- Jeg har ikke tall fra andre bransjer, men at 34 prosent sliter med søvn fordi de tenker på jobb, høres veldig høyt ut.
Det sier høyskolelektor Nora Thorsteinsen Toft ved "HR, organisasjonspsykologi og ledelse" på Høyskolen Kristiania til kode24.
Hun har fått sett tallene fra kode24 sin siste lønns- og trivselsundersøkelse. Der ba vi de 2.341 som svarte ta stilling til påstanden:
"Det hender jeg sliter med søvn, fordi jeg tenker på jobb."
- 56 prosent var uenige.
- 10 prosent visste ikke.
- 34 prosent var enige.
Ikke overraska psykolog
Det er altså sistnevnte, at hver tredje norske utvikler sliter med søvn fordi de tenker på jobb, som overrasker høyskolelektoren.
- Når det er sagt, er det mange i befolkningen som sliter med søvn av ulike grunner. Som regel er det en eller annen tankekvern, som begynner å gå i det vi legger oss, som er grunn til at vi ikke får sove, sier Thorsteinsen Toft.
- Og utfordringer på jobb kan være en sånn tanke som starter den kverna.
Blant annet derfor er ikke psykologspesialist Ingri Luthen overraska over funnene våre. Luthen driver nå privat praksis, og har jobba mye med plager som kan oppstå i arbeidslivet, som stress og utbrenthet.
- Jeg er nok ikke særlig overrasket over dette funnet, sier Luthen til kode24.
- Jeg tror søvnproblemene handler om mye skjermstimuli - hjernen får trøbbel med å forstå når den skal produsere søvnhormoner når den får blått lys hele dagen, og kanskje kvelden.
«Vi utfordres i samfunnet til å løse oppgaver raskere og raskere.»
- Vanskelig å føle at man strekker til
For mye stress
At skjerm er dårlig for søvn, har du helt sikkert hørt før. Ett aspekt er lyset, et annet er alt som skjer der - en skjerm, uansett om den fylles med programmering eller TV-programmer, er per definisjon travle greier som stimulerer hjernen din.
Og dette med mangel på ro en viktig grunn til søvntrøbbel for mange, mener psykologspesialisten.
- Mange strever med søvn nettopp grunnet for høyt stress gjennom hele døgnet, at det er for lite tid til ettertanke, kreativitet, sosialt samvær og elementer fra naturen, sier Luthen.
- Vi utfordres i samfunnet til å løse oppgaver raskere og raskere, noe helsa til slutt vil reagere på. Søvnvansker er også det førte tegnet som indikerer at noe er «i veien»; at vi er for påskrudd og ubalansert i nervesystemet.
Sandra presset seg så mye at det ble skadelig: - Ikke pynt på sannheten
Risikerer å bli utbrent
- Hvor viktig er det egentlig med god søvn?
- God søvn er veldig viktig for oss, vi er helt avhengige av å sove godt både for å bearbeide dagen vi har hatt, lagre minner, være kreative og nytenkende, men også å i det hele tatt restituere og mobilisere for en ny dag, svarer psykologspesialist Luthen.
- Sover vi ikke godt nok, har vi ikke fulle batterier til en ny dag. Og fortsetter man å forsyne seg av energi man ikke har, blir etter hvert gjelden til kroppen skyhøy. Da risikerer man å bli utbrent og det er for mange en lang vei tilbake for å hente seg inn. Jeg anbefaler alle å ta søvnen sin på alvor.
Hun får støtte av høyskolelektoren Thorsteinsen Toft.
- De fleste av oss trenger mer søvn enn det vi tror. I en periode var det stas å være en sånn person som "trengte lite søvn", men den trenden er heldigvis i ferd med å snu, sier hun til kode24.
- De færreste av oss er sånne som kan sove i fire, fem timer, og ha det bra med det i lengden.
💡 kode24 kommer tilbake med en egen artikkel med gode råd for god søvn.