Jobba seg til Oslo via Nord-Norge – mener flere bør gjøre det samme

– Er det vanskelig å få seg jobb, eller er det vanskelig å få seg jobb i konsulenthusene i de store byene? spør Ole Petter i ukas nyhetsbrev.

Ole Petter foran Troms Folkeblad på Finnsnes – én av flere jobber før han fikk seg jobb i Oslo. 📸: Privat
Ole Petter foran Troms Folkeblad på Finnsnes – én av flere jobber før han fikk seg jobb i Oslo. 📸: Privat Vis mer

Sist jeg skrev nyhetsbrev, spådde jeg at gullalderen for norske utviklere var over. Siden den gang har jeg fått ettertrykkelig beskjed om at det var bare tull:

Kurt skrev et mot-nyhetsbrev om nye gullaldere, Norkart-direktøren mener behovet er på vei opp, Variant melder at deres permitterte utviklere er tilbake, Netburaeaeuaueu – eller hvordan det skrives – melder at de oppskalerer.

Sjeldent har jeg vært klar for å ta feil. 🤞 Men det er fortsatt et faktum at det er vanskelig å få seg jobb nå – spesielt for nyutdanna.

Eller er det egentlig det? For er det vanskelig å få seg jobb, eller er det vanskelig å få seg jobb i konsulenthusene i de store byene?

Jeg har sagt det før, og sier det igjen: Konsulenthusene har et for hardt grep rundt norske studenter, som gjennom pizzakvelder og sommerjobber læres opp til å tro at konsulentveien er den eneste veien. 🍕

Denne uka snakka vi med selskaper og kommuner i Nord-Norge, og der er beskjeden klar: De har jobber. Til og med juniorjobber. Problemet er bare at det ikke er jobber i store konsulenthus, i store byer.

«Jeg har sagt det før, og sier det igjen: Konsulenthusene har et for hardt grep rundt norske studenter.»

Sånn var det da jeg var nyutdanna journalist, også. Å få meg jobb i en stor avis i Oslo, hadde jeg ikke engang en tanke om. Jeg studerte i Bodø i Nordland, hadde praksis i Alta i Finnmark, og sommerjobb på Finnsnes i Troms. Det var noen av mine aller beste år, og uten tvil de jobbene jeg lærte aller mest av.

Min første faste jobb var i hjembyen Porsgrunn, min andre i Skien, og min tredje – ja, da kom jeg meg til Oslo, som jeg skal være ærlig på var målet hele veien.

Men her ligger også poenget: Målet mitt var en større avis i en større by. For å nå det målet, jobba jeg først i mindre aviser, i mindre byer. 💪

Jeg er redd mange studenter tenker at de må nå målet øyeblikkelig. At de må få sin første sommerjobb hos KonsulentCorp i Oslo, og sin første juniorstilling i CorpyKonsulenter rett etterpå.

Men kanskje de bør glemme hele konsulentkjøret i storbyen, og heller finne seg en sommerjobb i hjembyen, og så en juniorstilling i Alta kommune. Det var kanskje ikke de som spanderte pizza på deg under masteren, men det var kanskje fordi de hadde mer spennende greier å drive med.

Og jeg veit uansett om et sted med helt nydelig reinsdyrpizza i Alta. 🔪

Ukas beste saker på kode24:

🧄 Mangel på utviklere i nord: «Vi har nok av oppgaver!»

Da Alta søkte sikkerhetsfolk, fikk de fire søkere. Nå melder flere om muligheter for utviklere i nord – også for juniorer.

🍫 De permitterte er tilbake – Variant tror markedet er i ferd med å snu

– Juni er normalt en rolig måned, men vi ser fortsatt at forespørsler og nye oppdrag kommer inn, sier Variant-sjefen.

🌼 Starter «minimalt AS»: Sånn omgår frilanserne de nye innleie­reglene

Michael Odden og Thomas Nilsson vil aller helst være uavhengige utviklere, men utleiereglene gjør at de nå har laget et nytt selskap for å unngå mulig oppdragstørke.

🍯 Vegvesenet først ut med Copilot til alle utviklere: «Vil ikke leve uten!»

– Det firmaet som sier nei til utviklere som vil ha Copilot, vil slite med å få tak i utviklere, mener Statens vegvesen, som tror de er første offentlig etat ut.

🐵 Advarer selskaper mot misbruk av studenter: «Kan ødelegge omdømmet»

– Selskapene bør ikke undervurdere hvor raskt informasjon sprer seg blant studentene, forteller sommerstudenten Helena Dypvik Skants.

🏏 Ga konsulenter mellom oppdrag noe å gjøre – tre år senere er appen klar

Redpill Linpros nye båtlogg-app Loggbok er laget i god open source-ånd, der alle i selskapet har bidratt med kode når de har hatt tid mellom oppdrag.

God helg

Ah, Nord-Norge, ass. Har du aldri vært nord for Trondheim før, foreslår jeg at du tar deg turen, øyeblikkelig.

Om ikke for å få deg jobb, så i det minste for å få deg en sommerferie. De har helt sjuke strender der oppe, også, med knapt et eneste annet menneske på.

Det skal sies at du fort skjønner hvorfor det ikke var så mange andre der når du stikker tåa i vannet, men likavæl.

Forresten: Husk å ta med deg vår nye sommer-kodequiz på stranda i sommer, da! Eller i bilen! Eller hvor søren du vil! kode24-timen byr nemlig på podcast-basert quiz om data og sånt hver torsdag framover, og det er ganske trivelig og gøy, om jeg må få si det. Og det må jeg vel få si, vel. Det er mitt nyhetsbrev. Jeg bestemmer.

God helg!

💘 Ole Petter