Hvordan ble du utvikler? 📚
Interessen begynte da jeg gikk på barneskolen, altså på slutten av 90-tallet. På den tida var jeg veldig interessert i en japansk tegneserie som heter Sailormoon. Jeg husker jeg søkte opp alle fansidene jeg kunne finne og var helt fascinert over at noen kunne lage noe så stilig! En sånn nettside hadde jeg også lyst å lage, tenkte jeg!
Den første nettsiden lagde jeg ved å brutalt kopiere kildekoden til en av disse sidene, gjorde HTML- og CSS-endringer jeg ønsket og lastet den opp på Geocities. Jeg var veldig fornøyd med meg selv! Og det var slik det hele begynte. Interessen ble dessverre lagt på hylla da jeg begynte på videregående.
Da jeg skulle begynne å studere i 2007 stod valget mellom realfag og IT. På den tida fikk jeg inntrykk av at det ikke var så mange som valgte IT-studiet. Det var heller ikke noe stort tilbud. Realfagskompetanse, derimot, var sterkt ettertraktet, noe som gjorde at valget falt på fysikk- og matematikkstudiet.
«Jeg ble overrasket av å oppdage hvor annerledes webutvikling var i 2016 sammenliknet med i 2003!»
På fysikkstudiet var det programmering på pensum, men å bruke programmering til å løse fysiske problemer syntes jeg ikke var så spennende. Jeg var mest interessert i praktisk fysikk. Jeg endte opp med å ta en mastergrad i medisinsk fysikk, og jobbet med strålebehandling av kreftpasienter på Radiumhospitalet i cirka tre år. Det var en veldig spennende og givende jobb, men jeg savnet å skape noe og uttrykke meg kreativt.
Jeg gjorde masse research på nett og tok utallige karrieretester. En dag husket jeg interessen min for utvikling av nettsider fra barndommen. Jeg ble overrasket av å oppdage hvor annerledes webutvikling var i 2016 sammenliknet med i 2003! Mange av de påfølgende kveldene ble brukt på Medium, CodeAcademy og Treehouse. Webutvikling virket perfekt for meg da jeg både kunne bruke mine analytiske, logiske og kreative evner.
Jeg tok et par enkeltemner på Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo og begynte å jobbe i et lite designbyrå der jeg designet og utviklet enkle nettsider. Etter det jobbet jeg Dekode i 2,5 år hvor jeg utviklet nettsider i Wordpress.
I dag jobber jeg som konsulent i Bekk, hvor jeg jobber med å utvikle webapper.
Hva jobber du med for tida? 💪
Til daglig jobber jeg som konsulent hos Vy. Der jobber jeg i et kryssfunksjonelt team på ni personer med utvikling og vedlikehold av interne brukerflater.
I tillegg til de eksterne løsningene som vy.no og salgsappene på Android og IOS, så har Vy også veldig mange brukerflater som kun benyttes av de internt ansatte. Lokførere, konduktører, kundeveiledere, vaskere, vedlikeholdere, de som planlegger og overvåker trafikken, samt mange flere, trenger alle verktøy i hverdagen for å få gjort en god jobb. Og det er disse vi jobber med å utvikle og forbedre. Det betyr at vi kommer innom mange deler av virksomheten, og har et stort og spennende domene å jobbe med.
En viktig løsning vårt team er ansvarlig for er et verktøy Driftsoperativt Senter (DROPS) bruker til å holde oversikt over trafikkbildet. Her samles mye ulik informasjon om alt fra posisjon og diagnostikk for togene til bemanning av de ulike rollene ombord.
En annen løsning vi jobbet en del med i fjor er en brukerflate rettet mot de som vasker og vedlikeholder togsettene. Her samler vi diagnostikk fra utallige sensorer om bord, slik at de vet hva som må gjøres, sammen med informasjon om hvor togene befinner seg slik at de raskt og effektivt finner frem og kan planlegge arbeidet.
Akkurat nå jobber jeg med en helt ny løsning som vi begynte på før nyåret. Det er en app som skal hjelpe kundeveiledere til å gi best mulig informasjon til de reisende under togbrudd. Vi bruker React og TypeScript i frontend og Kotlin med Micronaut på backenden. Løsningene våre kjører i AWS og vi bruker Terraform til å sette opp infrastrukturen.
Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕
Akkurat nå sitter jeg på hjemmekontor hver dag. Etter gjenåpningen av samfunnet i høst satt jeg tre dager på kontoret og to dager hjemme i uka. Jeg synes delvis hjemmekontor har fungert kjempebra og håper vi fortsetter med det.
Når jeg har hjemmekontor står jeg som regel opp mellom 7 og 8, avhengig av om det er jeg eller mannen som skal levere jentungen i barnehagen. Jeg spiser frokost, fyller vannflaska og lager meg en kopp med te. Klokka 9 setter jeg meg på kontoret og begynner å jobbe.
Jeg begynner alltid dagen med å sjekke e-posten, kalenderen min og Slack. Når det er gjort åpner jeg editoren min for å gå gjennom hva jeg gjorde i går, hva jeg har tenkt å gjøre i dag og om det er noe jeg trenger hjelp til og må diskutere med noen. Det blir som en slags forberedelse til standup. Etter standup fortsetter jeg med arbeidsoppgavene mine.
Jeg har ikke møter hver dag. Noen dager i uka har vi møter med hele teamet - tech lead, produkteier, designere og utviklere i og utenfor teamet. Dette kan være for å planlegge hvordan en større oppgave skal løses, å oppdatere hverandre på pågående prosjekter eller avklare ting man er usikre på.
Hver dag har vi kaffeprat kl 14 hvor vi samles i 15-30 min for å prate og drikke kaffe sammen. Det er veldig koselig og er et fint avbrekk i arbeidsdagen. Dette var et tiltak vi gjorde for å ha et sosialt holdepunkt i teamet når vi satt hjemme på hvert vårt hjemmekontor. Vi synes det fungerte bra og fortsatte med det da vi kom tilbake på kontoret.
Arbeidsdagen min slutter klokka 16 da jeg må hente i barnehagen. Det hender ofte at jeg må jobbe en time eller to på kvelden etter ungen har lagt seg.
«Det å løse konflikter i GitHub er noe av det verste jeg vet.»
Hva er ditt beste tips til et verktøy andre burde begynne å bruke? 🔨
Jeg bruker mye av tiden min i Visual Studio Code og elsker den editoren. Utover must-have VS Code plugins som ES-lint og Prettier anbefaler jeg også Auto Rename Tag, Auto Import og ES7/React Snippets. De sparer meg masse tid. Om man er en ny utvikler, anbefaler jeg å google “VS Code Must Have Plugins”.
Et annet program som jeg ofte tar for gitt er Github Desktop. Jeg har aldri vært noe fan av å bruke GitHub i terminalen. Det å løse konflikter i GitHub er noe av det verste jeg vet. Med Github Desktop er det så enkelt, raskt og oversiktlig! Jeg anbefaler det på det sterkeste.
Loom er en Chrome-plugin som lar deg ta opptak av skjermen din med mulighet for å bruke videokamera og mikrofon i tillegg. Jeg bruker det ofte til å diskutere med designere hvordan interaktive elementer på en nettside eller i en app skal virke.
Se 35 norske utvikleres favoritt-editorer, plugins, verktøy og tjenester
Hva har du lyst til å lære mer om framover? 🦉
Jeg trives veldig godt med frontend-utvikling og synes det er gøy å lage pene og funksjonelle brukergrensesnitt.
I Bekk, der jeg jobber, er det sterkt fokus på kompetansebygging. Derfor har vi hvert år et stort og bredt utvalg av faggrupper innenfor mange områder. I år har jeg valgt React-faggruppa. Jeg synes det er kjempemoro å jobbe med React og har først og fremst lyst til å lære mer om det.
Jeg har også jobbet litt med backend og ønsker gjerne å gjøre mer av det etter hvert.
Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥
Konfigurering og oppsett, testing og dokumentasjon.
Alle tingene som de fleste kanskje synes er litt tørt og kjedelig, men som er superviktige å gjøre!
«Etter jeg innså og aksepterte dette, ble det mye lettere og gøyere å lære og vokse som utvikler!»
Når ble du sist flau, nervøs eller stressa for noe på jobb? 😅
Det er ikke så ofte jeg blir skikkelig nervøs eller stressa på jobb lenger.
Jeg pleide å slite ganske mye med imposter syndrome, og gjør det til en viss grad fortsatt. Jeg var alltid redd for at folk skulle tro jeg kunne mer enn jeg gjorde.
Etter flere år i bransjen har jeg lært at det beste bare er å være ærlig med seg selv og andre om hva man kan og ikke kan. Alle reiser er ulike og alle har forskjellig utgangspunkt og evne.
Det viktigste er å fokusere på sin egen fremgang. Etter jeg innså og aksepterte dette, ble det mye lettere og gøyere å lære og vokse som utvikler!
Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙏
Å snakke om lønn! Og universell utforming!