Det er helt sprøtt at vi er i kodens år 2022 allerede. Og det er helt sprøtt at React holder koken fortsatt.
Jeg mener: Next.js 12, Gatsby 4, Remix, Server Components, Concurrency. Det skjer mye i React leiren. Samtidig kjenner jeg at jeg begynner å bli drit lei React.
2022 må bli året hvor vi fokuserer på litt andre ting, i tillegg til alt det fjonge som foregår i React-verdenen.
Så her er mine spådommer for teknologier det kan lønne seg å satse på i 2022.
Hør Jørgendamus spå hvordan utviklerbransjen kommer til å se ut i 2022
#1. Automatisering med kunstig intelligens
Ja, jeg vet at jeg gjorde litt narr av den kunstige intelligensen for tekst, GPT-3, i forrige kommentar om skuffende teknologier 2021. Men folkens, GPT3-baserte Github Copilot kommer til å ta av i 2022!
Om du ikke har fått med deg denne nyvinningen, så snakker vi altså om en kunstig intelligens som lever i VSCode og hjelper deg med kodesnutter. Kun ved hjelp av enkle beskrivelser.
Sånn bruker han AI for å bli en mer effektiv koder
I USA sitter det en haug med utviklere som har fått tilgang allerede. Til og med i Norge har enkelte fått hjelp av kode-roboten. Noen har faktisk beta-testet i over ett år allerede. Og de aller fleste sier de digger det. Bare hør på Syntax podcasten til Wes Bos og Scott Tolinski.
Gjennom 2021 har Copilot vært i lukket beta (jeg er på ventelista selv), men i 2022 kommer det nok ut i offentligheten.
Kanskje vi til og med får se ting som automatiserte code reviews med Copilot?
#2. Web3
Enda en teknologi vi i kode24 kanskje har vært litt skeptiske til i 2021 er Web3. Men blås i det! Og blås i hva andre folk på arbeidsplassen sier. Web3 kommer til å prege 2022. Og du bør begynne å tenke på hvordan konseptene til Web3 rundt desentralisering kan forbedre koden din.
Kan man for eksempel lempe mer data over på brukeren, og kvitte seg med mer på serveren? Det kan jo faktisk hende man forbedrer lastetider, GDPR-støtte og offline-muligheter samtidig, om man satser på litt desentralisering.
Web3 forklart: - Vi står foran en ny kamp, om framtidas internett
Dessuten kommer det til å komme et ras av nye tjenester som reklamerer for muligheter til å plassere koden din litt nærmere sluttbrukeren i 2022 på grunn av Web3-hypen. Og det må du følge med på, for der kan det være gode muligheter til å optimalisere tjenestene dine.
#3. Relasjonsdatabaser
Jepp, jeg tror relasjonsdatabaser kommer til å gjøre et comeback i år. Og det er ikke bare jeg som gjetter på det, Fireship spår også SQL-comeback som en av sine trender for 2022.
Har vi ikke alle blitt litt lei av å bruke noSQL-baser til relasjonsdata? Det er jo det eneste vi bruker dem til om dagen! Sjæl har jeg stappa hele julekalenderen inn i Firestore, og synes det funker ganske lunkent.
Tjenesten vår gikk for eksempel ned 10. august fordi det viser seg at in-clausen i Firestore ikke støtter flere enn ti sammenligningsverdier.
Norsk Oracle-utvikler sa opp: - MySQL er en ganske dårlig database
Sånn er det ikke i gode gamle MySQL! Nå vel, akkurat MySQL er i litt hardt vært om dagen. Men relasjonsdatabaser av den klassiske sorten har noe for seg!
Det vi derimot mangler er den ene stilige skyløsningen for SQL-baser som alle begynner å bruke. Kanskje den dukker opp i 2022? Fordi jeg orker ikke styre med Google Cloud og Azure. Jeg vil ha noe brukervennlig som Firebase!
#4. Svelte
Som jeg skrev i forrige kommentar, 2021 skulle ha vært Sveltes år. Men Svelte var ikke klar. 2022 tror jeg derimot kan være året Svelte tar av!
Fra å være en ensom ulv uten støtte fra noen tech-gigant har Rich Harris sitt prosjekt funnet et nytt hjem hos Vercel i løpet av 2021. Og det er gode grunner til å tro at dette kan bli et produktivt forhold.
State of JS: Svelte overrasker
Vercel sier nemlig selv at Rich Harris skal jobbe på Svelte fulltid der, og da vil han endelig kunne ta serverversjonen av Svelte, Sveltekit, til neste nivå.
Vercel bygde seg jo et navn på være det beste hjemmet for konkurrenten til Sveltekit, Next.js, men det siste året har de bygd ut støtten for flere rammeverk. Det er ikke utenkelig at de skal gi førersetet til Sveltekit i 2022.
#5. Metavers-teknologier
Det smerter meg å si det. Men metaverset kommer i en eller annen form i 2022, så det kan være verdt å sette seg inn i teknologiene rundt det.
Det vi vet, er at metaverset trenger datakraft, og at det ser ut til at det blir visualisert i 3D.
VR-utvikler spår kamp om metaverset
Hvis denne teknologien skal kunne fungere greit over nettet kommer den garantert til å trenge WebAssembly og WebGL. I 2022 bør du sette deg inn i disse to teknologiene.
Vi ser allerede at ikke-metaverseapplikasjoner som Figma bruker WebAssembly under panseret.
I tillegg kan det ikke skade å sette seg litt inn i Unity og open source-3D-programmet Blender. Du vet, i tilfelle sjefen mener at neste versjon av nettsidene deres skal være tredimensjonal. 😎