IT-folk mest trolig til å si opp jobben hvis de ikke får det som de vil

26.000 arbeidstakere fra hele verden har svart på diger undersøkelse om hva de trenger for å trives på jobb. Flere funn er gjenkjennelige fra den norske debatten.

– Diskusjonen om hjemmekontor versus kontorarbeid fortsetter, sier Christian Børresen i Ranstad Norge. 📸: Randstad Norge
– Diskusjonen om hjemmekontor versus kontorarbeid fortsetter, sier Christian Børresen i Ranstad Norge. 📸: Randstad Norge Vis mer

Ingen andre grupper er mer bestemt på å si opp jobben enn IT-ansatte hvis de er misfornøyd med arbeidsvilkårene sine, viser en ny rapport fra Randstad, et av verdens største selskaper innen HR og rekruttering.

De har spurt mer enn 26.000 arbeidstakere i ulike bransjen fra hele verden, om hva som gjør at de trives på en arbeidsplass.

Flere av funnene viser at flere kjente og store debatter innen arbeidslivet går igjen også utenfor landets grenser.

Global uenighet om hjemmekontor

Totalt sier 60 prosent av de ansatte innen IT Services & Telecommunications at de er villig til å slutte i jobben dersom de er misfornøyde med vilkårene sine.

Gjennomsnittet i undersøkelsen er 50 prosent.

Muligheten for hjemmekontor er, ikke overraskende, ett av vilkårene der ansatte og sjefer er uenige, også globalt.

  • Det mest populæret alternativet blant de ansatte er tre dager på det fysiske kontoret, og to dager på hjemmekontor. 26 prosent ønsket dette.
  • To alternativer var like populære blant arbeidsgivere. 21 prosent ønsket de ansatte på kontoret alle dager i uka, mens like mange svarte tre dager i uka.
  • Det hører med til historien at 17 prosent av arbeidsgiverne ikke har noen praksis eller regler for hvor mye hjemmekontor ansatte kan ha.

Peker på fordeler ved kontoret

– Diskusjonen om hjemmekontor versus kontorarbeid fortsetter, sier Christian Børresen, markedsdirektør i Randstad Norge, i en pressemelding.

Der påpeker de at 81 prosent svarer at de er mer produktive når de jobber fra kontoret, og 79 prosent mener de får en bedre balanse mellom jobb og fritid fra kontoret.

– Det er tydelig at mange ansatte opplever kontoret som en viktig arena for både produktivitet og balanse. Fleksibilitet er viktig, men vi må ikke undervurdere verdien av å være til stede fysisk, fortsetter han.

Økt fokus på personalisering

Randstad påpeker likevel at det er en endring i år, der ansatte i større grad enn før ønsker å individuell tilpasning.

For der 38 prosent ba om bedre arbeidsforhold eller lønn i 2024, så har andelen økt til 45 prosent i 2025.

Det å innfri slike ønsker og krav kan også gi mer lojale ansatte, mener Randstad.

– 56 prosent av de ansatte sier de vil stole mer på arbeidsgivere som sørger for tilpasning til den enkelte, og dette gjelder alle former for fleksibilitet på arbeidsplassen, skriver Randstad i rapporten.

Vil føle seg inkludert

Et godt arbeidsmiljø kjennetegnes av sterke relasjoner og en følelse av tilhørighet, mener Randstad.

De hevder at dette også bidrar til økt engasjement og prestasjon.

– Ansatte ønsker en arbeidsplass hvor de føler seg sett og inkludert, og det må arbeidsgivere ta på alvor, sier Børresen.

Trivsel er også viktig for de ansatte. 80 prosent av de ansatte oppgir at de ser på noen av sine kolleger som venner, og 70 prosent omgås også på fritida.

Mangfold er en enorm ressurs

De siste par månedene har store selskaper som Accenture, Google og Meta varslet nedtrapping av sine mangfoldsprosjekter.

I lys av dette er det verdt å merke seg at rapporten fra Randstad viser at arbeidsplasser blir stadig mer inkluderende, og at 87 prosent svarer at de enkelt kommer overens med kollegaer fra ulike bakgrunner.

– Mangfold er en enorm ressurs. Når ansatte opplever at de kan samarbeide godt med kolleger fra ulike bakgrunner, skapes det en mer dynamisk og innovativ arbeidskultur , sier Børresen.

– Ledere spiller en nøkkelrolle i å bygge en kultur hvor alle ansatte føler seg verdsatt og inkludert, poengterer han.