Norge har fått et nytt nødvarsel-system; gjennom en spesiell melding som går ut til alle mobiltelefoner i et gitt område, kan myndighetene advare mot "akutte og alvorlige hendelser som truer liv og helse", som de skriver.
Nylig ble systemet testa for første gang: Onsdag 14. juni klokka 12 pep og ula det derfor i alle landets mobiler. Det vil si; rundt mange lunsjbord oppdaga man raskt at ikke alle mobiler pep.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), som koordinerer varslene, melder om det samme. Og forklaringen deres, til blant annet Dinside, er at folk ikke har oppdatert telefonene sine.
Det har de nok rett i, for kravene er høye, og kode24s tall tyder på at svært mange nordmenn overhodet ikke kan motta varsler om krig og katastrofer.
Sånn får de alle mobiler til å ule i dag
Utelukker 61% på Android
Kort fortalt er kravene for å motta nødvarsler å ha en iPhone med iOS versjon 16.2 eller nyere, eller en Android-telefon med minst Android 11.
Dette er det veldig mange som ikke har.
Ifølge statistikken på Statcounter.com, som henter tallene sine fra millioner av nettsider og er den utviklere ofte bruker for å sjekke slikt, så det sånn ut i Norge i mai:
- 65 prosent av iOS-brukerne kjørte iOS 16.2, 16.3 eller 16.4, som nødvarselet krever. Siste versjon, 16.5, var da ikke utgitt ennå. Opp mot 35 prosent av iPhone-brukerne, hver tredje, kan dermed ikke motta nødvarselet.
- 39 prosent av Android-brukerne kjørte Android 11, 12 eller 13, som nødvarselet krever. Opp mot 61 prosent av Android-brukerne, tre av fem, kan dermed ikke motta nødvarselet.
Tallene er fra mai, og inkluderer Android-nettbrett og iPad-er, så status kan være noe bedre for kun for mobiltelefoner, i juni. Men kode24s egne tall over våre egne lesere er enda værre, og tendensen er uansett tydelig:
Svært mange har ikke oppdatert enhetene sine ofte nok for å motta norske nødvarsler om nasjonale kriser.
DSB anslår hver fjerde
Seniorrådgiver Kristine E. Utheim i DSB bekrefter overfor kode24 at de er fullt klar over at mange nordmenn ikke kan motta nødvarslene deres.
- Nasjonal kommunikasjonsmyndighet anslår at 75 til 80 prosent av befolkningen har mobiltelefon med støtte for Nødvarsel, sier Utheim til kode24.
Det betyr altså at norske myndigheter i verste fall antar at hver fjerde nordmann ikke kan motta nødvarsler.
- Så hvorfor krever dere såpass ferske operativsystemer, for en løsning som skal advare hele befolkningen om kriser?
- Det er produsentene av mobiltelefonene som har satt denne begrensningen. Myndighetene har hatt tett dialog med Apple og Google i forbindelse med etableringen av Nødvarsel, for å få de norske innstillingene med i deres programvareoppdateringer, svarer Utheim.
Historien om Smittestopp, fra innsida: - Personvern handler om tekniske valg
Ulikt i ulike land
Hun mener altså at det var Apple og Google som måtte åpne opp for de norske nødvarslene, gjennom oppdateringer i operativsystemene iOS og Android, og at kravet derfor blir relativt ferske versjoner.
Hun påpeker også at enkelte Android-mobiler med eldre versjoner kan motta varslene, avhengig av produsent og modell, og med litt ulike utfall.
Norge er ikke alene om å bruke dette nødvarsel-systemet. Men hvor ferske versjoner av operativsystemene som kreves i andre land, kommer dermed an på når landet innførte nødvarslene, ifølge DSB.
Utheim forteller for eksempel at Danmark, som skal ha lansert nødvarsler noe etter oss, derfor har enda høyere krav: iOS 16.4, kontra vår 16.2.
«Vi håper nå at mange tar en ekstra titt på sin mobil for å se om de trenger å installere en oppdatering»
Håper folk oppdaterer
Da kravene til OS-versjon kommer av at Apple og Google måtte rulle ut støtten for norske nødvarsler, vil trolig kravene stå stille. Det blir trolig altså ikke sånn at det kreves en iPhone med enda nyere iOS til neste år.
- Så med tiden vil antallet kompatible mobiltelefoner og enheter øke etter hvert som man skifter ut eldre telefoner med nye, og oppdaterer den mobilen man allerede har, sier Utheim i DSB til kode24.
- Hva tenker dere om våre tall, som tyder på at svært mange nordmenn ikke kan motta nødvarslene deres?
- Et av målene med å teste nasjonalt, var å gjøre befolkningen kjent med Nødvarsel. Vi håper nå at mange tar en ekstra titt på sin mobil for å se om de trenger å installere en oppdatering for å være sikre på å kunne motta varsler i fremtiden, svarer seniorrådgiveren.
- Erfaring fra tilsvarende test i Danmark er at mange tror de har oppdatert telefonen sin fordi de har aktivert auto-oppdatering, men så viser det seg at de ikke har installert den rette versjonen.