– Jeg slipper inn AI-botter. De må få trene på så mye data som mulig!

– Jeg tror ikke det er lurt å prøve å hindre at data blir brukt til å trene AI-modeller, skriver Kurt Lekanger i ukens nyhetsbrev.

Vil du ha best mulig AI? Isåfall bør man tillate at generative AI-modeller trenes på mest mulig innhold, også opphavsrettslig beskyttet materiale og mer innhold fra små språk som norsk, mener Kurt Lekanger. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Vil du ha best mulig AI? Isåfall bør man tillate at generative AI-modeller trenes på mest mulig innhold, også opphavsrettslig beskyttet materiale og mer innhold fra små språk som norsk, mener Kurt Lekanger. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Skal store selskaper som OpenAI, Meta, Google og andre få lov til å trene AI-modellene sine på data som ligger åpent tilgjengelig på internett? Som for eksempel denne artikkelen? Eller bør man blokkere for disse AI-botene som "bare er ute etter å stjele innholdet vårt"?

Jeg lager selv nettsider, og velger bevisst å ikke blokkere AI-boter. Tvert i mot så tror jeg det er viktig at generative AI-modeller får lov til å trene seg på så mye data som mulig.

Og da mener jeg at botene også må få trene seg på data som er opphavsrettslig beskyttet, som denne artikkelen, bøker, avisartikler, kunst og annet.

Det at generativ AI har blitt trent på en masse opphavsrettslig beskyttet materiale, betyr ikke at den nødvendigvis plagierer dette – på samme måte som når vi mennesker gjennom et langt liv har opparbeidet oss en masse kunnskap og erfaring som vi bruker når vi skal skape noe selv. Vi – og AI-ene – lar oss inspirere av det vi tidligere har hørt og lært.

Her om dagen snakket jeg med AI-ekspert Thordur Arnason i Capgemini, som kunne fortelle at man i Japan har lovfestet at du ikke kan hevde opphavsrett på treningsdata som har gått til trening av en stor språkmodell.

Selv om han hadde forståelse for bekymringen til alle som lever av å produsere innhold, mente han at vi her snakker om infrastruktur i et moderne samfunn, og at man bør bruke det som finnes tilgjengelig av informasjon og bruke det til vår egen nytte. Og der er jeg faktisk enig med han.

Et godt poeng han kom med, var at mens mange i dag er opptatt av SEO og det å sørge for at en nettside får en lenke høyt opp i søkeresultatene, så vil det snart være minst like viktig å være synlig i treningsdataene for modellene.

«Det vil snart være minst like viktig å være synlig i treningsdataene for modellene.»

Er du bekymret for at ingen skal finne nettsiden din i dag på grunn av dårlig SEO, bør du være enda mer bekymret for å bli funnet om du blokkerer for AI-botene. Enten vi vil eller ikke, så kommer vi til å bruke AI til å søke etter informasjon – og AI-søkeverktøyene vil kunne gi oss bedre og mer relevante søk enn tradisjonelle og gammeldagse søkeverktøy har gjort.

Blokkerer du for mye informasjon fra AI-botene, står informasjonen i fare for å bli glemt.

For små språk, som norsk eller islandsk, er denne faren reell – noe som blant annet er grunnen til at Island har et tett samarbeid med OpenAI for å sørge for at AI-modellene deres får nok trening på islandske tekster. Rett og slett for å unngå at språket forsvinner.

«Som teknologioptimist tror jeg mange har en ubegrunnet frykt for AI.»

Skal man nå målet om å lage generelle AI-modeller (AGI) som i likhet med oss mennesker kan svare på "alt" og løse de fleste oppgaver vi kaster på den, og operere mer selvstendig, bør vi også sørge for at det ikke legges for mange begrensninger og føringer på hvordan vi kan trene opp disse AI-modellene.

Som teknologioptimist tror jeg mange har en ubegrunnet frykt for AI, slik man har fryktet all ny teknologi og alt som er nytt. Jeg tror det fortsatt kommer til å være jobber både for utviklere og andre, og jeg tror heller ikke verden går under på grunn av AI. Jeg tror også det er usannsynlig at AGI vil fjerne behovet for menneskelig arbeidskraft og kreativitet.

Men at verden blir annerledes – ja, det blir den.

Ukas beste saker på kode24:

🧑 Midt i Oslo sitter 35 Meta-utviklere og bygger neste generasjon AI-teknologi

Metas "HEART AI Applications Engineering"-team i Oslo lager AI-brikker og programvare for Facebook og Instagram. Vi besøkte dem.

💄 Personen bak den falske PST-kalenderen: «Jeg tråkka i salaten»

500 nordmenn registrerte seg på det de trodde var PST sin julekalender, som egentlig ble slengt sammen etter en fest. Både PST og personen bak innser alvoret.

🐩 Lånekassen fant ikke folka de trengte – løsningen ble hjemmekontor

Prosjekt "KOKO" (Kompetanse trumfer Kontor) har skaffet Lånekassen kompetansen de trenger utenfor storbyene.

🩰 Nå kan AWS sin assistent både skrive tester og lage dokumentasjon

AWS har lansert en masse nytt på re:Invent i Las Vegas – blant annet for å «redusere belastningen på utviklere».

🤿 Nå slutter Protectia å ringe til Norge, etter juridiske trusler

Etter en knapp måned, og «cease and desist» fra Uniweb, er det over: Protectia gir opp salg til Norge.

🧑 Astro 5.0: Enklere å laste innhold, Server Islands og Vite 6

Det populære Astro-rammeverket er ute i ny versjon – her er de viktigste nyhetene.

🎩 NRK må spare 200 millioner – må kutte i konsulenter og ansatte

NRK skal kutte opptil 90 ansatte, og statskanalens 160 utviklere er ikke fredet.

👡 Julekalendere for utviklere 2024: Kodenøtter og fagstoff

kode24, Novacare, Knowit, Bekk, Scrimba og Kraftlauget har noe til felles, og hintet til denne julegåta finner du i overskriften.

God helg

I likhet med veldig mange andre, er jeg litt lei AI-genererte bilder og AI-generert tekst. Men det er ikke fordi jeg er prinsipielt i mot det, men at det rett og slett ofte ser og høres unaturlig ut.

Jeg skjønner godt at musikkskaper og ABBA-medlem Björn Ulvaeus er redd for inntektene til musikere. Og jeg skjønner at kunstnere er så kritiske til AI at de protesterer.

Det som høres og ser unaturlig ut i dag, kommer om kort tid til å være umulig å skille fra det som er ekte. Men gjør det noe – i hvert fall så lenge ting er merket som AI-generert og ikke brukes til å villede eller lure mennesker?

Jeg har tro på at vi mennesker liker å forholde oss til andre mennesker, og at vi synes det er mer imponerende når et menneske har gjort noe enn når det er en maskin som står bak.

Selv om stadig mer innhold kommer til å være AI-generert, så er jeg sikker på at vi kommer til å strømme til kinosalene for å se en film med ekte mennesker i, gå på konserter for å høre ekte musikere ("Jøss, synger han med egen stemme?!), og lese bøker skrevet av ekte forfattere.

God helg – med eller uten AI!
– Kurt 🤓