Det er ingen hemmelighet at datasentre «sluker» strøm, spesielt når de brukes til AI.
Og mens aktører som Google tidligere har satset på å kjøpe atomkraftverk for å dekke strømbehovet, åpner de nå opp om at det kanskje ikke er nok.
Svaret kan i stedet bli å satse på solcelleanlegg på sentrene, melder The Register.
Investerer i solkraft-selskap
Avisa henviser til et ferskt blogginnlegg fra Google, der selskapet selv tar opp problemstillingene rundt strøm til datasentre.
- Google har inngått avtale med to andre selskaper om å bygge ut «rene energikilder» i tilknytning til Googles egne datasentre.
- Formålet skal være å få datasentrene raskere i drift, og redusere behovet for å bygge ut kraftnettet slik at strømmen kan fraktes fra der den skapes, til der den skal brukes.
- Det ene selskapet er Intersect Power, en aktør innen solcelle-kraftverk. Google skal også investere et ikke-oppgitt beløp i selskapet. Det første anlegget er anslått å være i drift fra 2026, og helt klart i 2027.
Anlegget vil i så fall være klart nøyaktig 20 år etter at Google installert solceller på taket på hovedkontoret, for å bli mer bærekraftig.
Google må bruke kjernekraft for å få nok strøm til AI
Skal dekke behovene AI skaper
Google viser i innlegget til anslag om at AI skal bidra til en enorm økonomisk vekst, blant annet i USA, og at dette vil kreve økt tilgang til strøm.
De viser til at USA også vil trenge mer strøm når mer av produksjonene skal «hentes hjem» fra Kina. I tillegg skal mer av transporten skal bli elektrisk, noe som også vil påvirke Googles tilgang på strøm.
Sammen med et gammelt strømnett med lite nyinvesteringer, gjør dette at strøm kan bli en flaskehals, mener Google.
Det mangler rett og slett kapasitet til å ta imot strøm fra nye kraftverk. Ifølge Google gjør dette at tiden for å få godkjent et nytt kraftverk har doblet seg på 15 år. Ved å kombinere nye datasentre og kraftverk, håper de å få fart på ting.
Googles utslipp økt med 50 prosent – AI gjør det verre
Også et problem i Norge
Tilgangen på strøm og begrensninger i strømnettet har også vært en utfordring i Norge de siste par årene.
I Innlandet fylke førte temaet til store diskusjoner, som også nådde Stortinget. Der så det lenge ut til at ammunisjon til Ukraina og NATO ville bli prioritert lavere enn et datasenter for Tiktok.
Situasjonen oppsto fordi regelen i Norge har vært at kapasitet tildeles til dem som ber om den først. Reglene ble også endret, som følge av kontroversen.