Google inngår kjernekraft-avtale for å få nok strøm til AI

Får 500 megawatt, som er nok til å forsyne en middels stor by – eller ett AI-datasenter.

Google vil øke utbyggingen av kjernekraft for å få tilgang på karbonfri elektrisitet til sine datasentre. Her fra selskapets datasenter i Eemshaven i Nederland. 📸: NTB / Shutterstock
Google vil øke utbyggingen av kjernekraft for å få tilgang på karbonfri elektrisitet til sine datasentre. Her fra selskapets datasenter i Eemshaven i Nederland. 📸: NTB / Shutterstock Vis mer

Den storstilte satsning på AI verden over – og behovet for å bygge flere og større datasentre – gjør at energibehovet er større enn noensinne. Nylig ble det for eksempel kjent at et kraftselskap i USA ønsker å starte opp igjen et atomkraftverk for at Microsoft skal få nok strøm til sin AI-satsning.

Nå melder Google at de også ser på kjernekraft som en løsning på energikrisen. Søkegiganten har nemlig inngått en avtale med Kairos Power om å kjøpe elektrisitet produsert av en type små, modulære kjernekraftreaktorer ("SMR").

Ifølge Wall Street Journal vil Google støtte byggingen av sju slike reaktorer i USA. Avtalen skal være den første i sitt slag.

– Strømnettet trenger nye elektrisitetskilder for å støtte AI-teknologier som driver frem store vitenskapelige fremskritt, forbedrer tjenester for forretninger og kunder, og driver nasjonal konkurransedyktighet og økonomisk vekst, skriver Michael Terrell, "Senior Director, Energy and Climate" hos Google.

Karbonfri energi

Terrell skriver at kjernekraft vil gjøre det mulig for dem å på en pålitelig måte dekke energibehovet sitt med karbonfri energi 24 timer i døgnet.

– Det å videreutvikle disse energikildene i tett partnerskap med lokalmiljøer som støtter det, vil raskt drive frem "avkarbonisering" av elektrisitetsnettene over hele verden.

Google har som mål å basere seg 100 prosent på karbonfri energi innen 2030.

Teknologien det er snakk om her kalles altså SMR, og er en ny type småskala kjernekraftverk som det finnes mange ulike typer av.

Ifølge Wall Street Journal mener mange dette er fremtidens kjernekraft, siden reaktorene er raskere og billigere å bygge enn tradisjonelle kjernekraftverk.

Slik beskriver Kairos Power virkemåten til reaktoren. 📸: Kairos Power
Slik beskriver Kairos Power virkemåten til reaktoren. 📸: Kairos Power Vis mer

I Google og Kairos Powers tilfelle er det snakk om en såkalt saltsmeltereaktor, reaktorer der smeltet salt brukes som kjølemiddel. Skulle noe gå galt, vil saltet fungere som passiv kjøling, og altså gi høyere sikkerhet enn tradisjonelle vannkjølte reaktorer.

Kairos Power har en beskrivelse av virkemåten her.

500 megawatt

Ifølge Google vil reaktorene som bygges ha en kapasitet på 500 megawatt (MW), som dermed er noe større enn reaktorer man typisk til nå har omtalt som SMR (det internasjonale atomenergibyrået har definert det som reaktorer på under 300 MW).

500 megawatt er ifølge Wall Street Journal nok til å forsyne en middels stor by med elektrisitet. Eller ett AI-datasenter.

Den første reaktoren ventes å være i drift i 2030, før det vil komme flere i løpet av 2035.