Javel, så du kan sentrere en div. Men kan du brette en?

Få skjermen til å flimre som en gammel CRT-monitor, tidenes kuleste filmskurk, dum Apple-AI, bygg om sparkesyklene til bil, 80-tallets kopibeskyttelse, og mye mer i ukens Lørdagsgodt!

Det er lørdag! Og det betyr at det er på tide med en ny utgave av Lørdagsgodt, spalten der kode24-redaksjonen samler det morsomste og mest interessante vi har kommet over fra uka som gikk.

Her er noe av det vi fant denne uken. Kos deg!

PS! Har du sett noe morsomt, interessant eller rart vi burde ta med i neste Lørdagsgodt? Tips oss!

80-tallets kopibeskyttelse

Kurt:

Den første datamaskinen jeg hadde var en Commodore 64. I tillegg til å programmere i maskinkode på den, likte jeg også å spille spill. Men når jeg tenker tilbake nå lurer jeg på hvordan spillselskaper egentlig klarte å tjene penger? Mulig de ikke gjorde det, altså. For alle jeg kjente hadde hundrevis (tusenvis?) av spill, men ingen hadde originale spill. Spillene fikk man ved å kopiere disketter og kassetter og sende dem rundt til hverandre i posten.

Men noen prøvde å kopibeskytte spillene sine. Kari Lawler er til tross for sin unge alder veldig interessert i gamle retro-datamaskiner fra 80-tallet, og i denne videoen ser hun på hvordan 80-tallets kopibeskyttelse fungerte. Ganske fascinerende!

Lag ditt eget Fallout-UI

Jørgen:

Hekta på Fallout om dagen og synes data-estetikken deres er skikkelig fin? Hva med å lage ditt eget lille Fallout-UI? Da trenger du kanskje en guide da? Flaks at jeg fant en til deg!

Denne tar deg gjennom hvordan du får skjermen din til å flimre som en gammel CRT-monitor, hvordan du lager scanlines, fonter, og hvordan du bruker AI til å lage retro-roboter, selvsagt.

Les artikkelen på codemotion.com

image: Javel, så du kan sentrere en div. Men kan du brette en?

Tidenes kuleste filmskurk

Arnfinn:

Tidenes kuuuleste filmskurk er tilbake! Du vet – Pingvinen som leier et rom i huset til Wallace og Gromit. Den som sist ble sett i kortfilmen “The Wrong Trousers”, eller “Robotbuksene” på norsk.

Med fare for å spoile en drøyt 30 år gammel stop motion-film, så er Feathers McGraw ute etter hevn etter at han ble fanget av den dynamiske duoen etter en heseblesende forfølgelsesscene med modelltog.

I påvente av at at McGraw setter sine hevnplaner ut i livet, så kan du ta en titt på hvordan det gikk sist. Filmen ligger hos NRK Super, og den er fortsatt nettopp det – SUPER!

Uintelligent Apple-intelligens

Ole Petter:

Synes du det var litt vanskelig å vite hva du egentlig skal mene rundt kaffeautomaten om ukas Apple-lanseringer? Jeg, og. For AI betyr plutselig Apple Intelligence, og Siri er nå plutselig én ting, mens ChatGPT også får plass inni iPhone-en din, altså ved siden av Apple Intelligence, og ja, jeg er forvirra.

Vi snakker/ler endel om det i ukas kode24-timen, og selvfølgelig snakker også Fireship om det denne uka - han kaller hele greia for "dum". Verdt å høre på begge, spørru meg!

Kan du brette en <div>?

Kurt:

Ok, jeg innrømmer det: Jeg er nok en av dem som har googlet "how to center a div" litt for ofte. Men NÅ kan jeg det – i hvert fall når jeg bruker flexbox.

Det jeg ikke kan, er å brette en div!

Heldigvis har Tom Is Loading laget en video der han forklarer hvordan du kan lage en veldig stilig brette-effekt i React, Tailwind CSS og Framer Motion. Fra nå av skal jeg begynne å brette alle divene mine!

Bygg en bil av el-sparkesyklene

Ole Petter:

En av internetts beste gale professorer, som neppe er hverken gal eller professor, heter Michael Reeves, og fikk sitt gjennombrudd med en laser som alltid pekte han direkte inn i øyet, blant annet. Nå har han laga en bil av elektriske sparkesykler – som attpåtil er av typen jeg hater av hele mitt hjerte, de som står henslengt overalt som om hele bybildet var deres private søppelplass.

Uansett: Her er det både koding og sveising og kræsjing og det hele, perfekt!

Amerikanere reagerer på norske ordtak

Kurt:

Vi har mange rare ordtak i Norge. Og oversetter du dem til engelsk, må de virke temmelig meningsløse for en... la oss si en amerikaner.

Jeg snublet over denne videoen der en amerikaner går gjennom en masse norske ordtak, oversatt til engelsk – med forklaring på hva ordtakene betyr. Litt usikker på om det er morsomt, eller mest pinlig. Og har noen nordmann noen gang sagt "å være født bak en brunost"?

Men sjekk ut hvordan amerikaneren Tyler Walker reagerer:

Du bør spille Townscaper, og Tiny Glade!

Ole Petter:

Har du spilt Townscaper? Det burde du. Og nå har det blitt sluppet en demo av Tiny Glade, som er i samme gata, og jeg er helt med: Her skal du bygge små borger, eller byer, eller jeg vet ikke helt, små byggverk i alle fall, bare for å gjøre nettopp det. Det kommer ingen orker å invaderer, du trenger ikke drepe verken dyr eller mennesker, du trenger ikke å gjøre noe som helst annet enn å bare bygge og kose deg. Digg.