Han skapte kompilatorer, språk og teknologi nesten alle er borti hver dag

Få med deg intervju med kompilatorguru og Swift-skaper Chris Lattner, Crowdstrike-sangen (!), ekstrempakking av koffert, lastbalansering, hvordan Windows-menyen ble til og mye mer i ukens Lørdagsgodt!

Hver uke samler kode24-redaksjonen noe av det morsomste og mest interessante vi har funnet på YouTube og andre steder på nettet i løpet av uken som gikk – i vår spalte Lørdagsgodt.

Kos deg med godbitene vi har funnet til deg denne helgen!

PS! Har du sett noe morsomt, interessant eller rart vi burde ta med i neste Lørdagsgodt? Tips oss!

Ikke nok plass i kofferten?

Arnfinn:

Ferietid betyr pakketid - som i den kjipe jobben med å pakke en koffert som på mystisk vis virker å ha krympet i løpet av ferien. Det finnes nok bedre løsninger på å få plass enn å ty til en hydraulisk presse, men det er jo fascinerende å se hvordan det kan bli da.

Slik lagde jeg Windows-startmenyen!

Kurt:

Dave Plummer er pensjonert utvikler fra Microsoft, og står bak en av favorittkanalene mine på YouTube: Dave's Garage.

Da Microsoft lanserte en helt ny startmenye i Windows 95 var den ganske kontroversiell, og mens mange elsket den – var det også en del som ikke likte den. Uansett – Dave Plummer var en av dem som jobbet med å Windows 95-menyen til å fungere på senere operativsystemer som Windows NT, Windows XP og Windows 2000. Her forteller han selv om det:

Kvinner i dataspill

Arnfinn:

Det er vel ingen hemmelighet at kvinner i dataspill litt for ofte framstilles på en… La oss kalle det en endimensjonal måte. Så er riktignok mye endret de siste årene, men det er jo fortsatt visse utfordringer. Det betyr ikke at det er umulig å problematisere det hele med litt humor.

Endelig skjønner jeg lastbalansering!

Kurt:

Jeg har aldri hatt det luksusproblemet at noen kodeprosjektene mine har tatt sånn av at jeg har hatt bruk for lastbalansering for å fordele trafikken mellom mange servere.

Men hvordan fungerer egentlig lastbalansering i praksis? Du kan sikkert lese en tørr og kjedelig artikkel om det, eller du kan sjekke ut denne artikkelen fra Sam Rose som visuelt og med animasjoner illustrerer ulike former for lastbalansering på en fantastisk bra måte. Ikke visste jeg at lastbalansering var spennende!

Sjekk artikkelen her: En visuell guide til lastbalansering

Utvikleren Sam Rose er en mester på å visualisere og forklare kompliserte konsepter med animerte illustrasjoner. 📸: samwho.dev
Utvikleren Sam Rose er en mester på å visualisere og forklare kompliserte konsepter med animerte illustrasjoner. 📸: samwho.dev Vis mer

Fire spillutviklere, samme oppdrag

Arnfinn:

AH! Ok, dette var skremmende nok. Hva skjer om du kjøper tjenestene til fire freelance spillutviklere på en plattform, og ber de løse den samme spillideen? I dette tilfellet ble det fire overraskende ulike skrekkspill, og selvfølgelig ble jeg skremt under gjennomgangen. Det er ingen premie for å gjette hva som var for nifst.

Kodeguru-alarm!

Kurt:

Det virker som at det er noen ganske få personer som står bak veldig mange av programmeringsspråkene som brukes i dag. Danskene Anders Hejlsberg og Bjarne Stroustrup, for eksempel, som lagde blant annet C#, TypeScript og C++.

En annen guru innenfor programmeringsspråk er Chris Lattner, som står bak C-kompilatoren Clang, kompilatorteknologien LLVM, programmeringsspråket Swift, og nå sist et helt nytt programmeringsspråk – Modular.

The Primeagen har klart å få Lattner med seg i studio for å prate om alt han har holdt på med. Og det faktum at nesten alle mennesker på jordkloden hver dag bruker teknologi som inneholder noe Chris Lattner har laget!

Har du hørt Crowdstrike-sangen?

Kurt:

De enorme dataproblemene verden over som ble forårsaket av en oppdatering fra sikkerhetsselskapet Crowdstrike, understreker kanskje viktigheten av testing i forbindelse med programvareutvikling.

Hvis du er en av dem som har fått ødelagt helgen eller ferien fordi du har måttet rydde opp i kaoset, så har du min dypeste medfølelse. Hvis ikke anbefaler jeg at du hører på Crowdstrike-sangen mens du sender en vennlig tanke til de som jobber på spreng med å få alt på lufta igjen!

PS: AI-musikktjenesten Suno er full av Crowdstrike-sanger nå – så om ikke sangen under falt i smak, finner du flere her (du må registrere deg).