Java og React topper lista - dette trengte norske bedrifter hjelp med i 2021

- React dominerer fullstendig, forteller Folq. - Godt stykke igjen for maskinlæring, mener Talented.

- Skykompetanse er attraktivt, spesielt AWS, forteller Andrea Madland, key account manager i Folq. 📸: Folq
- Skykompetanse er attraktivt, spesielt AWS, forteller Andrea Madland, key account manager i Folq. 📸: Folq Vis mer

- Vi merker at flere vil benytte tjenester som vår, sier Andrea Madland, key account manager i Folq, til kode24.

Folq er en av flere aktører som leier ut frilansutviklere i Norge. Tanken med slike selskaper er å leie inn akkurat den kompetansen du har bruk for, akkurat når du har bruk for det.

Ofte spisskompetanse, som man ikke finner blant egne utviklere.

Så hva slags kompetanse har norske selskaper slitt med å finne i egne rekker i 2021? Og hva tror utleierne at de vil få bruk for i 2022?

Vi ba Folq og konkurrenten deres Talented å sjekke tallenes tale.

Folq sine topplister

Folq gir oss to lister.

Først lista over begreper som oftest ble brukt når kunder selv gikk inn for å søke etter utviklere på Folq - vanligst for mindre, private selskaper:

  1. React (førsteplass også i fjor)
  2. AWS (opp fra sjetteplass i fjor)
  3. Typescript (ned fra andreplass i fjor)
  4. Java (ikke på topplista i fjor)
  5. Python (opp fra niendeplass i fjor)

Denne lista viser begrepene som ble brukt i oppdrag publisert Folq - vanligst blant større aktører og det offentlige:

  1. Java (opp fra tredjeplass i fjor)
  2. JavaScript (opp fra sjuendeplass i fjor)
  3. React (opp fra niendeplass i fjor)
  4. Azure (ned fra andreplass i fjor)
  5. Kubernetes (femteplass også i fjor)
«Maskinlæring boblet under topp-10 lista i fjor, men er nesten helt borte i år. Er vi kanskje over hypen?»

Java og .NET

- React dominerer fullstendig på frontend. Skykompetanse er attraktivt, spesielt AWS. TypeScript har festet grepet, og blitt bransjestandard der man tidligere ville brukt JavaScript, og brukes i hele stacken - ikke bare til frontend, oppsummerer Madland i Folq.

- Og Java holder stand år etter år, selv om Kotlin har fått fotfeste hos mange store aktører.

- Er det noen teknologier som har gått motsatt vei i år?

- Node.js har en nedgang fra 2020, spesielt blant private kunder, uten at vi har noen åpenbar forklaring på det. En hypotese kan være at mange som tidligere har vært på "ren" Node.js nå ser på Next.js, Remix og tilsvarende i stedet. Maskinlæring boblet under topp-10 lista i fjor, men er nesten helt borte i år. Er vi kanskje over hypen? spør hun.

- .NET er ganske langt ned på listene deres. Har dere noen tanker om hvorfor?

- Java er mest brukt av kundene våre, som du også ser av listene. Vi ser at .NET har gått noe ned i begge segmenter, offentlig og privat. Relativt få private kunder ser etter dette, mens det offentlige og store konsulentkjøpere bruker det mer. Som nevnt kan det være at god tilgang på .NET-kompetanse i markedet bidrar til at det ikke kommer så høyt opp på listene våre, svarer Madland.

Samtidig påpeker hun at .NET skal ha vært den mest etterspurte backend-teknologien i oktober - så "vei ut er det nok ikke", som hun sier.

Svein I. Sørensen, CEO i selskapet Witted som Talented er en del av, sammen med sin CTO Isaac Gray. 📸: Talented
Svein I. Sørensen, CEO i selskapet Witted som Talented er en del av, sammen med sin CTO Isaac Gray. 📸: Talented Vis mer

Talented sin toppliste

Talented er et annet selskap som hjelper norske bedrifter med å finne utviklerne de mangler. De har ikke like mye data å vise kode24 som Folq, men oppsummerer årets mest etterspurte kompetanse, "mer eller mindre i rekkefølge", sånn her:

  1. Java
  2. .Net
  3. React
  4. Javascript
  5. Typescript

Videre nedover topplista finner vi Node, AWS, Azure, CI/CD og Python.

- Vi ser en stadig økende interesse for og utvikling i no-code-miljøene, noe som er veldig spennende. Samtidig som vi også ser noe mer forståelse for maskinlæring og kunstig intelligens, selv om det her er et godt stykke igjen, forteller Svein I. Sørensen, CEO i selskapet Witted som Talented er en del av, til kode24.

Tror på sikkerhet i 2022

- Er det noen teknologier dere tror vil prege 2022?

- React, AWS, TypeScript, Java og Vue vil nok fortsatt være på topplistene, men vi har også merket økende interesse for de relativt ferske teknologiene Go, Flutter og Svelte og tror vi vil se mer av disse neste år, forteller Madland i Folq.

- Vi har også akkurat lansert sikkerhet som eget fagområde, fordi vi tror denne kompetansen vil bli stadig mer etterspurt fremover.

Også Sørensen i Talented tror at mange gamle travere vil prege året som kommer:

- Vi tror ikke på noen megatrend-skifter vedrørende teknologier i 2022. Etterspørselen etter cloud-mennesker og gode devops-konsulenter vil fremdeles være stort, sier han til kode24.

Mer frilans i 2022

kode24 har også forsøkt å få salt.dev i tale, etter at de nylig pepra T-banevogner i Oslo med reklamer, men har foreløpig ikke fått svar på våre spørsmål.

Salt.dev kjører greit med reklame på T-banen i Oslo for tida, og denne måten å jobbe på for utviklere vil vi trolig se enda mer av i 2022. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Salt.dev kjører greit med reklame på T-banen i Oslo for tida, og denne måten å jobbe på for utviklere vil vi trolig se enda mer av i 2022. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Reklamestuntet vitner uansett om det Sørensen og Madland, ikke overraskende, er skjønt enige om: Utleie av utvikler-frilansere vil bare øke i året som kommer.

- Vi har klare indikasjoner på at mange seniorutviklere ønsker å få mer herredømme over egen tid, og ikke minst beholde en større del av fortjenesten de generer i oppdragene selv, sier Sørensen i Talented/Witted.

Han tror dessuten også selskapene som skal leie inn kompetansen er klare for mer frilansere.

- Vi ser en stadig stigende modenhet blant innkjøperne i utviklingsprosjekt. De er mer i stand til å kjøpe spisskompetanse for enkelte oppgaver i prosjektene, fortsetter CEO-en.

- Samtidig som det går opp for stadig flere at det er et vanskelig rekrutteringsmarked, og om man ønsker å ha få gjennomført prosjektene eller få til utvikling, er de nødt til å benytte seg av selvstendige konsulenter.