IKT-rekord:– Aldri før vært så mange søkere med tilbud

Flere rekorder for IKT-utdanningene, ifølge Samordna Opptak. Men det finnes fortsatt muligheter om du vil studere IT.

NTNUs bachelorgrad i informasjonsbehandling topper nok en gang lista over hvilke studier i informasjonsteknologi som er vanskeligst å få en plass på . 📸: Ole Martin Wold / NTB
NTNUs bachelorgrad i informasjonsbehandling topper nok en gang lista over hvilke studier i informasjonsteknologi som er vanskeligst å få en plass på . 📸: Ole Martin Wold / NTB Vis mer

Torsdag ble det kjent hvor mange som har fått plass ved ulike studier landet over.

Til tross for en massiv økning i antall studieplasser innenfor informasjonsteknologiske studier (12,3 prosent flere) er det 3,1 prosent færre søkere som har fått tilbud om en studieplass innen denne kategorien, ifølge et notat fra Samordna Opptak (SO).

Samtidig er det en økning innenfor det utvidede IKT-begrepet, forklarer de.

– Vi trenger flere studenter innen IKT, så dette er gode nyheter, sier Tekna-president Elisabet Haugsbø.

Dette skjer samtidig som mange studenter forteller om vansker med å få seg jobb etter studiene.

Rekordmange

– Det har aldri før vært så mange studieplasser, førstevalgsøkere eller søkere med tilbud, som det er i år, skriver SO om det de kaller IKT-rettede studier.

Her har SO satt sammen utdanningsområder fra teknologiske fag, realfag, mediefag og tidligere nevnte informasjonsteknologiske fag.

– Vi har derfor samlet disse studiene under ett, slik at det enklere skal kunne se utviklingen innenfor IKT-feltet, forklarer de videre.

Utviklingen har vært jevn de siste ti årene. Både antallet studieplasser, førstegangssøkere og søkere som har fått tilbud har, rundt regnet, doblet seg i perioden.

– Vi trenger IKT- og teknologikompetanse for å løse mange av morgendagens utfordringer. Regjeringa har vært klare på at universitetene og høgskolene må prioritere denne typen utdanninger, og det er det tydeleg at de gjør, sier Oddmund Hoel. Han er minister for forskning og høyere utdanning.

Haugsbø i Tekna er glad for at institusjonene følger signalet de har fått.

– Det er viktig at vi møter søknadsveksten innen IKT-fagene med flere studieplasser. Det er derfor gledelig å se at planlagte studieplasser nå øker, sier Haugsbø. Hun mener kapasiteten også må økes raskt, for å sikre nødvendig kompetanse for framtiden.

Rundt 86 prosent kvalifisert

Totalt var det 28.387 søkere til IKT-utdanningene. Av dem var 24.498 kvalifiserte søkere, altså rundt 86 prosent. Det er omtrent likt som i 2023.

8.158 søkere har fått tilbud, til det som i utgangspunktet er vedtatt å være 4.953 studieplasser. En slik overdekning er vanligere ved studieplasser og studiesteder der mange kan velge å takke nei før studiestart.

Dette skjer gjerne fordi studenten ombestemmer seg, eller fordi de får tilbud om en plass ved et studie eller en institusjon de heller vil studere ved, og som de står på venteliste ved.

For referanse; I fjor ble det gitt tilbud til 1,8 studenter per plass ved IKT-utdanningene. I år er det samme tallet 1,6 studenter per plass.

Søkerne som har fått tilbud ved et IKT-studie utgjør 7,5 prosent av alle som har fått tilbud. Dette er ned fra 7,7 prosent i 2023.

Fortsatt på topp

I år, som i fjor, er det informasjonsbehandling ved NTNU som har høyest inntakskrav for ordinære søkere. Kravet er likevel noe lavere enn i fjor, 61,5 kontra 62,1 poeng for å få en plass.

Når det kommer til IKT-relaterte fag er det vanskeligere å peke ut hvilket studie som hadde høyest krav, da en liste over nøyaktig hvilke studier som er inkludert i SOs definisjon.

Generelt er det verdt å merke seg at det med få unntak er nok søkere til at det er poengkrav for å få tilbud om å studere informasjonsteknologi. Bare innen jus (88 prosent), mediefag (77 prosent) er det flere studier med poenggrense enn innen informasjonsteknologi, der 74 prosent av studiene har poengkrav.

Fortsatt mulig å få plass

Fikk du ikke tilbud om plass på en utdanningen innen IT? Da finnes det sjanser, selv om det kanskje fordrer at du er villig til å flytte på deg. Per torsdag klokka 12.30 er det fortsatt tre bachelorgrader med ledige plasser.

I Førde og Haugesund er det fortsatt plasser på informasjonsteknologi, og i Mo i Rana er det plasser igjen på informatikk.

I tillegg lister SO opp en fjerde bachelorgrad innen fagområdet, selv om det nok er flere som vil protestere på navnet. Den er innen spillteknologi og simulering.

Du finner dem her.

Flere kvinner får tilbud

Da søkertallene ble presentert, viste det seg at antallet kvinner som hadde IT-fag på topp hadde økt med over fem prosent, skrev kode24.

Det er nå 2.618 kvinner og 4.581 menn som har søkt IT-fag som førstevalg, det vil si en kvinneandel på 36 prosent, opp fra 34 prosent i fjor.

Andelen som har fått tilbud om plass endte på 38 prosent.