Innen 2030 har Google et mål om å nå «net zero», altså utslippsfrie.
Om de skal ha noen som helst sjanse om å nå målet, må de først stoppe og deretter snu en kraftig tendens.
For de siste fem årene har Googles utslipp økt med nærmere 50 prosent.
Og AI vil kunne gjøre omstillingen vanskeligere, innrømmer Google i sin årlige miljørapport.
Microsoft vil kjøre AI på kjernekraft
Økte 13 prosent i 2023
Google har satt sitt referanseår til 2019. Følgelig skal ikke utslippene stige over nivået fra det året.
Men med unntak av 2020, så har utslippene deres av drivhusgasser økt hvert eneste år. Over årene har de økt med 48 prosent, og bare i fjor økte de med 13 prosent fra 2022.
Årsaken skal være utslipp i leveransekjeden, men også at datasentre krever mer strøm.
– Når vi integrerer AI videre inn i produktene våre vil det kunne gjøre det utfordrende å nå målene våre. Det henger sammen med at AI vil kreve enda mer strøm, noe som vil gjøre at vi må forvente økte utslipp, skriver de i rapporten.
Google beskriver utfyllende om hva de har gjort for å begrense klimaavtrykket fra AI, og at de har jobbet med effektivitet og infrastruktur i flere år for å få dette til. Samtidig har også de sett behovet for å jobbe mer med dette.
Ett AI-bilde bruker like mye som å lade mobilen
Forventer behov for å øke mer
Mens utslippene økte med 13 prosent, økte strømforbruket med 17 prosent. Selskapet forventer at dette er en trend som vil fortsette, all den tid Google forventer å være en sentral aktør når det kommer til en digital verden.
– Vi velger å se dette som en mulighet til å presse fram innovasjoner og investeringer som trengs for å forsyne en økonomi med lave karbonavtrykk, skriver de.
Samtidig mener de det er vanskelig å gi en kvalifisert spådom for hvordan AI vil påvirke et framtidig klima. I tiden som kommer vil det også bli vanskeligere å si noe om hvilke følger AI har for klimaet, ifølge Google. Forklaringen er at AI vil bli så integrert i andre løsninger, at det ikke lenger vil være naturlig å lage et skille på AI og andre løsninger.
Google har likevel pekt ut tre punkter for å veie opp for økte utslipp som følge av AI: Modeller skal optimaliseres, infrastrukturen skal effektiviseres og utslippene skal reduseres.
80% av det offentlige skal bruke AI: «But WHY?»
Første år med strategien
I rapporten poengterer Google at dette også er første året etter at de innførte en strategi om «karbonfjerning».
– Vi har en lang vei igjen for å nå målet vårt for 2030, men vi har etablert betydelige samarbeid, skriver de i rapporten.
Google trekker også fram flere samarbeid, og understreker at de er i gang med å skaffe «carbon removal credits», eller CO2-kvoter som det ofte omtales som.
Slike tiltak for å gjøre datasentre «grønnere» eller mer bærekraftig er flere ganger blitt kritisert. Blant annet fordi det flytter utslipp fra en sektor til en annen.
I tillegg er det bekymring for om det er mulig å lage nok strøm på en bærekraftig måte. Statsminister Jonas Gahr Støre har tidligere i sommer omtalt dette som en mulig kjempeutfordring.
Frykter at strøm til AI blir kjempe-utfordring
Peker på AI som redning
Google påpeker også at AI kan være en redning for klimaet.
– AI og maskinlæring kan bidra til å drive samfunnet mot nullutslipp, og gi oss en sjanse til å unngå temperaturstigning over 1.5℃ i Parisavtalen, slår de fast.
Som eksempler trekker de fram ulike løsninger i Google Maps, som for eksempel beregner mest drivstoff-effektive reiserute, eller beregne om et tak er egnet for solcellepaneler.
Totalt anslår Google at disse og andre AI-baserte løsninger skal kunne spare verden for mellom 5 prosent og 10 prosent av de årlige utslippene av klimagasser.