Google har de siste årene holdt på å migrere flere Go- og C++-prosjekter til programmeringsspråket Rust.
Ifølge The Register er erfaringene så langt svært gode, faktisk så gode at utviklerne visstnok er dobbelt så produktive i Rust som i C++.
Dette kom frem under et foredrag som utviklingsleder Lars Bergstrøm i Google holdt på Rust Nation UK Conference forrige uke.
Bergstrøm fortalte at det for bare kort tid siden var mange som var bekymret over hvor produktive noen kunne være i Rust, noe altså Bergstrøm mener det ikke er grunn til å være.
Byttet ut sitt eget språk
I det siste har det blitt mer fokus på utfordringene ved å bruke ikke-minnesikre programmeringsspråk, ettersom de fleste sårbarheter i store kodebaser er knyttet til minnesikkerhet.
Ber utviklere kutte ut C og C++
Hos Google har de ikke bare skrevet om kode i C++, men også kode skrevet i Go – et programmeringsspråk Google selv opprinnelig utviklet. Go regnes for å være minnesikkert, men har ikke like god ytelse som Rust.
– Når vi har skrevet om systemer fra Go til Rust har vi sett at et team på omtrent samme størrelse kan bygge det på omtrent samme tiden, sa Bergstrøm.
Det var altså ingen tap i produktivitet ved å gå fra Go til Rust, og Google opplevde også enkelte andre fordeler – som lavere minnebruk og færre feil.
Mest å hente ved å gå fra C++
De aller største fordelene fikk imidlertid Google ved å gå fra det ikke-minnesikre språket C++ til Rust.
– I hvert tilfelle har vi sett en reduksjon på mer enn 2-gangeren i mengden jobb som trengs for å både bygge tjenestene i Rust, samt vedlikeholde og oppdatere disse tjenestene skrevet i Rust, sa Bergstrøm.
Han la til at dette betyr veldig mye for Google, siden kode skrevet i C++ er veldig "kostbar", med store team, mye arbeid og høy risiko.
Google jobber også med å flytte utviklere over fra Java til Kotlin. Ifølge Bergstrøm tar det omtrent like lang tid å lære opp Java-utviklere til å bli Kotlin-utviklere, som det tar å lære C++-utviklere å kode i Rust.
Ifølge interne undersøkelser i Google føler omtrent en tredjedel av utviklerne at de er like produktive i det nye språket som i det gamle i løpet av to måneder. Andelen som føler seg like produktive har økt til halvparten av utviklerne når det har gått fire måneder.
Du kan se foredraget til Lars Bergstrøm her: