– Ikke overraskende at vi sliter med å nå 50% kvinner i tech

– Palo Alto-hendelsen viser hvorfor likestillingsarbeidet dessverre fortsatt er svært relevant og nødvendig, skriver Marthe Carlsen-Kirkemo og Mathilde Jelen Danielsen fra TENK – Tech-Nettverket for kvinner.

I år skal over 800 ha meldt seg på TENK – Tech-nettverket for kvinner sitt årlige arrangement. Men hendelsene den siste tida i bransjen vår, som Palo Altos lampekvinner og NUUGs Miss Norway-finale, viser at vi har en jobb å gjøre, mener forfatterne. 📸: Line Owren Fotografi AS
I år skal over 800 ha meldt seg på TENK – Tech-nettverket for kvinner sitt årlige arrangement. Men hendelsene den siste tida i bransjen vår, som Palo Altos lampekvinner og NUUGs Miss Norway-finale, viser at vi har en jobb å gjøre, mener forfatterne. 📸: Line Owren Fotografi AS Vis mer

Selv i 2024 ser vi eksempler på hvordan kvinner blir redusert til dekorative elementer på teknologikonferanser.

Palo Alto tråkker greit i salaten når de bruker levende kvinner med lampeskjerm på hodet for å reklamere for en "Happy Hour" på en Black Hat-konferanse i Las Vegas.

Denne hendelsen viser hvorfor likestillingsarbeidet dessverre fortsatt er svært relevant og nødvendig.

Mathilde Jelen Danielsen og Marthe Carlsen-Kirkemo i TENK – Tech-nettverket for kvinner. 📸: Privat
Mathilde Jelen Danielsen og Marthe Carlsen-Kirkemo i TENK – Tech-nettverket for kvinner. 📸: Privat Vis mer

Anerkjenne fordommer

For å virkelig inkludere kvinner må bransjen, og vi alle, være våre handlinger bevisst.

Vi må anerkjenne fordommer, eliminere dem, og gjennomføre konkrete tiltak som viser at alle hører hjemme "her". Det er ikke før vi har anerkjent våre egne fordommer at vi kan jobbe målrettet for å fjerne dem.

Tiltak bransjen kan gjøre er å implementere opplæringsprogrammer om mangfold og inkludering, justere rekrutteringsprosesser og måle mangfoldarbeidet sitt.

Det handler om å skape et miljø hvor det er trygt å utfordre status quo og hvor man ser på diversitet som en ressurs.

«Det er vanskelig å forestille seg at det var kvinner i rommet når beslutningen om dette ble diskutert.»

Er alle i rommet?

Det er vanskelig å forestille seg at det var kvinner i rommet når beslutningen om dette markedsføringsstuntet ble diskutert.

Beslutningstakerne kjenner målgruppen sin, og henvendte seg til denne.

Hadde målgruppen bestått av både kvinner og menn, ville neppe samme avgjørelse blitt tatt.

At de i det hele tatt tillot seg stuntet, viser hvor homogen tech-bransjen fortsatt er.

Mer enn gode intensjoner

Likestilling handler mindre om å unngå slike feiltrinn, mer om å skape en kultur hvor kvinner blir respektert og verdsatt.

Når slike hendelser fortsatt skjer, er det ikke overraskende at vi sliter med å nå 50 prosent kvinner i tech.

Det krever mer enn bare gode intensjoner; det krever handling, bevissthet og en genuin forpliktelse, fra både menn og kvinner, til å endre kulturen.

Vi må fortsette å arbeide aktivt for inkludering og mangfold og her spiller næringslivet en viktig rolle.

Dette må ikke sees som en isolert hendelse, men som en påminnelse om at vi har en større utfordring som må adresseres. Bedrifter og organisasjoner på alle nivåer har ansvar for å fremme reell likestilling.

NUUGs missekåring

Også NUUG – en møteplass for ingeniører, systemadministratorer, forskere og teknikere – som velger å ha missekonkurranse som belønning for god dugnadsånd, kunne tenkt seg om to ganger.

Til tross for sine argumenter for å velge dette som underholdning, er signaleffekten ikke til å komme unna.

Først når vi klarer å se at handlinger som dette er problematiske, for ikke å si avskrekkende, for å tiltrekke og beholde flere kvinner i teknologibransjen, er vi i mål. Dette er tross alt en bransje som er helt avgjørende for hvordan fremtidens samfunn vil se ut.

TENK – Tech-nettverket for kvinner jobber for en jevnere kjønnsfordeling i tech-bransjen. I år var det over 800 tenåringsjenter som hadde meldt seg på vårt årlige teknologiarrangement.

Så viljen hos den nye generasjonen er der. Men det er bransjen som må oppmuntre og forvalte den riktig.