Har du vært på Twitter denne uka, har du rimelig sikkert fått med deg bråket rundt et leserinnlegg vi trykka på mandag.
Først hadde vi et innlegg hvor en kvinnelig utvikler fortalte hvorfor hun mente biologi ikke burde brukes som forklaring på kjønnsgapet blant norske utviklere. Så lot vi en psykolog fortelle hvorfor han mente at biologi burde brukes som forklaring på kjønnsgapet.
Psykolog mener biologi gjør at "jenter liker design, gutter programmering"
På overflata er dette helt vanlig redaksjonell praksis; å la noen mene noe, og noen andre mene noe annet. Men spesielt på Twitter var reaksjonene sterke:
- Mange mente vi hadde konstruert en falsk debatt - at ingen oppegående folk mente at biologi og yrkesvalg hadde noe med hverandre å gjøre. Det er jeg uenig i; hun som skrev det opprinnelige innlegget skrev det nettopp fordi hun møtte slike argumenter.
- Andre mente vi uansett aldri burde trykke slike meninger, blant annet fordi de kan sammenliknes med rasisme og ikke fører debatten videre. Men vi ville selvfølgelig aldri trykket rasistiske innlegg. Og samtidig som jeg godt forstår at biologi/kjønn-argumenter provoserer, mener jeg det kan være riktig å få kontroversielle synspunkter fram i lyset, så vi kan ha en åpen debatt om dem.
- Biologi er fortsatt en dårlig unnskyldning til kjønnsgapet i IT-bransjen
Samtidig som vi har et ansvar for ytringsfriheten, har vi ingen publiseringsplikt. Og samtidig som jeg vil forsvare at vi trykket meningen, tar jeg selvkritikk på formen den ble trykket i. For det går selvfølgelig grenser for hva vi skal sette på trykk, og noen av disse grensene ble tråkket over denne gangen.
Jeg burde jobba mer med innlegget før jeg publiserte det. At innlegget er såpass provoserende setter ekstra strenge krav til at det som står der skal være tydelig og etterprøvbart. Påstander om vafler og strikking, for eksempel.
Vi har derfor lært mye denne uka:
- Vi har nå begynt å understreke at leserinnlegg ikke representerer meningene til kode24, med en faktaboks øverst i alle kommentarartikler. Dette er vanlig i andre aviser, og det var på høy tid vi også fikk den.
- Vi skal også bli flinkere til å jobbe mer med innlegg som sendes til oss, både for å sørge for at det som står der er så riktig som mulig, og at forfatteren får fram meningen sin så tydelig som mulig. Det er alle tjent med.
'I dag har kollegaen min sagt at jeg ikke duger til jobben fordi jeg er kvinne'
Personlig synes jeg kjønnsbalansen i bransjen vår i aller høyeste grad er et problem. Det er derfor kode24 har skrevet om kjønn, mangfold og likestilling blant norske utviklere i tre år nå. Og det siste året har engasjementet for mitt vedkommende blitt rent personlig, som nybakt far til ei datter. Derfor blir jeg også oppriktig lei meg når det sås tvil om kode24s verdier, slik det i visse miljøer har blitt denne uka.
kode24 skal uansett fortsette å være den avisa i Norge som utvilsomt skriver mest om kjønnsbalansen i bransjen. Vi skal samtidig beholde vår journalistiske uavhengighet, blant annet ved å slippe til kontroversielle meninger, og våge å ta i betente temaer. Men vi skal gjøre det på en respektfull og ryddig måte.
Kjør nyhetsbrev - med en hel haug leserinnlegg om nettopp alt dette! 👇
Ukas beste saker
- 🎧 Hva er egentlig verdens verste programmeringsspråk?
Ukas episode av kode24-timen får besøk av meta-Mattis, og tar for seg de store spørsmålene. - 👓 Har vi plutselig glemt hvor mye vi hater VR-briller?
- Metaverset må funke like bra på dossen som på bussen, skriver en skeptisk kode24-redaktør. - 🤷 Norske utviklere skeptiske til metaverset: - Langt unna ennå
De som skal sørge for innholdet i metaverset vil ikke dra på seg VR-brillene med det første. - 🤳 - Problemene vi allerede ser med sosiale medier vil bli mye verre i metaverset
Professor advarer både utviklere og brukere, mens VR-utviklerne i Breach gleder seg. - ☕ - Kjære sjef: Ikke gjør oss til kontorhatere!
- Det må det være tydelig for alle hvorfor og når vi skal være på kontoret, skriver Lisa Malvina Wisløff. - 🔥 Psykolog mener biologi gjør at "jenter jobber med design, gutter med programmering"
- Vi må slutte å tro at kjønn ikke spiller noen rolle, skriver psykologen, som tror kjønnsbalansen blant utviklere er helt naturlig. - 🔥 'I dag har kollegaen min sagt at jeg ikke duger til jobben fordi jeg er kvinne'
- Kanskje det er nettopp derfor kjønnsubalansen er så stor? spør student Nina Jones. - 🔥 - Lett å forstå hvorfor kvinner ikke velger IT
- Kultur, følelse av tilhørighet og negative stereotyper forklarer absolutt alt, skriver Christin Gorman. - 🔥 - Vi har laget teknologi som ekskluderer og skader
Knut Melvær om vafler, strikking, intellektuell åpenhet og hvorfor kjønn/biologi-innlegget provoserer. - 🔥 Derfor mener psykologen at Lindgren tar feil om kvinner og koding
- Han har valgt side i psykologiens store debatt om arv og miljø, skriver psykolog Felix Koppe. - 🔥 Fem mannlige utviklere: - Vi må gjøre noe med miljøet
Johannes Brodwall, Espen Dalløkken, Magnar Sveen, Dervis Mansuroglu og Erlend Oftedal går samla ut mot biologi og kjønn-argumentet. - 🤦 Kvinnelige tech-gründere sender "stuntmenn" i møter
Bare én prosent er kvinner. - De opplever at de ikke hører hjemme, og tyr til ulike strategier, forteller forsker. - 💘 Ida (25) imponert over bransjen: - Få andre som kan skryte på seg dette!
Ukas Koder Ida Torgersen i Guilty om utviklere som deler både kunnskap og kode. - Ganske unikt.
Kvinnelige tech-gründere sender "stuntmenn" i møter
God helg
Det har kanskje virka som vi kun har skrevet om kjønn denne uka, men jeg håper du ser av lista over at det ikke er det eneste vi har skrevet om, altså.
Blant annet har vi jo gitt ut ny episode av kode24-timen, med vår nye stjernereporter i metaverset meta-Mattis på besøk! Ønsk han hjertelig velkommen ved å ta en lytt, da vel. 🎧
Og til alle som har gitt oss både ris og ros denne uka; riktig god helg.
💕 Ole Petter, Mattis og Jørgen