– Jeg synes det er krevende å vite hvor jeg passer inn

– Skulle ønske jeg kunne si at datamaskiner alltid har fascinert meg, forteller Ukas Koder, Kristine Jun Grøttland i NRK. Men hun har andre grunner til å være utvikler.

Kristine Jun Grøttland forteller om jobben som backend-utvikler i NRK. 📸: Privat
Kristine Jun Grøttland forteller om jobben som backend-utvikler i NRK. 📸: Privat Vis mer

Hvorfor ble du utvikler? 👶

Skulle ønske jeg kunne si at datamaskiner alltid har fascinert meg, eller at interessen for koding oppstod da jeg måtte lage HTML/CSS-headeren til bloggen min som 13-åring.

Sannheten er imidlertid at jeg en fin sommerdag leste i avisen som tilfeldigvis lå på kjøkkenbordet, at et informatikk-studie på UiO hadde flest søkere per studieplass.

Ettersom jeg hadde jobbet litt for mye med karakterene på videregående var det klart at jeg måtte få mest ut av de, og da ble det en informatikk-bachelor på UiO.

Heldigvis ble det fort et studie jeg trivdes med. Logisk tenking, kreativitet og problemløsing passet meg perfekt!

- Jeg elsker å være på kontoret. 📸: Privat
- Jeg elsker å være på kontoret. 📸: Privat Vis mer

Hva jobber du med? 💪

Jeg jobber med anbefalingsmotoren i NRK, som blant annet resulterer i anbefalinger av typen “Vi tror du kommer til å like …”.

Løsningen går på tvers av NRK TV, radio og på nett. Modell-relatert kode er skrevet i Python og API-et er i Scala, mens vi bruker BigQuery til å lagre og analysere data.

For tiden tester vi hvordan ulike kontekster, som for eksempel tid på døgnet, ukedag og plattform, påvirker modellen og om det gir bedre anbefalinger.

- Da jeg fikk prøve Apple vision pro fra NRK Beta som sitter rett rundt hjørnet.📸: Privat
- Da jeg fikk prøve Apple vision pro fra NRK Beta som sitter rett rundt hjørnet.📸: Privat Vis mer

Hvordan ser uka ut for deg? 📆

Jeg elsker å være på kontoret. Kan ikke tenke meg noe verre enn hvis jeg skal få håndtverker på besøk og er tvungen til å sitte hjemme.

Det er ekstremt mye triveligere å treffe andre mennesker. Utrolig hyggelige kollegaer hjelper jo selvsagt.

Setter spesielt pris på de ekstra aktivitetene vi gjør i teamet, som for eksempel te-kalender til jul, felles tøying og 13:37-pushups.

Arbeidsflyten er også utrolig smud for tiden. Vi jobber i sprinter på 3 uker, med faste møter på mandag og fredag og en daglig standup skriftlig på slack.

«Jeg elsker å være på kontoret.»
- Basilikumen jeg og noen i teamet prøver å holde i live. 📸: Privat
- Basilikumen jeg og noen i teamet prøver å holde i live. 📸: Privat Vis mer

Hva er det neste du har lyst til å lære deg eller bli bedre på? 🧠

I arbeidslivet ønsker jeg å bli flinkere på å ikke la meg stresse av “karrierepress”.

Vi er heldige som har mange muligheter innenfor IT. Både muligheter for å ta ulike roller, men også påvirke hva man jobber med, hvor man jobber og hvordan man jobber.

På grunn av alle mulighetene er det alltid en underliggende følelse over at det jeg har valgt ikke er “riktig”, og at jeg “heller burde” være et annet sted eller gjort noe annet.

I praksis er jeg klar over at det som oftest ikke er noe rett eller galt. Folk trives med ulike ting, det er mange veier til Rom og alt man får prøvd gir innsikt og utvikling.

- Close-up av rammen til skjermen jeg har laga. 📸: Privat
- Close-up av rammen til skjermen jeg har laga. 📸: Privat Vis mer

Hva er den mest utfordrende situasjonen du har stått i? 👀

Jeg synes det er krevende å vite hvor jeg passer inn.

Som nevnt over ble jeg ikke utvikler fordi jeg i utgangspunktet brenner for faget. Jeg elsker problemløsning og å lære meg nye ting, men mye av motivasjonen min i jobben ligger i å være en god ressurs for teamet og bidra til fellesskapet, heller enn håndtverket.

Kollegaene mine er utrolig dyktige og engasjerte, og da kjenner jeg litt ekstra på at jeg ikke har den samme lidenskapen for det tekniske.

«Som nevnt over ble jeg ikke utvikler fordi jeg i utgangspunktet brenner for faget.»

Hva ser du på som bransjens største utfordring akkurat nå? 🔭

Det er en utfordring å måle utvikleres produktivitet, som gjør at dagens system føles litt utdatert.

Før hang ressurser, og spesielt tid, mer sammen med mengden produksjon enn det i dag gjør for oss såkalte “kunnskapsarbeidere”. Selv om input definert i timer opplagt er et dårlig mål på produktivitet brukes det fortsatt i stor grad.

Det henger kanskje sammen med at det er vanskelig å måle output/produksjon. Immaterielle resultater (som kunnskap, erfaring og kvalitet) er vanskelig å kvantifisere. Samtidig som antall linjer kode eller oppgaver utført er åpenbart heller ingen god metrikk.

“Outcome”, altså forretningsverdi skapt, kan være et godt mål på produktivitet. Men det for meg mer et resultat av en team-innsats, og vanskelig å måle på individuell basis.

Hva er ditt beste tips til andre utviklere? 🤖

Softskills!

Selvsagt er tekniske ferdigheter avgjørende, men det er så mye på arbeidsplassen som også avhenger av det mellommenneskelige. Det handler om å gjøre et godt førsteinntrykk på intervjuer, skape gode relasjoner til kollegaer og kunder, forklare ideer på en måte som engasjerer, føle seg komfortabel i lønnssamtaler og være en person som folk har tillit til og respekterer.

For oss uten et medfødt talent for dette, er det flott å tenke på at det heldigvis er noe man kan lære seg. Både hos meg selv og kjente har jeg sett verdien og mestringsfølelsen det kan tilføre, så jeg vil virkelig anbefale alle utviklere å hvert fall teste det ut!

Jeg har forresten lurt samboeren min, en litt mer introvert utvikler, gjennom et nettkurs for sosiale ferdigheter, som jeg håper vi får snakke mer om på Javazone!