Kan Raspberry Pis nye tastatur-PC brukes til koding?

Nytt Raspberry Pi-tastatur til webutvikling, roboter med ChatGPT, ufoer, The Witcher-trailer, smarte kråker, retro-datamaskiner – og mye mer i ukens lørdagsgodt!

Dagene flyr, og plutselig var det lørdag igjen! Det betyr at det er tid for kode24s ukentlige spalte Lørdagsgodt!

Her har vi samlet sammen noe av det beste, morsomste og mest interessante kode24-redaksjonen har kommet over i løpet av uken som gikk.

God helg!

Ufo eller drone?

Ole Petter:

OK, jeg er litt i UFO-bobla om dagen, men det skjer sjukt mye rare greier i USA om dagen, faktisk. I New Jersey, blant annet, hvor myndighetene får tusenvis av rapporter om det media kaller "mystiske droner". Myndighetene, blant annet FBI, sier på pressekonferanser at de ikke veit hva det er, hvor de kommer fra eller hva de driver med. Men hevder samtidig at de ikke utgjør noen trussel for noen.

Her er bare ett av uhorvelig mange innslag på amerikansk TV denne uka:

Gjensyn med 80-tallets Atari-maskiner

Kurt:

Like etter at jeg fikk min første datamaskin – en Commodore 64 – rundt 1985 en gang, kom Atari med en ny flaggskip-modell: Atari ST. Den gangen var det "oss Commodore-folk" mot Atari-folkene – like barnslig som at noen i dag krangler om hvorvidt macOS eller Windows er best. Ingen Commodore-eiere ville innrømme at de likte Atari – og gud forby om noen skulle bytte side!

Men Atari var ganske tidlig ute, og de hadde mye spennende på gang også før Atari ST. The 8-Bit Guy har laget denne videoen der han ser på hvordan Atari-maskinene fra 1979 til 1992 fungerte:

Bear Grylls overlever Minecraft

Arnfinn:

Jada, jeg slenge en mashup i potten sist uke også! Men der den handla om at jeg følte meg sett, er denne “bare” en god latter. For Bear Grylls er jo et yndet mål for parodier, og Minecraft er som skapt for akkurat det formålet.

Kan knapt vente på Witcher 4!

Ole Petter:

Åguri, åguri, åguri: Witcher 4 nærmer seg! Eller, de har ikke satt noen dato, så det kan jo typisk ta ti år med tanke på hvor lang tid spill tar å lage i disse dager. Men den første, overraskende lange traileren ser ut til å sette den klassiske Witcher-stemninga, og jeg kan knapt vente.

Vi tester... verdens smarteste kråke!

Kurt:

Kråker skal visstnok være ekstremt smarte, noen hevder at de skal være like smarte som åtte år gamle menneskebarn. Om det stemmer eller ikke, aner jeg ikke. Men smarte er de!

Sjekk denne videoen der Mark Roeber prøver å teste hvor smarte kråkene egentlig er. For å få tak i godbitene, må kråken løse noen ganske vanskelige oppgaver (jeg håper jeg hadde klart dem selv...):

Robot med ChatGPT

Arnfinn:

Jeg synes det er gøy å se hvor “lett” folk kan skape ting som dette hjemme, også når de legger inn AI-støtte. Samtidig er det få ting med bedre forutsetninger for å splitte oss. Sett utifra et perspektiv fra “gammelinternett”, så er dette helt fantastisk. Den mer teknologipessimistiske delen av meg blir bare nervøs.

Glemte de å male dem?

Ole Petter:

I alle dager; visste du at de klassiske, hvite marmorstatuene vi er vant til å se egentlig skal være MALT!? I massevis av farger? Javel, men det visste ikke jeg, og nå klarer jeg ikke å se sånne statuer uten å tenke at noen bare har glemt å male dem. Tusen takk, da var liksom de ødelagt, også.

Raspberry Pi 500 til webutvikling?

Kurt:

Raspberry Pi lanserte for ikke lenge siden Pi 500, en Raspberry Pi-datamaskin integrert i et lite tastatur. De har også lansert Raspberry Pi Monitor – en liten skjerm du kan koble til Raspberry Pi-dingsene dine.

Dette er neppe superkraftige saker – men prisen er temmelig lav (rundt 1250 kroner for tastaturet/PC-en og 1400 for skjermen fra raspberrypi.dk).

Er det kanskje bra nok til å bruke til web-utvikling? Det får du svaret på i denne videoen:

Flytt kontoret inn i heisen

Arnfinn:

Flåsete sagt - hva kan du gjøre dersom du trenger et eget avlukke i et kontorbygg med bare kontorlandskap? Vel, du kan gjøre som denne sjefen valgte å gjøre. Flytt kontoret inn i heisen!

Fra kongle til furu

Arnfinn:

Dette er siste runde med lørdagsgodt fra meg før jul, så da tar vi en tjuvstart. Timelapse-filmer er alltid spennende å følge, så hva med en toårig framveksten av ei furu, fra konglestadiet? Se for en flott, liten julebusk!