Jobber du med utvikling med moderne rammeverk og teknologier som Next eller Svelte, kommer det kanskje som en overraskelse at 43 prosent av alle verdens nettsider fortsatt er laget i WordPress.
Eller hele 63 prosent, hvis vi ser på nettsteder der CMS-et er kjent, ifølge tall fra W3Techs.
– WordPress har absolutt fortsatt sin plass, selv om det hele tiden kommer nye alternativer. Vi har rundt 200 kunder på WordPress, og det kommer til å bli enda flere, sier Ola Alsaker, senior systemutvikler i Appex, til kode24.
Appex er et teknologi- og designbyrå i Haugesund som i mange år har spesialisert seg på å utvikle nettsider i WordPress, i tillegg til at de har tjenester innenfor design, film og foto – samt designer messestands.
Nå velger Appex stadig oftere å utvikle nettsider med nyere teknologier som det Vue-baserte rammeverket Nuxt og med Sanity som headless CMS. Men ikke til enhver pris - bare når de mener det er riktig.
«WordPress har vært vårt foretrukne CMS.»
Hvem bør velge WordPress?
– Når er det "godt nok" med WordPress, og når anbefaler dere å bruke noe annet?
– WordPress har vært vårt foretrukne CMS. Vi har 12 års erfaring med det og vi har 8 utviklere med høy kompetanse på Wordpress, sier Alsaker.
Han sier de utvikler alle WordPress-sider fra bunnen, og at de ikke bruker ferdige temaer slik enkelte "billigprodusenter" av nettsider gjør. Sidene kodes i PHP, HTML og CSS – gjerne i samarbeid med Appex' egne designere eller eksterne designere. Og de hostes hos WPEngine.
Kunder som bruker WordPress kan være alt fra banker til snekkere og lokale bedrifter.
– Behovene har endret seg litt. Selv om WordPress fortsatt blir oppdatert, så er det jo bygget på gammel teknologi med PHP. Det fungerer fint, men det kan likevel være utfordringer, sier Alsaker.
Alsaker sier kunder av alle størrelser stiller mye større krav til nettsider i dag enn de gjorde for få år siden.
– De har mye større krav til sikkerhet, tilgjengelighet, SEO, ytelse, og så videre. Nettsidene må fungere bra.
Lei av angrep på PHP: - Kan ikke komme på én grunn til å ikke bruke PHP
Ny editor, gammel teknologi
For en tid tilbake lanserte WordPress en ny innholdseditor, Gutenberg, som skulle "revolusjonere" innlegging og redigering av innhold. Men selv om Gutenberg er bedre enn det som var, slår det ikke moderne headless CMS-løsninger, mener Alsaker.
For små kunder som ikke er så ofte inne og redigerer, kan WordPress ofte virke litt stort og omfattende, og kanskje ikke like brukervennlig, som en del andre løsninger.
– Noen sliter med å finne ut hva de skal gjøre. Men større kunder som har egne folk som jobber med dette er inne og redigerer innhold ofte. De setter veldig pris på Gutenberg-editoren, sier Alsaker.
For mindre kunder som er sjelden inne og redigerer innhold, er det mye bedre å bruke headless-løsninger, mener han.
«Sanity er bygget som et headless CMS, og har klart å lage et system som er veldig bra for dette.»
– Verden går mot headless
Det finnes veldig mange ulike headless CMS-løsninger, som Contentful, Strapi, og Sanity. Appex har vurdert mange av dem.
Også WordPress har for lengst lagt til rette for at du kan bruke løsningen deres "headless", men dette er langt fra den beste løsningen, mener Alsaker.
– Vi har prøvd headless WordPress og har et par nettsider med det der vi har utviklet frontenden i Nuxt. Det fungerer fint, men vår erfaring er at det ikke er dette WordPress er laget for, sier Alsaker.
Derfor har Appex heller begynt å bruke Sanity som headless CMS, med Nuxt som frontend.
– Vi merker at Sanity er bygget som et headless CMS, og har klart å lage et system som er veldig bra for dette. Det er enkelt for både brukerne og for utviklerne.
Sanity hostes gjerne hos Netlify, og Appex bruker også Microsoft Azure til mye.
State of JS 2022: – Det er ikke sikkert React har alle svarene
Vue og Nuxt enkelt å lære
En av de viktigste grunnene til at Appex landet på Nuxt og Vue på frontend, og ikke for eksempel React eller Svelte, er brukervennligheten.
– Vi vurderte også andre, men landet på Vue og Nuxt. Det er et veldig gjennomført og bra rammeverk, sier Alsaker.
Øystein Sandvik er fagleder på systemutvikling i Appex, og forteller at det har vært veldig lett å få utviklere uten mye erfaring med frontendrammeverk opp å kjøre på Nuxt. Alle utviklerne har god erfaring med HTML, JavaScript og CSS – men ikke alle driver med for eksempel React til daglig.
– Vi har mange utviklere som sitter med backend. Når de skal lære seg frontend, kan JSX være litt tungt å komme igang med. For disse kan Vue virke enklere, sier Sandvik.
Han forteller at de ikke hopper på det som til enhver tid er det nyeste og hotteste, men prøver å definere én stack som de skal holde seg på i mange år.
– Hvis vi hele tiden skal endre på stacken, risikerer vi at prosjekter blir utdaterte eller at vi ikke får nok erfaring med den. Nuxt 3 er en veldig god blanding av det som er modent og det som er nytt, sier Sandvik.
«Nuxt 3 er en veldig god blanding av det som er modent og det som er nytt.»
Norges største bloggside bytter til WordPress
Like kjapt som i WordPress
Man skulle kanskje tro at det å utvikle en nettside fra bunnen av med Nuxt er mer tidkrevende enn å lage en WordPress-side, men det er ikke nødvendigvis alltid slik.
Årsaken er at det i moderne frontendrammeverk er enklere å bygge opp nettsider og applikasjoner med komponenter som kan gjenbrukes. Har man laget en menylinje eller en bildekarusell én gang, trenger man ikke finne opp hjulet på nytt senere.
– Med et frontendrammeverk er det ufattelig lett å dele komponenter og kode på tvers av prosjekter. Vi jobber mye for å unngå at vi sitter og lager samme header eller footer gang på gang, og hvordan vi kan gjenbruke ting, sier Sandvik.
God ytelse er også en god grunn til å velge et frontendrammeverk.
– Frontendrammeverk gir deg Static Site Generation. Statiske HTML-filer gir en vanvittig ytelse sammenlignet med WordPress som kjører PHP.
Alsaker tror Appex fortsatt lager mange WordPress-sider om fem år.
– Men jeg tror det blir mindre WordPress, men det må være fordi alternativet blir bedre. Vi bytter ikke til headless bare fordi resten av verden gjør det, vi må ha en grunn for å gjøre det, sier Alsaker.