IKT Norge om Trump: «Kan bli en tsunami av endringer»

Trump er snart president igjen. IKT Norge har planlagt for det, melder Digi.

Trump har varslet store endringer etter at han tar over som president. IKT Norge har lagt inn en innsats for å være forberedt på det som kan komme. 📸: David Dee Delgado / Reuters / NTB
Trump har varslet store endringer etter at han tar over som president. IKT Norge har lagt inn en innsats for å være forberedt på det som kan komme. 📸: David Dee Delgado / Reuters / NTB Vis mer

Sjefen i IKT Norge ber næringene og myndighetene i Norge være forberedt på store endringer når Donald Trump blir president.

− Det kan bli en tsunami av endringer, sier administrerende direktør Øyvind Husby i IKT Norge til Digi.

− Det er enda uklart hvordan Trumps politikk kommer til å påvirke norsk IT-bransje, men vi må prøve å ta ned risikoen, fortsetter han.

Advarer om følger av handelskrig

Fra nyopprettet Brussel-kontor vil IKT Norge følge med på alt som kan få konsekvenser for IT-bransjen i Europa.

Husby sier det kan brygge opp til handelskrig mellom Europa og USA.

− Da er Norge tjent med å jobbe tettere med EU. Vi må være best i klassen på å implementere reguleringene som påvirker bransjen vår fremover, sier han.

Eksportøkonom Paal Wanvik Hole i Innovasjon Norge mener for eksempel at høyere toll på norske varer og tjenester vil redusere etterspørselen.

− Det er likevel usikkert hvordan tollmurene faktisk vil se ut, så det er ikke usannsynlig at norske bedrifter med USA som marked ikke vil påvirkes så mye som noen frykter, sier han.

Trump har varslet et skred av endringer gjennom presidentordrer i sitt første døgn som president. Ifølge America Today kan det bli så mange som 100.

Trump + techbros = ?

Det har vært knyttet stor usikkerhet til hva Trumps andre periode vil bety for IT-sektoren på tvers av Atlanterhavet.

Seksjonssjef Tobias Judin ved internasjonal seksjon i Datatilsynet har tidligere uttalt seg til kode24 om mulige utfordringer ved presidentbyttet.

En ting er eventuelle endringer i amerikansk overvåkningslovgiving, som kan sette samarbeidsavtaler som Data Privacy Framework (DPF) i spill.

I ytterste konsekvens vil det kunne føre til at europeiske virksomheter må slutte å bruke amerikanske tjenester.

Teknologiganter som Meta, ved toppsjef Mark Zuckerberg har også bedt Trump om hjelp til å kjempe mot blant annet europeiske regler, som han kaller "sensur".