Utviklingen innenfor JavaScript, HTML og CSS går så fort at det kan være vanskelig for de fleste av oss å følge med. Hver eneste dag dukker det opp nye og spennende open source-prosjekter på GitHub. De fleste hører du aldri om, mens andre plutselig skyter fart og blir nærmest over natten noe "alle" snakker om.
"2022 JavaScript Rising Stars" er laget av utvikleren Michael Rambeau, som også står bak Best of JS-undersøkelsen. Statistikken lages ved å følge med på hvor mange nye stjerner ulike GitHub-prosjekter får hver dag, og på den måten se om det er noen prosjekter som "trender" mer enn andre.
Undersøkelsen er delt inn i en rekke kategorier, som for eksempel front-end-rammeverk, React-økosystemet, Vue-økosystemet, back-end/full-stack, byggeverktøy, CSS i JavaScript, statehåndtering, testbiblioteker, og mye annet. Det er kun prosjekter som er relevante for de av oss som jobber med utvikling innenfor Javascript, HTML og CSS som er med.
Under finner du noen av de mest interessante funnene fra årets undersøkelse.
Mest trendy prosjekt
Hvis vi ser på hvilke prosjekter som er mest populære på tvers av kategoriene, er det ett som skiller seg ut: Bun.
Bun er en JavaScript-runtime som nærmest eksploderte på GitHub da den første betaversjonen ble lansert i fjor sommer, med mer enn 20.000 stjerner på én måned. Dette er den største økningen i antall stjerner på én måned siden Best of JS begynte å tracke GitHub-prosjekter i 2015.
Så hva er egentlig Bun? Ifølge selskapet selv er det en moderne JavaScript-runtime som Node eller Deno. Men den er også en pakkehåndterer à la Yarn eller NPM og et byggeverktøy à la Webpack eller Parcel – med fokus på å være raskere enn alt annet. Målet er intet mindre enn at det meste av verdens JavaScript utenfor nettleseren skal kjøres i Bun. Ingenting å si på ambisjonsnivået i hvert fall!
Her er de ti prosjektene som har økt mest på GitHub i 2022 (økning i antall stjerner i parentes):
- Bun (+36,6k)
- Tauri (+30,5k)
- React (+19,8k)
- Next.js (+19,4k)
- Vite (+15,5k)
- tRPC (+15,2k)
- Astro (+15,0k)
- VS Code (+15,0k)
- Tabby (+14,4k)
- Playwright (+14,3k)
Tauri, som ligger på andreplass, er verdt å følge med på. Dette er et prosjekt skrevet i Rust, som gjør det mulig å lage kryssplattform desktopapplikasjoner ved hjelp av web-teknologier – enten det er i vanilla JavaScript, React, Svelte eller noe annet. Oppsummert kan vi kanskje omtale Tauri som en raskere og mer moderne versjon av Electron.
Uro i React-miljøet: - Begynner å bli en smule vanskelig å bruke React
Mest populære frontend-rammeverk
React ligger fortsatt øverst på listen over mest populære rammeverk for frontend (vi skal ikke ta diskusjonen om hvorvidt React er et rammeverk eller et bibliotek).
Men ifølge Rising Stars-undersøkelsen er ikke Vue.js langt unna, ettersom Vue-stjernene er splittet mellom to ulike repoer: v2 og v3.
Den største endringen på listen sammenlignet med fjoråret er at Qwik har hoppet opp på 2. plass. Qwik ligner på React, og bruker i likhet med React komponenter skrevet med JSX – men har som mål å levere så lite JavaScript som mulig til nettleseren. Verdt å følge med på – det er ingen ringere enn Miško Hevery, skaperen av AngularJS, som står bak.
Mest populære backend-/fullstack-prosjekter
Skillet mellom frontend og backend har blitt ganske uklart. Mange aktører har beveget seg litt bort fra SPA (Single-Page Applications) der backend stort sett bare hadde ansvaret for API-ene, til å gjøre stadig mer på serveren (rendring, ruting, osv.).
Derfor har folkene bak undersøkelsen samlet både frontend-rammeverk og backend-rammeverk i én og samme liste. Her er de prosjektene som har vokst mest på GitHub i 2022:
- Next.js (+19,4k)
- tRPC (+15,2k)
- Astro (+15,0k)
- create-t3-app (+12,4k)
- Remix (+11,4k)
Next ligger ikke overraskende fortsatt på topp, og med versjon 13 som kom nylig har rammeverket fått en rekke nye og spennende funksjoner – som støtte for React Server Components og en helt ny måte å håndtere ruting på, med støtte for nestede ruter.
Dette er nytt i Next.js 13: - Flere godbiter som mange vil like
Den største endringen på listen i forhold til tidligere, er det imidlertid tRPC som står for. Med tRPC skal det bli mye enklere enn det er i for eksempel GraphQL å lage typesikre API-er og fra klienten importere typene du har definert på serveren. Ende-til-ende typesikkerhet. Verdt en kikk!
Du finner hele undersøkelsen her, med massevis av nyttig informasjon om utviklingen til de ulike prosjektene: risingstars.js.org/2022