Hva skjedde egentlig med de kule bruker­grense­snittene?

UI fra 2000-tallet, norsk romhistorie, cyberpunk-proteser, japanske roboter, Python på smartklokka og mer i ukens Lørdagsgodt!

Denne uken nyter både Jørgen og Ole Petter noen velfortjente feriedager, og Arnfinn og undertegnede styrer skuta – forhåpentligvis ikke på grunn.

Men spalten Lørdagsgodt, der kode24-redaksjonen samler det morsomste og mest interessante fra uka som gikk, tar ikke ferie!

Her er noe av det vi fant denne uken. God helg – eller eventuelt god ferie!

PS! Har du sett noe morsomt, interessant eller rart vi burde ta med i neste Lørdagsgodt? Tips oss!

Hva skjedde egentlig med de kule brukergrensesnittene?

Kurt:

I dag er nesten alle brukergrensesnitt minimalistiske og kjedelige. Alt ser likt ut, hevder Enrico Tartarotti på sin YouTube-kanal.

Hva skjedde egentlig med alle de fancy og noen ganger science fiction-inspirerte brukergrensesnittene vi hadde tidlig på 2000-tallet? Det viser seg at alt sammen har en forklaring.

Og det er håp – nå er bransjen i gang med å "make tech cool again":

Skaper norsk romhistorie

Arnfinn:

Det er noe voldsomt fascinerende med oppskyting av romraketter. Kommende uke, muligens tirsdag, er det forventet at en «norsk» rakett med to satelitter i lasten skal bli skutt opp fra Vandenberg Space Force Base i USA. Dette blir på mange måter en del av norsk romhistorie, ifølge Space Norway, som er eid av staten.

For oss som uansett skal jobbe i fellesferien, så er det kanskje verdt å sitte klare fra 05.30 norsk tid for å følge oppskytingen:

Mistet fingeren – lagde cyberpunk-finger med lommelykt

Kurt:

Hva gjør du hvis du er så uheldig og kapper av deg en finger? Noen vil kanskje begynne å deppe. Men er du som norske Martina i Nerdforge ser du det positive i enhver situasjon og tenker – jippi, da kan jeg jo lage min egen "robotfinger"!

Ok, jeg vet ikke om det er akkurat det hun tenkte – men fascinerende er det uansett. Adam Savage lot seg også fascinere, og inviterte Martina og Hansi fra Nerdforge til å fortelle om hvordan Martina selv designet en cyberpunk-fingerprotese i Blender, 3D-printet den – og etter flere iterasjoner nå har en temmelig avansert protese med innebygget lommelykt!

12 meter høy robot

Arnfinn:

Optimus Prime møter Stor Vennlig Kjempe? De siste årene har mye handlet om små roboter vi setter til å støvsuge eller klippe plen, men i Japan tenker de nå litt større. Der er en drøy 12 meter høy robot, montert på en lastebil, i full sving med å reparere jernbaneledninger.

Kanskje verdt en studietur for Bane Nor?

Hvordan kjøre Python på verdens dårligste smartklokke

Kurt:

Folk må slutte å kjøpe alt mulig billig skrot fra Temu, AliExpress og andre steder. Men har du først kjøpt noe skrot derfra – som en elendig smartklokke til 30-40 kroner – hvorfor ikke bruke den til noe morsomt?

Det var vel det David Given i YouTube-kanalen Poking Technology tenkte også. For hva kan du gjøre med en smartklokke med en 24 MHz Telink TC32-CPU, 512 kB lagringsplass og 16 kB RAM?

Jo, det viser seg at den kan kjøre MicroPython ganske bra! Sjekk videoen:

Rick and Morty – som anime?!

Arnfinn:

Rick and Morty er… vel. Voldelig, nihilistisk sci-fi-tegnefilm for voksne. Premisset om alternative tidslinjer gjør at alle historier kan ha alternative utfall. Og selvfølgelig er det en tidslinje der serien er anime, fordi selvfølgelig.

Serien kommer i august, men rett før helga kom altså traileren. Om du ikke har scrollet videre til nå, så er det vel verdt en titt?

Ville aldri gjettet at dette er et instrument!

Kurt:

Jeg er både tonedøv og umusikalsk, og kan absolutt ingenting om instrumenter. Men jeg tror ikke det er bare jeg som aldri hadde gjettet at dette beistet av en maskin faktisk er et instrument. Et kirkeorgel, faktisk.

Jeg aner ikke når dette instrumentet er fra, men etter litt googling tror jeg kanskje det er snakk om 1930-tallet. Instrumentet bruker noen ganske sinnrike innretninger for å få frem lyd – utrolig fascinerende at noen har klart å konstruere noe sånt!