Selv om de fleste har tatt juleferie, tar ikke Lørdagsgodt ferie! Dette er spalten der kode24-redaksjonen har samlet noe av det morsomste og mest interessante vi har kommet over i løpet av uken som gikk.
Kos deg med lørdagsgodt, og pass på å nyte de siste dagene av 2024!
Godt nytt år!
Gandalf tester dropshipping
Arnfinn:
Oddsen er at flere har gått på en “klassisk” smell med dropshipping denne jula også. Nettbutikken framstår som norsk, og du tenker derfor at gavene kanskje kom fram i tide. I stedet er de kanskje blant de 108.000 pakkene Posten har liggende etter jul? Og mens Youtube er fullt av “hvordan lykkes med”-filmer, tar denne humordubben fra Ringenes Herre det hele på kornet.
Hvordan få todo-appen til å koste 22.000 kroner i måneden
Kurt:
Det å lage en enkel "todo-app" er noe de fleste utviklere får til ganske greit – det er tross alt en enkel app. Men er det mulig å overengineere en todo-app så mye at den til slutt koster deg 2000 dollar – rundt 22.000 kroner – i månedlige skykostnader?
Joda, det er mulig. Sjekk hvordan Lewis her gjør om Todo-appen til det han kaller et "full-blown enterprise beast". Bare tull selvfølgelig, men en fin illustrasjon på hvordan programvarearkitektur kan "ta litt av":
Kundeservice for det mørke nettet
Arnfinn:
For å fortsette på tråden med tvilsomme forretningsmodeller. Hva om dark web hadde kundeservice, og ikke bare en sånn håpløs AI-versjon? Jeg hadde lest i filler boka med de “drøyeste kundehenvendelsene” derifra.
Datamaskin fra 1956 spiller julemusikk
Kurt:
Selv om mange sikkert er lei av julemusikk, er ikke jula over helt ennå. Så hva med litt mer julemusikk – denne gangen på det som skal være den eldste datamaskinen som fortsatt er oppe og går i USA. En Bendix G-15 fra 1956, med radiorør og det hele. Og den kan spille musikk:
Ble et meme ved et uhell
Arnfinn:
Buzzfeed har hatt en del bra innhold i årenes løp. Men noe av det beste er portrettene deres med folka som “ble memer” ved en tilfeldighet. Det er ikke uventa at fokuset er på hvordan og hvorfor det oppsto, men også på hva som har skjedd i etterkant.
Nerding på 80-tallet
Kurt:
Jeg savner 80-tallet. Da var det nesten ingen som programmerte, og de få av oss som gjorde det ble sett på som om vi bedrev en eller annen form for svart magi. Uansett, vi følte oss som litt spesielle – vi behersket noe nesten ingen andre forsto seg på. I dag koder "alle".
Forresten – vi ble sett på som noen raringer også... Sjekk ut intervjuet med en datanerd fra 80-tallet (det var ikke heeelt slik, såvidt jeg kan huske):
Makrotransaksjoner
Arnfinn:
Gjengen i Viva la Dirt League har laget mye moro basert på spillernes bekostning. Nå er de i gang med en ny sketsj-serie, der de gjør narr av de store spillselskapene. Hva er svaret når spillerne er møkklei av mikrotransaksjoner? Makrotransaksjoner vel!
Programmeringsspråkene utviklere hater mest
Kurt:
Det lages masse undersøkelser om hvilke programmeringsspråk som er mest brukt og hvilke utviklere liker best. Men det er sjelden vi hører om språkene utviklere hater mest.
Forfriskende ærlig fra utviklere:
Last Christmas som AI-feberdrøm
Arnfinn:
Vi i kode24 har omtalt AI-jula allerede. Men fytti rakker’n så mye AI-generert ræl som pumpes ut i sosiale medier, strømmeplattformer og til og med som julekort og frimerker! 404 Media skrev nydelig om det tidligere i romjula, og denne remaken av Last Christmas må vel sies å være de berømmelige to strekene under svaret.