Her kommer «Olivia» – skal styrke norsk uavhengighet av utenlandsk teknologi

Superdatamaskinen skal gjøre Norge mindre avhengig av utenlandsk regnekraft.

Arbeidet med å installere Olivia satte i gang umiddelbart etter at Norges nye superdatamaskin ble levert. 📸: Sigma2
Arbeidet med å installere Olivia satte i gang umiddelbart etter at Norges nye superdatamaskin ble levert. 📸: Sigma2 Vis mer

I juni i fjor ble det klart at regjeringen ville bla opp 225 millioner kroner for å sikre Norge en ny superdatamaskin.

– For å henge med i AI-kappløpet, må vi være mindre avhengige av utenlandske aktører. Vi må sørge for at vi har nok regnekraft selv. Det er avgjørende for å sikre norsk kunnskapsberedskap og nasjonal trygghet, sa daværende forskningsminister Oddmund Hoel etter kjøpet.

Den nye maskina har fått navnet Olivia, og ankom denne uka sitt norske hjem i Nordfjordeid - nærmere bestemt i Lefdal Data Centers.

– Viktig for utviklingen av AI

Olivia er Norges kraftigste superdatamaskin noensinne, og er formelt sett eid av Sigma2, som igjen er et statlig eid selskap.

– Olivia representerer et betydelig løft for norsk forskning. Med denne teknologien kan vi tilby forskere verktøyene de trenger for å gjøre viktige vitenskapelige gjennombrudd innen helse, hav og klima, sier Jenny Amundsen Ask, tjenesteleder for beregningstjenester i Sigma2, i en pressemelding.

– Olivia vil også være viktig for utviklingen av kunstig intelligens og forbedringen av norske språkmodeller, fortsetter hun.

📸: Sigma2
📸: Sigma2 Vis mer

I pressemeldingen trekkes det fram at maskina har 304 av de mest avanserte GPUene på markedet. Du kan lese mer om de tekniske spesifikasjonene nederst i saken.

Dette gir Olivia en beregningskapasitet hele 17 ganger større enn dagens nasjonale tilbud.

Økende behov i årene framover

Samtidig understrekes det at selv om Olivia er kraftig, så er den ikke i nærheten av å dekke de forventede behovene i framtiden.

Sigma2 skriver at det er behov for betydelige investeringer innen tungregnekraft i løpet av få år, for å dekke det de omtaler som en «nærmest utømmelig etterspørsel» fra forskning, forvaltning og industri.

For selv om Sigma2 skal samarbeide med universitetene i Bergen, Oslo, Tromsø og NTNU, om drift, så skal også andre institusjoner, industri og forvaltning få tilgang på maskina.

📸: Sigma2
📸: Sigma2 Vis mer

Arbeidet med å installere maskina er satt i gang, og blir etterfulgt av en testfase før norske forskere får tilgang til det kraftige, nye verktøyet.

Navnet Olivia kommer forøvrig fra industrimetallet olivin, som tidligere ble hentet ut fra den tidligere gruva, som nå huser anlegget der Olivia blir installert.