Ways er et relativt lite byrå i Oslo, som blant annet utvikler nettsider og apper. Som så mange andre norske utviklingsselskaper, har de leid inn ukrainsk arbeidskraft.
Gjennom selskapet Daxx har Ways leid inn flere ukrainere som etter hvert ble innlemmet mer eller mindre som ansatte, og blant annet har vært mye på besøk i Norge.
- Vi har jobba med en rekke aktører i mange land, men vårt engasjement med egne ansatte og samarbeidspartnere i Ukraina oppleves som ekstra spesielt og fint, på mange måter. Både kompetansemessig, kulturelt og vennskapelig, forteller daglig leder Knut Michael Haugland i Ways til kode24.
Nå kjemper flere av disse utviklerne en kamp på liv og død i hjemlandet sitt, etter Russlands invasjon.
Og situasjonen preger også utviklerne som sitter i Norge.
Norske selskaper evakuerer ukrainske ansatte: - Det er kolleger som gråter, det er klemming
Fra kode til krigsrapporter
Av fem faste kolleger i Ukraina, klarer Ways å kommunisere med bare to av dem.
- Inntrykket er dessverre at tilgangen på stabil og god infrastruktur har blitt markant dårligere de to siste ukene. Vi kommer ikke igjennom på vanlig telefon, men Messenger fungerer foreløpig overraskende bra, sier Haugland.
Akkurat nå skal ukrainerne ha det greit etter forholdene, da de befinner seg utenfor de mest krigsherjede områdene.
- Likevel kommer krigen nærme, ved at de kjenner mennesker som er blitt drept og at kontorene de jobba i er bomba i ruiner, forteller Haugland.
- Kolleger som tidligere skrev kode med oss, rapporterer nå hjem om hverdagen i et krigsherja land i stedet. Man går med en konstant bekymring om hvordan det går med dem.
«Flere medarbeidere i Norge har daglig kontakt med Ukraina, og får sterke inntrykk tilsendt.»
Debriefer og psykologer
Denne bekymringen, og alle inntrykkene, begynner å tære på de norske utviklerne.
- Flere medarbeidere i Norge har daglig kontakt med Ukraina, og får sterke inntrykk tilsendt av hvordan kollegaens hverdag har blitt snudd på hodet. Vi befinner oss i en absurd situasjon, hvor oppfølging verken er beskrevet i HR-håndboka eller erfart av noen i vår tid tidligere, sier Ways-sjefen til kode24.
Men han prøver så godt han kan å følge opp sine ansatte her hjemme. Blant annet ved å debriefe utviklerne etter å ha hatt kontakt med ukrainerne.
- Vi bruker mye tid hver dag på å debriefe internt her hjemme. Også etter "bare en vanlig chat" med dem, da inntrykkene er sterke. Å høre at kollegaen har mistet en nær venn i en meningsløs krig er helt uvirkelig, sier Haugland.
De ansatte skal også ha tilgang på psykolog og andre, eksterne HR-tjenester.
Lønn uten arbeid
Ways gjør selvfølgelig det de kan for å hjelpe ukrainerne, også. Blant annet tilbyr de dem å komme til Norge, men mange ønsker å heller bli i hjemlandet sitt for å slåss mot Russland.
- Vi tilbyr også økonomisk støtte, uten krav til arbeid i denne vanskelige tiden, forteller Haugland.
- Hvordan tror du bransjen vår blir påvirka av alt dette framover?
- Det vi er vitne til nå er så grotesk og uvirkelig at jeg tror bransjen allerede nå, og framover, vil slå ring om våre kolleger i Ukraina på absolutt alle måter, svarer Ways-sjefen.
- Invasjonen er så meningsløs at jeg kan ikke se for meg noe annet enn at Ukraina vil oppleve en sterk oppsving og støtte ved en oppbygning. Jeg håper vi raskt, når tiden er inne, kan gjenopprette en trygg og normal hverdag for våre utviklere.