Denne uka kom den tre år gamle datteren min bort til meg mens jeg rullet meg nedover VG.no på mobilen.
"Oj!" sa hun, og rullet seg opp igjen med de små, kyndige fingerne sine. 👧
Hun hadde nemlig fått øye på noe hun ville se nærmere på, og trykka på et bilde av en blid kvinne med en rar dings.
"Oj, oj!" sa jeg, lettere panisk.
For hun hadde klikka seg inn på en annonse, for en, jeg siterer; "sugemaskin med lyd".
Panikken min bunnet ikke i frykt for at treåringen min skulle eksponeres for andre leketøy enn Lego, men frykten for at nå visste trolig både VG.no og Nytelse.no at jeg, tilsynelatende, var interessert i sugemaskiner. 😱
Lakk vitnemål, meldte ikke fra før nå
Og det slo meg hvor mye dette suger. Ikke sugemaskiner, altså, men at jeg ikke lenger kan bevege meg på internett uten å vite, føle og frykte at noen kikker over skuldra mi. Og frykte følgene av mine, eller min datters, trykk på skjermen.
De snakka mye om dette på kode24-dagen, de gamle ringrevene på scenen; CSS-skaper Håkon Wium-Lie og Opera- og Vivaldi-skaper Jon von Tetzchner. De kommer fra den gamle hacker-kulturen som stod bak hele internettet, hvor hacker-etikken og hele internetts fundament handla om fri flyt av informasjon. Fri som i både fri og gratis, helst, og i alle fall ikke overvåka av noen som vil selge deg en sugemaskin mens du prøver å finne ut av hvor mange barn som har blitt drept på Gaza det siste døgnet.
Wium-Lie og Tetzchner er mildt sagt ikke særlig fornøyd med at det er dit vi har kommet. Wium-Lie sa fra scenen at folk måtte begynne å bruke kontanter, mens Tetzchner gjør det han kan for å stanse overvåking av Vivaldi-brukerne sine. Og hver eneste uke skriver vi om hvor vi har kommet, og hvor vi skal framover:
Denne uka har både amerikanere og nordmenn drømt om TikTok-forbud, norske CVideo har slitt med sensitive dokumenter på avveie, EU prøver å stanse masseovervåkning gjennom AI, og studenten Synne Stokkevåg Berg skrev et glimrende leserinnlegg om «privacy fatigue».
Advarer mot «privacy fatigue»: – Du må brukerteste!
"Med undersøkelser som viser at en gjennomsnittlig internettbruker kan bruke opp til 244 timer årlig på å lese disse [personverns-]erklæringene, er det tydelig at ansvaret ikke kan ligge på brukeren alene" skrev hun.
Og jeg blir slått av det samme spørsmålet som ved AI-bekymringer: For mens selskaper som OpenAI later som de er veeeldig bekymra for hva hyperrealistiske AI-videoer gjør med troverdigheten i verden, later teknologibransjen som de er veeeldig bekymra for personvernet vårt. Samtidig som løsningen strengt tatt er ganske åpenbar: Hva med å bare... la være? La være å lage hyperrealistiske AI-videoer, la være å overvåke oss på nettet?
Hehe, neida, tulla, noen må få tjene sine milliarder, såklart. Glem det! Vi kjører nyhetsbrev! Det sporer deg sikkert, det også, beklager det! 🤷
Ukas beste artikler:
🥿 Innleiereglene misforstås fortsatt: – Tror ikke vi er i mål
Selvstendige utviklere mister kontrakter, men næringsministeren sier bedriftene har misforstått reglene. Selvstendige Michael Odden tror forvirringen fortsetter.
👝 Sensor mener ChatGPT har gjort norske studenter dårligere
- Syntaks-ferdighetene har blitt betraktelig dårligere, skriver eksamensretter Vemund M. Santi, og tror AI gjør dem en bjørnetjeneste.
📙 Stor Python-endring nærmer seg: – Suverent å ha fått det inn i main!
Denne uken tok Python et stort steg i retning av å fjerne en løsning som har hindret effektiv flertrådskjøring. Python-ekspert Leon Sandøy jubler.
☕ Advarer mot «privacy fatigue» – mener du må brukerteste personvern
- Utfordringen oppstår når brukere gir sitt samtykke, men ofte uten å være fullt klar over hva de faktisk har gått med på, skriver Synne Stokkevåg Berg, og ber deg svare på en spørreundersøkelse.
🦉 Norske Myreze leverer grafikken til CBS sine valgsendinger i USA
- Vi bruker Unreal Engine, Zero Density, Stype og en drøss av andre løsninger, forteller Bjørn Myreze.
👖 CVideo lakk vitnemål, meldte ikke fra til Datatilsynet før nå
– Å selv ikke melde brudd som er meldepliktige, er et brudd på GDPR, sier Datatilsynet.
🧉 Kjøpte og drepte CSS-Tricks: «Prøvde å få det tilbake!»
Chris Coyier forklarer hvorfor CSS-Tricks ikke har blitt oppdatert på et år etter at han solgte nettstedet til Digital Ocean.
🧥 JetBrains trodde alle ville ha AI – nå fjerner de den
JetBrains AI var umulig å fjerne – det fikk utviklere til å rase mot selskapet.
🕶 Dette vil norske utviklere slippe i 2024: «Vedlikehold av gammal dritt!»
Vi spurte hva deltakerne på kode24-dagen 3.0 ikke vil gjøre på jobb i år.
Innleieregler misforstås: – Tror ikke vi er i mål
God helg!
Nei du, herre måne, jeg holdt nesten på å glemme å fortelle deg noe sjukt viktig:
På mandag åpner årets påskekrim på kode24.no! Kodekrim, påskekrim, kodeknekkekonkurranse, julekalender bare i påska, kall det hva du vil, men den åpner på mandag 18. mars, altså.
Vi skal igjen ta turen til Porsgrunn, såklart, for det viser seg at Tomsconsult har fått store problemer med den nye helseplattformen de har bygd. Helseplattformer har det med å bli litt vel kompliserte, også i Porsgrunn.
Da snakkes vi i krimmen, god helg så lenge!
💘 Ole Petter,
kode24.no