Her er de 3 kuleste nyhetene i Opera One: - Ser ganske fancy ut!

Nå har Opera skrevet om hele nettleseren fra bunnen og funnet på en masse nytt.

Opera One har fått et ganske lekkert brukergrensesnitt. 📸: Kurt Lekanger
Opera One har fått et ganske lekkert brukergrensesnitt. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Den norskutviklede nettleseren Opera har kommet i ny versjon. Denne gangen er det snakk om en stor oppgradering – faktisk en helt ny nettleser.

Opera One, som den nye nettleseren heter, er nemlig fullstendig redesignet og skal etter planen erstatte den gamle Opera-nettleseren for Windows, macOS og Linux, skriver Opera i en pressemelding.

Ifølge Opera er nettleseren basert på et modulært design, og bruker en ny såkalt "multithreaded compositor" – som innebærer flertrådskjøring og at GPU-en hjelper til med å rendre animasjoner. Det skal gi mye bedre ytelse, spesielt på animasjoner og effekter, som nå vil bli kjørt i en egen tråd.

Nettleseren er Chromium-basert, og har såvidt vi kan se de samme utviklerverktøyene som i Chrome. Versjonen som er lansert nå er ifølge Opera en forhåndsvisningsversjon beregnet på utviklere.

Etter en kjapp prøvekjøring kan vi konkludere med at Opera One i hver fall ser ganske fancy ut. Og mange av både de nye og gamle funksjonene virker nyttige.

Her er de tre funksjonene vi likte best:

#1. Fane-øyer

Med funksjonen "Tab Islands", eller "fane-øyer", kan nettleserfaner grupperes.

Nye faneøyer kan opprettes automatisk basert på kontekst. Hvis du for eksempel leter etter matoppskrifter, vil nettsteder relatert til dette automatisk kunne grupperes i én øy, nyheter i en annen, og så videre.

Nettsider kan plasseres automatisk i ulike fane-øyer, avhengig av hva nettsiden handler om.
Nettsider kan plasseres automatisk i ulike fane-øyer, avhengig av hva nettsiden handler om. Vis mer

Poenget er at du ikke lenger skal behøve å bruke så mye tid på å organisere faner selv. Du kan spare plass ved å trekke sammen gruppene, og raskt bytte mellom ulike surfe-"kontekster" – som shopping, utvikling, nyhetsoppdatering, og så videre.

Jobber du med en masse forskjellige Google-dokumenter, vil disse også kunne grupperes automatisk.

Du kan også manuelt gruppere nettsider i øyer ved å trykke Ctrl/Command og fanene du vil gruppere, og så velge "Opprett faneøy" eller "Flytt til faneøy".

#2. Innebygget ChatGPT oppsummerer nettsider

I sidemenyen er det en knapp for å vise ChatGPT eller alternativet ChatSonic. Disse popper ut fra sidemenyen, slik at den dekker bare litt av nettsiden du er inne på.

ChatGPT er alltid tilgjengelig fra sidemenyen, fra en knapp med ferdige "AI Prompts" ved adresselinjen, samt når du markerer tekst på en nettside.
ChatGPT er alltid tilgjengelig fra sidemenyen, fra en knapp med ferdige "AI Prompts" ved adresselinjen, samt når du markerer tekst på en nettside. Vis mer

Til høyre for adresselinjen har du noe som heter "AI Prompts", med ferdigdefinerte søk som ber AI-en om å blant annet oppsummere det viktigste på en nettside, forkorte teksten, eller finne relatert innhold.

Du kan også merke et ord eller tekst på en nettside for å automatisk få opp forslag til ting du kan be AI-en om å gjøre. Det kan være alt fra å oversette eller forklare, til å skrive om teksten på ulike måter.

#3.Arbeidsområder

Sidemenyen har du også hatt i tidligere versjoner, men i Opera One har den blitt forbedret og ser litt lekrere ut. Fra sidemenyen har du rask tilgang til ulike funksjoner, som for eksempel meldingsprogrammer, Spotify eller andre musikkspillere, bokmerker, og mye mer.

Øverst i sidemenyen er det knapper for å bytte mellom ulike arbeidsområder ("workspaces").

Sidemenyen i Opera One kan tilpasses, for eksempel ved å legge til flere knapper for å bytte mellom ulike arbeidsområder.
Sidemenyen i Opera One kan tilpasses, for eksempel ved å legge til flere knapper for å bytte mellom ulike arbeidsområder. Vis mer

Dette er en ganske nyttig funksjon der du kan lage arbeidsområder for eksempel for jobb, privat, koding eller nyheter. Eller hvordan du nå ønsker å organisere livet ditt.

Et trykk på et arbeidsområde bytter ut alle faner med fanene som tilhører det aktuelle arbeidsområdet. Opera har til og med lagt på noen fancy animasjoner når du skifter mellom arbeidsområdene.

Massevis av andre funksjoner

Nettleseren har også fått en masse andre funksjoner, og beholdt noen favoritter fra tidligere: som for eksempel en knapp for å ta skjermbilde av hele nettsiden – også det du må scrolle nedover for å se. Den lar deg faktisk også redigere skjermbildet før du lagrer det.

Med Pinboards-funksjonen kan du samle, organisere og dele lenker til nettsider med andre brukere. Du kan for eksempel bruke det til å samle informasjon du finner på nettet, kanskje når du driver med ett eller annet utviklingsprosjekt – eller bare skal planlegge ferien din.

Og mye mer.

Førsteinntrykket av Opera One er veldig bra – jeg anbefaler at du laster ned fra denne siden og tester den ut selv.