Hackere lager sikrere nettsider enn utviklere, mener Black Hat-taler

– Jeg testa 135 ransomware-nettsider, og fant bare svakheter i tre av dem, forteller pentester.

Norsk Hydro varslet alle sine ansatte om ikke å slå på PC-en da selskapet ble utsatt for et ransomware-angrep i 2019. 📸: Terje Pedersen / NTB
Norsk Hydro varslet alle sine ansatte om ikke å slå på PC-en da selskapet ble utsatt for et ransomware-angrep i 2019. 📸: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Datakriminelle, eller hackere som vi i media strengt tatt feilaktig liker å kalle dem, lager sikrere nettsider enn lovgydige utviklere flest.

Det mener Vangelis Stykas, CTO og medstifter av pentesting-selskapet Atropos. Han holdt foredraget "Behind Enemy Lines: Engaging and Disrupting Ransomware Web Panels" på Black Hat-konferansen denne uka, og forteller om arbeidet sitt til The Register.

Han har nemlig prøvd å hacke nettsidene til aktører innen ransomware de siste to årene, altså de som angriper selskaper for løsepenger, og er ikke i tvil:

De kriminelle er flinkere til å sikre seg mot angrep enn selskaper flest.

Langt sikrere enn bedrifter

– Jeg testa 135 ransomware-nettsider, og fant bare svakheter i tre av dem, forteller Stykas til The Register.

Ifølge hans funn har altså noe over to prosent av sidene svakheter og hull.

– Det er ikke typisk bedrifter, hvor jeg vanligvis finner svakheter i 40 til 50 prosent av webapper, sier han videre.

Nettsidene har har prøvd å bryte seg inn i brukes typisk til å dumpe stjålne data og publisere løsepenge-krav, "ransom notes", i forbindelse med angrepene de gjør.

Utdaterte Wordpress-sider

Stykas har altså klart å bryte seg inn hos flere aktører, gjennom nettsidene deres.

Blant annet ALPHV/Black Cat. Her fikk han lasta ned dokumentasjon rundt aktivitetene deres, og gjennom å tjuvlytte på serveren fikk han kartlagt API-ene de bruker for angrepene sine. Dermed fikk han også ut mange av ofrene.

Til TechChrunch forteller Stykas at han fikk hjulpet seks selskaper med å slippe å betale noe som helst.

Gruppa ALPHV/Black Cat skal senere ha "implodert", og til slutt forsvinne. Stykas tar ikke all æren for dette, men sier til The Register at:

– Jeg tror hacket mitt ga dem noe ekstra stress.

En annen gruppe han klarte å hacke, Everest, fikk han hacka gjennom en utdatert Wordpress-side på en utdatert VertigoServ-server. Gruppa Mallox fikk han henta ut mange av medlemmene fra, gjennom en chat-funksjon på sida deres.