Irland skal granske Googles AI-utvikling

Nok en teknologigigant skal granskes i Europa. Og nok en gang er det AI som er stridens kjerne.

📸: Justin Sullivan / Getty Images / AFP / NTB
📸: Justin Sullivan / Getty Images / AFP / NTB Vis mer

Googles utvikling av kunstig intelligens (AI) er under granskning av datatilsynet i Irland, som hjelper til med å overvåke personvernet i EU.

– Databeskyttelseskommisjonen har startet en lovpålagt gransking av Google Irland, heter det i en uttalelse fra overvåkingsorganet torsdag.

Granskingen skal se på virksomheten i flere land.

Ser på spesifikk modell

Den amerikanske teknologigiganten har sitt europeiske hovedkvarter i nettopp Irland.

Granskingen skal spesifikt se på utviklingen av Googles AI-modell Pathways Language Model 2.

Organet skal også se på om Google har overholdt de forpliktelsene de har måttet inngå i henhold til EUs strenge regler om personvern.

– Vi tar våre forpliktelser i henhold til GDPR på alvor og vil jobbe konstruktivt med det irske datatilsynet for å svare på spørsmålene deres, skriver Google Norge i en epost til NTB.

Flere har fått irettesettelse

EU har tidligere vært tydelige i tilbakemeldingene til store teknologiselskaper som har jobbet med å utvikle og teste AI i Europa.

Meta fikk kraftig kritikk for planene om å trene sin AI på innhold fra europeiske brukere. Selskapet gikk senere tilbake på planen, og valgte i etterkant å unnlate lansere AI-funksjoner i Europa.

Elon Musk og hans X risikerer fortsatt straff for at de unnlot å varsle om at de skulle trene sin AI Grok på brukerinnhold. Selv om de avviklet denne praksisen da kritikken kom, risikerer de fortsatt bøter, melder Techcrunch.