Her bygger utviklerne sine egne tastaturer: – Helt egen eier­skaps­følelse!

I Systek er det en egen faggruppe for tastaturbygging. – Får fornøyde ansatte!

Systek har en egen faggruppe for hjemmebygde tastaturer. Her fra siste samling i november. 📸: Jacob Mathias Nilsen
Systek har en egen faggruppe for hjemmebygde tastaturer. Her fra siste samling i november. 📸: Jacob Mathias Nilsen Vis mer

Utviklere er antagelig mer opptatt av tastaturer enn andre, men likevel tar antagelig de fleste til takke med tastaturet de får tildelt av arbeidsgiveren.

Utvikler Jacob Nilsen i konsulentselskapet Systek mener imidlertid flere bør prøve å bytte ut tastaturet med et noe bedre enn standardtastaturet som kommer med utviklermaskinen.

I Systek leder Nilsen en egen faggruppe for hjemmebygde tastaturer – der målet er at alle skal bygge sine egne tastaturer helt fra bunnen av.

– Vi er totalt sju i faggruppen med ulike bakgrunner innenfor utvikling. Noen jobber med frontend, noen på backend og noen på devops, forteller Nilsen til kode24.

Jacob Nilsen i Systek. 📸: Systek
Jacob Nilsen i Systek. 📸: Systek Vis mer

– Er utviklere mer opptatt av tastaturer enn andre?

– Av egen erfaring vil jeg svare ja på det. Jeg kjenner ingen, om ikke få utviklere som kun bruker data og tastatur kun i arbeidstiden. De fleste jeg kjenner bruker også datamaskinen hjemme etter jobb for spilling eller andre hobbyprosjekter, og man har gjerne sitt eget komfortable tastatur hjemme, sier Nilsen.

Selv har han to (snart tre) tastaturer hjemme som han veksler på å bruke hjemme.

Møtes for å lodde og bygge

Nilsen sier at de har hatt flere faggruppemøter der de har gått gjennom alt fra bestilling av ulike deler til hvordan de smører brytere og lodder dioder, LED-lys og brytere.

Alt sammen gjøres på kontoret, og Systek dekker også alle fellesverktøyene som brukes når tastaturene skal bygges.

– Vi har noe variert med erfaring rundt bygging av tastatur i vår faggruppe, så i vår første samling hadde jeg en presentasjon som gikk i dybden av ulike typer tastaturer, ulike deler det er sammensatt av, og prosessen ved selve byggingen. Det ga et godt grunnlag for neste steg som var å bestille deler, sier Nilsen.

På senere samlinger når alle hadde fått delene sine, begynte utviklerne å bygge tastaturene.

Fagsamlingene starter gjerne med litt mat, før alle gyver løs på byggingen. 📸: Jacob Mathias Nilsen
Fagsamlingene starter gjerne med litt mat, før alle gyver løs på byggingen. 📸: Jacob Mathias Nilsen Vis mer

– Jeg hadde på forhånd kjøpt inn alle verktøy som er essensielle for å bygge et tastatur slik at vi fikk alle kommet i gang med hver vår ting. Jeg begynte for eksempel med å “lube” – smøre på et slags glidemiddel på – bryterne til tastaturet mitt for å gi de enda bedre “feel” når de ble trykket på, mens andre begynte med lodding av dioder og led lys på kretskortet.

– I faggruppen har vi mange som aldri har loddet før, men besto utfordringen med sjarm, noe som kanskje også sier litt om hvor lett lodding faktisk er, selv om det kan virke skummelt.

Mange får sitt første møte med loddebolten på fagsamlingene. 📸: Jacob Mathias Nilsen
Mange får sitt første møte med loddebolten på fagsamlingene. 📸: Jacob Mathias Nilsen Vis mer

"Smittet" av tastaturinteressen

– Hvordan fikk du idéen til en faggruppe for tastaturbygging?

Det var egentlig litt tilfeldig at faggruppen ble til. Systek legger til rette for at vi ansatte kan ha én faggruppe i halvåret der vi lærer mer om ting vi brenner for, sier Nilsen.

Han forteller at han i starten av 2024 var med i en faggruppe som gikk på å lære seg test-rammeverket Playwright ettersom det var relevant for et prosjekt han jobbet på da. I andre del av 2024 vurderte han å stå over faggruppeordningen, ettersom han allerede hadde mye annet planlagt dette halvåret.

– Men på slutten av fasen der man kan komme med forslag til faggrupper så var det en ansatt som kom med forslaget om hjemmebygget tastatur og denne ble tatt veldig godt imot der flere hadde lyst til å bli med.

📸: Jacob Mathias Nilsen
📸: Jacob Mathias Nilsen Vis mer

Siden han som kom med forslaget var leder for en annen faggruppe og ikke hadde mulighet til å lede også tastaturgruppen, tilbød Nilsen seg å lede denne faggruppen.

Nilsen er godt over gjennomsnittet interessert i tastaturbygging selv, og hadde en del erfaring med dette. Interessen kom etter at han returnerte til Norge etter å ha gjennomført masterstudier i kunstig intelligens fra Kyungpook National University i Daegu i Sør-Korea.

📸: Jacob Mathias Nilsen
📸: Jacob Mathias Nilsen Vis mer

– Jeg ble rett og slett smittet av en kompis som har drevet med dette i flere år. Det å ha et eget tastatur som man har bygd opp helt fra bunnen av og valgt hver enkel del til gir en helt egen eierskapsfølelse, sier Nilsen.

Ingen kits

Nilsen forteller at det finnes en del norske og internasjonale sider der man kan kjøpe ferdige "kits" som man bygger. Selv har han valgt å bygge skreddersydde tastaturer:

– Jeg valgte å gå rett på custom-tastatur via en Discord-server der man blir med rundt 100 andre personer i en slags “group buy” og kjøper et tastatur som en annen person har designet.

📸: Jacob Mathias Nilsen
📸: Jacob Mathias Nilsen Vis mer

– Dette er naturligvis litt dyrere enn de ferdige kitsa som blir solgt i nettbutikkene, men det gir deg mer utvalg for å finne akkurat den typen design du vil ha. Senere har jeg, sammen med to andre designet et eget tastatur som jeg er veldig fornøyd med.

– Er det mye variasjon i hva slags tastaturer utviklerne hos dere velger å bygge?

📸: Jacob Mathias Nilsen
📸: Jacob Mathias Nilsen Vis mer

– Det som overrasket meg mest når jeg så hva slags tastaturer som medlemmene hadde bestilt, var hvor risky de hadde valgt å gå for sitt første tastatur.

Nilsen tror de fleste vil kjøre safe og bestille et normalt tastatur eller en tastaturtype som heter “TKL” (Ten key less) eller 80 % (80% av et fullstørrelse tastatur) som er et helt vanlig tastatur, men uten numpad-delen.

– Men hele 6 av 7 medlemmer valgte å gå for noe som heter "split-keyboard", som går under kategorien ergonomisk tastatur. Et split-keyboard er nettopp som navnet tilsier, et tastatur som er delt i to hvor du kan flytte de to delene som du vil og dermed sitte i en mer komfortabel og naturlig posisjon når du skriver.

6 av 7 valgte split-tastaturer. 📸: Jacob Mathias Nilsen
6 av 7 valgte split-tastaturer. 📸: Jacob Mathias Nilsen Vis mer

Den siste på gruppen valgte å gå for et mer normalt tastatur i størrelsen 60 %.

Fornøyde ansatte

– Hva får arbeidsgiveren deres ut av at dere holder på med dette?

– Først og fremst veldig fornøyde ansatte! Utenom det så vil jeg si at det å drive med fagarbeid hos Systek gir en god boost til det sosiale, vi blir bedre kjent med andre ansatte i firmaet.

– En annen ting er at vi garantert lærer noe teknisk og blir engasjerte for fagarbeid, noe som Systek liker at sine ansatte gjør, sier Nilsen.

Han liker at faggruppearbeidet er demokratisk, det vil si at folk får drive med det de brenner for.

📸: Jacob Mathias Nilsen
📸: Jacob Mathias Nilsen Vis mer

Råd til tastaturbyggere

Nilsen mener flere burde prøve å bygge sine egne tastaturer. Og for de som ikke ønsker å ta skrittet helt ut og bygge alt fra bunnen av så anbefaler han å velge ferdigbygde tastaturer der man selv kan velge hvilke brytere vil ha.

– Det er en funksjonalitet som heter “hotswap” der man kan bytte ut brytere så ofte man vil ettersom selve bryteren ikke er loddet fast i kretskortet til tastaturet som de pleier å være i vanlige tastaturer uten “hotswap”.

Det kan ta litt tid å bygge sitt første tastatur, men det kan være lett å bli "hektet" på hobbyen når man først kommer igang.

– Det er også en liten sjarm i å ha sin egen kolleksjon av tastaturer som man har bygd der man kanskje har flere tastaturer som man bruker i forskjellige settinger. I tillegg så lærer man masse i denne prosessen, man lærer i bunn og grunn hvordan et tastatur er satt opp, og hva hver enkelt del gjør. Man lærer i tillegg å lodde og de uendelige ulike mulighetene som finnes når man skal bygge et tastatur.

Det begynner å nærme seg! 📸: Jacob Mathias Nilsen
Det begynner å nærme seg! 📸: Jacob Mathias Nilsen Vis mer

– Har du råd til de som har lyst til å bygge selv?

– Som ved de fleste hobbyer så er det andre som har gjort det før deg og dermed ligger det utrolig mange YouTube-videoer på det allerede. Jeg anbefaler å starte enkelt med et vanlig TKL-tastatur, sier Nilsen.

Han sier det finnes flere gode norske sider om mekaniske tastaturer, men selv har brukt tastatur.no mest. Der er det både "kits" som inneholder det man trenger for å bygge sitt første tastatur, og også guider til hvordan man gjør det.

– Etterhvert som man har lyst på flere utfordringer, så kan man bevege seg mot de litt spesielle og ergonomiske tastaturene som vi holder på å bygge. splitkb.com er et nettsted som har veldig gode kits og guider for split keyboard, så jeg anbefaler også å sjekke de ut!

Det finnes også mange Discord-kanaler for de som er interessert i å diskutere tastaturbygging, opplyser Nilsen.