I dette selskapet inviteres utviklerne til felles bønn hver dag

Nesten alle i Kommunion AS er kristne. – Men vi er en bedrift, ikke en kirke, forsikrer sjefen. Nå er selskapets CRM-løsninger i ferd med å få suksess også utenfor Norge.

CEO Anders Torvill Bjorvand og CTO Dmitry Gerasimov i Kommunions lokaler i Askim. 📸: Kurt Lekanger
CEO Anders Torvill Bjorvand og CTO Dmitry Gerasimov i Kommunions lokaler i Askim. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

– Vi ønsker definitivt å ha en høyere hensikt med hvorfor vi står opp om morgenen, i form av at vi vil bidra med noe positivt til samfunnet. Og det er basert på kristne verdier, sier Anders Torvill Bjorvand, CEO i Kommunion AS.

På Kommunions nettsider står det at selskapet er "bygget på arven etter Hans Nielsen Hauge", mannen som vandret rundt i Norge for 200 år siden for å spre Guds ord.

Og denne filosofien har selskapet tatt helt ut – før lunsj hver dag inviteres nemlig både utviklere og andre medarbeidere til felles bønn. Men Bjorvand avviser at det å være kristen er et krav for å kunne jobbe i bedriften.

– Vi er en bedrift, ikke en kirke. De fleste er kristne, men ikke alle. Og de kommer fra mange ulike bakgrunner og forskjellige retninger innen kristendommen. De er definitivt ikke enige om alt, sier Bjorvand.

Kommunions hovedkontor ligger i Askim sentrum. 📸: Kurt Lekanger
Kommunions hovedkontor ligger i Askim sentrum. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Bjorvand forteller at de utelukkende ansetter basert på kvalifikasjoner.

– Vi ville vært veldig glade for å ansette ateister, muslimer, hinduer eller andre. Vi vil finne den beste til jobben. Som selskap tillater vi, og har innført, kristen bønnetid hver dag. Men hvis en person med en annen tro vil vende seg mot Mekka, meditere eller utøve en annen religiøs praksis, er de velkomne til det.

Dominerende løsning for ideelle organisasjoner

Kommunion har rundt 15 utviklere fordelt på kontorer i Askim, Trondheim og Kiev – og tidligere Moskva.

Bjorvand og hans team har siden 2006 bygget opp Kommunions CRM-plattform Cornerstone til å bli den dominerende løsningen i Norge for ideelle organisasjoner.

Dette rommet brukes både til å ta imot gjester og som lunsjområde – og det er også her de daglige bønnesamlingene foregår. 📸: Kurt Lekanger
Dette rommet brukes både til å ta imot gjester og som lunsjområde – og det er også her de daglige bønnesamlingene foregår. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Løsningen er ifølge Bjorvand solgt til en del andre land utenfor Norge, og har spesielt begynt å få fotfeste i de andre nordiske landene.

– Våre ambisjoner er globale, men ett steg av gangen. Vokse organisk, men ganske raskt, sier Bjorvand.

Selv om mange ikke-religiøse organisasjoner som MDG, Norges Handikapforbund og flere andre er på kundelisten – er drøyt halvparten kristne organisasjoner.

Samler inn milliardbeløp

Dmitry Gerasimov, CTO i Kommunion, forteller at Cornerstone er en headless CRM-plattform – der frontenden og backenden er separert. Kundene kan kjøpe en komplett løsning, med frontend laget av Kommunion, men mange velger å integrere løsningen med sine egne systemer.

– Noen av klientene bruker API-ene våre til å bygge egne løsninger, sier Gerasimov.

«Vi rapporterte 1 milliard norske kroner i gaver med skattefradrag i 2024, som kunder har samlet inn via våre systemer.»

Plattformen håndterer blant annet medlemsregistre, innmeldinger, fakturering, kommunikasjon med medlemmer gjennom nyhetsbrev, SMS-er eller andre ting, samt en av kjernefunksjonene: Innsamlinger (fundraising)

– Vi rapporterte 1 milliard norske kroner i gaver med skattefradrag i 2024, som kunder har samlet inn via våre systemer. Bare i Norge, sier Bjorvand.

Demokrati og ytringsfrihet er viktig

Bjorvand forteller at mens mange selskaper bare har én bunnlinje – den finansielle – så ønsker Kommunion å måle sin suksess på flere områder.

– Den finansielle bunnlinjen er nødvendig, men ikke nok. Vårt største bidrag til organisasjonene er at de kan hente inn mer penger, med mindre anstrengelser.

Bordpynten bærer preg av selskapets forankring i den kristne tro. 📸: Kurt Lekanger
Bordpynten bærer preg av selskapets forankring i den kristne tro. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Ifølge Bjorvand er det viktig for selskapet å bidra til å skape et bedre samfunn og hjelpe enkeltpersoner, og det skal også gjennomsyre løsningene Kommunion utvikler.

– For oss er demokrati og ytringsfrihet viktige verdier, sier Bjorvand.

Det betyr at de ansatte skal få lov til å være seg selv og tro på det de vil.

– Vi er veldig opptatt av mangfold. Alle som jobber her får utlevert en firmapolicy der det slås fast at ingen skal diskrimineres av noen grunn – enten det er kjønn, religion, seksuell legning eller politisk oppfatning, sier Bjorvand.

Kommunion-sjefen, Anders Bjorvand, er teknologinerd og synlig stolt av sin nye 57-tommers Samsung-skjerm. 📸: Kurt Lekanger
Kommunion-sjefen, Anders Bjorvand, er teknologinerd og synlig stolt av sin nye 57-tommers Samsung-skjerm. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Han synes det er rart at det i europeisk kultur har blitt slik at man ikke skal snakke om religion på arbeidsplassen, og det skal være noe privat – all den tid vi tilbringer store deler av livet på arbeidsplassen.

– Av en eller annen grunn har religion blitt privatisert, og du har ikke lov til å prate om det. Det gjør at mange mennesker ikke kan være sitt hele jeg.

Grunnen til at såpass mange av de ansatte er kristne er ifølge Bjorvand litt tilfeldig, og at folk ofte har blitt ansatt via bekjentskaper.

– Det er ikke et krav å være kristen.

Ikke lett å få tak i dyktige utviklere

Kommunion jobber kontinuerlig med å videreutvikle plattformene de bygger, og har blant annet vært tidlig ute med å bygge inn AI i løsningene sine – også før den "hypen" med store språkmodeller (LLM-er).

– Min master er innenfor AI, så jeg har alltid vært interessert i det. Vi hadde det første AI-prosjektet allerede i 2018, sier Bjorvand.

I disse dager jobbes det blant annet med å se på hvordan AI kan brukes til å få til rettferdig fordeling av frivillig arbeid i menigheter og organisasjoner.

– Er det vanskelig for dere å få tak i utviklere?

– Det er vanskelig å få tak i folk. Hvis du bare vil ha tak i noen som kaller seg utvikler, er det kanskje enkelt. Vi har alltid folk som kommer til oss, men det er ikke nødvendigvis de vi velger, sier Bjorvand.

Når selskapet skal rekruttere, ser de helst etter de dyktigste utviklerne som har både den rette erfaringen og utdanningen.

– Konkurransen for å få tak i den type talent, er høy. Vi har hatt noe suksess, men det er vanskeligere enn vi skulle ønske.