– Har du fem-seks års erfaring, er du ettertrakta på arbeids­markedet

Selv i et trangere marked er det etterspørsel etter utviklere med erfaring, melder Vouch – som gir dusører for tips.

Håkon Høgetveit er tydelig på at etterspørselen etter seniorressurser er stor. Flere virksomheter er villig til å betale for tips fra nettverket til gode kandidater. 📸: Andreas Rønningen
Håkon Høgetveit er tydelig på at etterspørselen etter seniorressurser er stor. Flere virksomheter er villig til å betale for tips fra nettverket til gode kandidater. 📸: Andreas Rønningen Vis mer

Det siste året har vært preget av permitteringer, nedbemanninger og termineringer blant norske utviklere, og et trang arbeidsmarked, spesielt for nyutdanna.

Samtidig skal det fortsatt være kamp om ekspertene og seniorutviklerne.

– Har du fem til seks års erfaring og kompetanse, så er du ettertraktet på arbeidsmarkedet, sier Håkon Høgetveit til kode24.

Han er CEO i Vouch, et selskap som jobber med å nå «passive arbeidssøkere» gjennom å få folk til å tipse om andre folk – mot dusør.

Ser tegn til bedring

Høgetveit vil ikke gå så langt som å friskmelde utviklerbransjen etter det siste året. Samtidig melder kundene hans om at det ser ut til at ting er i ferd med å løsne.

– Det er riktignok anekdotisk, skyter han inn.

Vouch har hatt jevnt med oppdrag, selv om bransjen har slitt. Samtidig er han åpen for at viljen til å betale for rekruttering av passive arbeidssøkere kan ha vært lavere enn den ellers ville vært det siste året, blant annet for startups og scaleups.

– Men det er også et paradoks her: Markedet oppleves som trangt, mens det samtidig er stor etterspørsel etter toppkompetanse.

– Så samtidig er det fortsatt en merkbar forskjell mellom juniorer og seniorer når det kommer til etterspørsel, sier Høgetveit.

Færre søker seg aktivt vekk

Så hvem er disse passive arbeidssøkerne?

Det er ganske mange av dem, ifølge Høgetveit. Tidligere har blant annet Finn.no og Schibsted Ventures i Sverige oppgitt at rundt 80 prosent av alle ansatte er passive arbeidssøkere, selv om de trives i sin nåværende jobb. Andelen som aktivt søker, anslår han å ligge mellom 6 og 10 prosent.

Det er mange ulike årsaker til at folk velger å være passive forklarer han, selv om de synes en jobb ser interessant ut. Og når det er tøffere tider, så kan det være enda vanskeligere å motivere dem til å ta sjansen på bytte av jobb.

– Vi ser at det ikke nødvendigvis er lettere å rekruttere utviklerne som virksomheter ønsker når det er tøffe tider i markedet. Det er kanskje flere kandidater, men de du helst vil ha, er kanskje mer satt i jobbene de har.

– Det handler jo om trygghet. Du leter jo ikke etter ny bolig, heller, rett etter at du har flyttet inn i et nytt hjem, sier Høgetveit.

Finnes betalingsvilje

Måten Vouch når de passive søkerne, er ved å tilby folk i nettverkene til kandidater en bonus, eller dusør, for tips. Denne blir utbetalt om den du tipser om viser seg å være rett kandidat, og følgelig blir ansatt. På jobbene som ligger ute i dag, er bonusen mellom 10.000 og 50.000 kroner.

– Det er betalingsvilje hos rekrutterere for å få tak i seniorressurser med riktig kompetanse. Dette er folk mange virksomheter leter aktivt etter, og det ble tydelig da Oda kunngjorde nedbemanningen sin. Da var det raskt mange som meldte sin interesse for å hente ressursene derifra, sier Høgetveit.

Satsen avhenger gjerne av størrelsen på virksomheten, og hvilken fase den er i.

– Startups legger gjerne litt mindre penger i en sånn bonus, mens de store konkurrerer seg imellom, tydeliggjør han.

– Så hvordan funker denne løsningen?

– Det vi ser at når noen får tips om en jobb via nettverket sitt, så er de mer åpne for bytte av jobb. De blir aktivert som jobbsøkere på en annen måte, enn om de måtte ha sendt CV og søknad. Terskelen for å ta sjansen blir rett og slett lavere, forklarer Høgetveit.

Oversikten hos Vouch selv viser at flere store virksomheter i norsk målestokk velger å satse på dette, også i Oslo.

Nettverk får folk hjem

Som kode24 tidligere har omtalt, kan det være mer krevende å rekruttere utviklere til distrikene.

En av virksomhetene som nå lokker med bonus, er basert i Brumunddal i Ringsaker kommune i Innlandet. Det er en jobb som seksjonssjef for utviklere i Mattilsynet.

– Det er jo ikke alle utflytterne som leser lokalavisa hjemme, eller som følger med på hva som skjer på arbeidsmarkedet der de kommer fra. Samtidig er det en del som nå jobber i Oslo, men som også ønsker seg en jobb i hjemregionen. Tidligere har vi sett at jobber i Kristiansand og Stjørdal har fått søknader fra utflyttere på denne måten, sier Høgetveit.