liker valgfrihet og fleksibilitet – men det gjelder å finne akkurat den rette balansen mellom det og det å velge løsninger som gjør at du slipper å finne opp hjulet på nytt når du koder.
God helg!
– Kurt 🤓
💬 PS! Tror du at tiden du sparer i starten på å bruke rammeverk går opp i spinninga når du må skrive om og modernisere koden senere? Eller det ikke slik lenger? Hør gjerne fra deg i kommentarfeltet!