Ingen Meta-AI i Norge og EU med det første

I de kommende månedene skal store deler av verden få tilgang på en AI-assistent på blant annet Facebook. Men det vil ta tid før den kommer til Norge og EU, og da trolig i en veldig forenklet utgave.

Meta gjør seg klare for lanseringsfest for sin nye AI, men Norge er ikke blant festdeltakerne. 📸: Jeff Chiu / AP / NTB
Meta gjør seg klare for lanseringsfest for sin nye AI, men Norge er ikke blant festdeltakerne. 📸: Jeff Chiu / AP / NTB Vis mer

Meta har jobbet siden april med å bygge inn språkmodellen Llama 3 i sin Meta AI, og gjøre den helt klar for utrulling. Nå gjør selskapet seg klare for en storstilt lansering.

Meta Llama 3 skal være multimodal, og støtte både tekst, video, bilder og lyd.

Men ikke i Norge, eller andre land tilknyttet EU eller EØS-samarbeidet.

Følger Apple

– Vi vil lansere en multimodal Llama-modell de kommende månedene, sier Kate McLaughlin til The Verge.

– Men det vil ikke skje i EU, som følge av uforutsigbarheten vi møter hos regulatoriske myndigheter i unionen, legger hun til. Hun er en av talspersonene i Meta.

Så sent som forrige uke ble det formelt klart når EUs nye regler om AI vil tre i kraft, med en tidshorisont som strekker seg over tre år.

Fra tidligere har Apple signalisert at de ikke vil tilby sin Apple AI til brukere i Europa, blant annet som følge av det de også omtaler som regulatoriske forhold.

Åpner for enklere utgave

Axios var første medium til å omtale avgjørelsen til Meta. De skriver at Meta planlegger å lansere en variant av Meta AI, som vil være en ren tekstversjon. Denne vil kunne bli lansert i Europa, ifølge Axion.

De mener det kan tyde på at Meta kan leve godt med de nye AI-reglene. Det kan derimot handle mer om tilgangen på treningsmateriale for AI-en.

Meta kunngjorde i juni at de ønsket å trene sin AI på brukernes innhold, både bilder, video og tekst. Dette skal ingen politikere ha reagert voldsomt på da planen ble presentert tidligere.

Dermed framsto det ifølge Meta som gjennomførbart, helt til det irske datatilsynet i juni ga beskjed om at Meta måtte droppe planen.

En representant fra Meta skal ifølge Axios ha sagt at trening på europeiske data er avgjørende for å sikre at løsningene speiler lokale begreper og kultur på en god nok måte.

Selv om Meta sier stansen gjelder EU-land, så er det vanskelige å se for seg at Norge får særbehandling. Regjeringen har signalisert at den ønsker å følge EU i regulering av AI, og digitaliseringsminister Karianne Tung har uttalt seg kritisk til planene om å trene AI på brukerinnhold.