Før jul skrev vi om hvordan nye regler om innleie av arbeidskraft har skapt usikkerhet blant både selvstendige utviklere og bedrifter som leier inn arbeidskraft.
For hvordan skal egentlig reglene tolkes?
Selv om Arbeidstilsynet da bekreftet at virksomheter som består av kun én person – som enkeltpersonforetak eller AS der eier er eneste ansatt – ikke vil være omfattet av de nye reglene, så har flere av kode24s lesere påpekt at de nye reglene i praksis har fått konsekvenser.
Flere sier de ikke har fått fornyet kontrakter hos selskaper som nå krever at man er godkjent bemanningsforetak. En godkjenning man ikke får om man er eneste ansatt i eget selskap. Nylig skrev også Finansavisen om IT-konsulenten Andreas Ravnestad som ikke får oppdrag på grunn av dette.
Nå presiserer næringsminister Jan Christian Vestre at kravet om godkjenning som bemanningsforetak ikke skal gjelde selvstendige utviklere, skriver Digi.no.
– Vi ser at det har blitt noen misforståelser omkring dette, sa Vestre etter å ha fått spørsmål i Stortingets spørretime fra Venstres Alfred Jens Bjørlo om hva han ville gjøre for å hindre at 3.000 selvstendig næringsdrivende må avslutte virksomheten sin.
"Ikke en utsatt gruppe"
Michael Odden jobber som selvstendig utvikler og som eneste ansatte i eget AS. I sitt nåværende oppdrag er han innleid via bemanningsselskap til sluttkunde. I tillegg jobber han med egne prosjekter i regi av eget selskap.
Odden forteller til kode24 at han først og fremst ønsker å jobbe direkte mot sluttkunder – samt med egne prosjekter.
– Hva tenker du om den usikkerheten som har vært rundt de nye innleiereglene, og hvordan dette har blitt håndtert?
– Først av alt så heier jeg på tilpasninger som kan bistå med å skjerme og ivareta de gruppene som er utsatt for problematiske arbeidsforhold. Og jeg håper jo at det er tunnelsyn rundt dette som er årsaken til at vi har havnet i denne situasjonen. Uprofesjonelt, men menneskelig, sier Odden.
Han mener imidlertid at når vi nå ser de høyst reelle konsekvensene dette har hatt, så tyder det på at reglene har vært både for dårlig utredet i forkant, og for tregt og ullent fulgt opp i etterkant.
– Vi utviklere er ikke en slik "utsatt gruppe", og mange av oss velger aktivt denne organisasjonsformen av flere grunner.
«Du kan fortsatt være enslig IT-konsulent, men du må være en selvstendig oppdragstaker.»
Skyldes misforståelser
I Stortingets spørretime refererte Vestre til tidligere svar fra arbeids- og inkluderingsministeren, og understreket på nytt at enkeltpersonforetak eller bedrifter der eier er eneste ansatt ikke skal omfattes av regelverket.
– Dette betyr i praksis at disse innleiereglene som representanten viser til, ikke vil gjelde for enkeltstående selvstendig næringsdrivende, og de vil heller ikke da være omfattet av den godkjenningsplikten for bemanningsforetak som trådte i kraft 1. januar i år, sa Vestre.
Han mener at spørsmålet fra Bjørlo hviler på et premiss som er delvis feil, fordi selvstendig næringsdrivende i enkeltpersonforetak eller selskap med eier som eneste ansatte fortsatt kan inngå oppdragsavtaler og fortsatt kan levere tjenester.
Til Digi sier advokat Hanne Lyngstad Solberg i Abelia at en del av forvirringen kommer av at innleie av arbeidskraft er dekket av de nye reglene, mens oppdrag ikke er det.
– Du kan fortsatt være enslig IT-konsulent, men du må være en selvstendig oppdragstaker, sier Lyngstad Solberg til Digi.
Dag Martin har eget AS, slik tolker han nye regler
Vil oppdatere veilederen
Vestre fortalte at Arbeids- og inkluderingsdepartementet jobber med å oppdatere veilederen for innleiereglene for å gjøre den tydeligere.
Venstres Alfred Jens Bjørlo viste også til Finansavisens sak om Andrea Ravnestad som mistet oppdrag, og hvordan store oppdragsgivere systematisk avslutter kontrakter med selvstendige konsulenter fordi de tolker regelverket på en måte som næringsministeren sier er feil.
– Jeg har også lest den artikkelen, og jeg har stor forståelse for den situasjonen som det selskapet og andre selskaper er i. Da er regjeringens viktigste svar for det første å klargjøre regelverket og være tydelig på regelverket, sa Vestre.
– Som sagt er selvstendig næringsdrivende eller andre som bare har en ansatt, altså seg selv, ikke berørt av regelverksendringene, denne forskriftsendringen, som trådte i kraft fra 1. januar, som altså innebærer at man skal ha en registrering og en godkjenning for å kunne være en innleiebedrift, eller da i dette tilfellet en utleiebedrift, fortsatte han.
– Ikke i mål ennå
– Michael Odden, med de presiseringene som har kommet nå fra blant andre næringsministeren, tror du «krisen» er avblåst?
– Jeg tror dessverre ikke vi er i mål ennå. Først og fremst ser jeg frem til svaret på Bjørlo sitt spørsmål til arbeids- og inkluderingsministeren, da jeg tenker det var spisst og velformulert, sier Michael Odden.
– Men etter å ha sett hvordan selv store statlige organisasjoner forholder seg til innleie, med hva jeg føler er manglende innsyn i regelverk, kan jeg se for meg at det fortsatt vil være tilfeller der de for å være på den sikre siden vil velge å forholde seg til bemanningsforetak.
Odden tror mange av problemene utviklere har opplevd i hovedsak skyldes at bedrifter er redde for å gjøre noe galt, på grunn av all støyen som har vært og uklare formuleringer.
Han har selv ikke opplevd problemer med de nye reglene, men understreker at han har vært inne i et prosjekt som har vart i hele tidsrommet.
– Skulle det vise seg at det allikevel blir problematisk så er jeg i diskusjon med en bekjent selvstendig konsulent om å etablere et felles bemanningsforetak eid av våre respektive AS-er.