Junior- vs. senior-lønn 2024: Så mye tjener utviklere med titler

Seniorer tjener 355.000 kroner mer enn juniorene – spørsmålet er hvor mye tittelen har å si.

Har du en fetere tittel, har du trolig også mer erfaring, og med det høyere lønn. Men det er ikke nødvendigvis bare erfaringen til norske utviklere som bestemmer lønna. 📸: Shutterstock / NTB
Har du en fetere tittel, har du trolig også mer erfaring, og med det høyere lønn. Men det er ikke nødvendigvis bare erfaringen til norske utviklere som bestemmer lønna. 📸: Shutterstock / NTB Vis mer

Av de 27 ledige jobbene på kodejobb.no i skrivende stund, nevner 10 av dem at de eksplisitt ser etter seniorutviklere.

Senior-tittelen er den klart mest utbredte tittelen blant norske utviklere – det viser også tallene fra kode24s siste lønns- og trivselsundersøkelse.

Men hvor mye kan en tittel ha å si for lønna di? Og er det egentlig tittelen som gjør at for eksempel en senior i snitt tjener over 350.000 kroner mer enn en junior?

Vi dykker ned i 2.682 norske utvikleres lønn for å ta en titt.

Hvor mange utviklere har hvilke titler?

Som nevnt; senior er den vanligste tittelen å smykke seg med blant norske utviklere. Men tittelen er langt fra alene:

  • Av de som svarte på spørreundersøkelsen vår hadde 36 prosent ingen av de titlene vi lista opp for dem. I praksis har de dermed trolig ingen spesiell tittel.
  • 33 prosent, altså hver tredje utvikler, har senior-tittelen.
  • 11 prosent oppgir å ha en tittel med "leder" eller "lead".
  • 10 prosent har en junior-tittel.

Hvor mye mer tjener disse utviklerne?

Så det vi alle lurer på; hvordan ser lønna ut med de ulike titlene?

  • Ikke overraskende er det juniorene som har den laveste lønna, med i snitt litt over 632.000 kroner i året.
  • Senior-utviklerne har i snitt en årslønn på over 987.000 kroner – altså 355.000 kroner mer enn juniorene.
  • Jo heftigere tittel, jo heftigere lønn. Av alle titlene er det faktisk de med "principal" i tittelen som har den aller høyste årslønna; både disse og de med "direktør" eller "CEO" i tittelen har i snitt over 1,3 millioner kroner i året.

Hvor mye mer erfaring har utviklere med titler?

Som kode24 for lengst har etablert, er det én ting som trumfer alt annet når det gjelder hva du kan forvente å tjene som utvikler; dine år med erfaring. Og dette forklarer også mye av lønnsforskjellene mellom titlene.

  • Som forventa er det junior-utviklerne som har minst erfaring, med i snitt 2 år. Dette er jo også hele poenget med tittelen.
  • Senior-utviklerne har i snitt 11 års erfaring. Men dette betyr også at det er mange seniorer der ute med langt mindre erfaring. I de nevnte stillingsannonsene på kodejobb.no virker det som om fem år erfaring er grensa for de fleste som ser etter en senior i disse dager.
  • Her ligger også forklaringen på hvorfor de med "principal" i tittelen tjener aller mest; her er snitterfaringen 20 år. Noe bak direktørene, med sine 18 år erfaring i snitt.

Handler det bare om erfaring, ikke titler?

Vi er ikke matematikere, men det er Tommy Odland, som står bak en lang gjennomgang av lønnstallene våre, og modellen bak lønnskalkulatoren på kodejobb.no. I sin gjennomgang skriver Odland blant annet:

"Det finnes mange mål på hvor viktige variabler er i en modell. En metode er å stille følgende spørsmål: Gitt at vi kan bygge en modell med kun én variabel, hvilken bør vi velge? Dette gjorde vi i forrige seksjon, og svaret var erfaring."

Men titlene i seg selv har også en effekt, noe du selv kan prøve i lønnskalkulatoren vår, da en tittel og ansvaret den innebærer kan gi mange et lønnshopp.

I kode24s lønnsundersøkelse i 2021 sa 46 prosent seg enig i påstanden "Hvor mye man tjener avhenger av hvilken tittel man har". Og daværende Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg sa blant annet:

– Hvis du har fått en endring i oppgaver som innebærer mer ansvar, er det viktig at du snakker med arbeidsgiver om hvordan dette skal kompenseres i lønn. Tittelendring kan være et poeng ved vesentlig endring i ansvarsoppgaver, og kan gjøre det enklere å legitimere krav om høyere lønn.